Tahir Efendi 6

_Hayırdır Tahir Efendi geldiğinizden beri bir kelam etmediniz. Bir şey mi oldu? ,dediğinde
Tahir efendi bu gün çarşıda olanı biteni baştan sonuna kadar anlatmıştı. Yemekten kalkarken;
-Hanım bu gece Hızır ustalar misafirimiz çay demleyin konuşacaklarımız var.
- Peki, bey şimdi Gülbahar kızım semaveri hazırlar.

Hızır ustanın gelişiyle çarşı içinde gün boyu konuşulan dedi kodular, söylentiler konuşuldu. Hızır ustada bu olaylara çok üzülmüş ne diyeceğini bilememişti. Gece yarısı olmuştu Hızır ustanın aklına bir fikir gelmişti;
_Tahir Efendi yarın akşam çarşı esnafı ile toplanalım bir konuşalım bakalım kim çıkartmış bunca kelimeyi kim üzmüş sizleri. Ucu bana da dokunuyor haliyle. ' Elçilik ‘ görevini biz yaptık. ‘Hele bir yarın ola hayırlara vesile ola', diyerek kalkmıştılar iki tonton yaşlı.

Sabah namazıyla açılan dükkân da ne neşe vardı,nede sohbet. İçeride Emir kapı önünde Tahir Efendi örs'ün üzerinde duran bakırla konuşuyorlardı sanki. Bu olay çarşı esnafının da gözünden kaçmamış sıradan bir gün yaşanır olmuştu.

Akşamın ilk saatleri gelip çarşı esnafı toplandığında Hızır usta;
_Can'lar söyleyin hele nedir bu çarşıda ayyuka çıkan dedikodunun sebebi nedir. Tahir Efendiyi de biliriz, oğlunu da biliriz. Bu zamana kadar ne kimsenin arkasından söz etmiştir ne rızkına göz dikmiştir. Kendi halinde bir maşrapaya da Allah bereket versin der! Bir siniye de Allah bereket versin der. Gözünüze ne büyüklükleri değdi ki arkasından konuşur olmuşsunuz.

Ortada olan ne mal vardır ne de mülk. Diyelim ki nasip oldu. Bunun sebebi ne Tahir Efendidir nede oğludur. Gelin kızın hakkıdır. Gelin kızımız ne der ne yapar onu dahi bilmezken böylesi lafların ne yeridir nede zamanı.

Can dedik bir birimize sarıldık. Canlar böyle yaparsa kendini bilmezler ne yapmaz. Bu konu burada kapansın. Herkes işine gücüne sarılsın eski muhabbet yeniden sağlansın. Benim diyeceğim bu kadardır!, diyerek son noktayı koymuştu.

Çarşı esnafı sus pus olmuş konuşan yoktu. Tahir Efendi ve oğlu Hızır ustadan ve çarşı esnafından izin isteyerek çıktıklarında, ortada bir ateş vardı ve kimse elleyemiyordu. Ne söylenirse söylensin bu kalp kırıklığının tamiri olmayacağı ayan beyan belli oluyordu. Günler günleri, aylar ayları takip ederken, çarşıda eski düzen eski dostluklar yoktu.

Hızır usta ne kadar araya girse de değişen hiçbir şey yoktu. Bir sabah çarşı esnafı dükkânlarını birer ikişer açarken Tahir efendinin dükkânı açılmamış ne Tahir Efendi vardı ortada nede oğlu Emir. Ertesi günde kapalıydı Tahir efendinin dükkânı. Bu haber Hızır ustanın kulağına kadar gelmiş Hızır usta soluğu Tahir efendinin evinde almıştı. O gece Hızır usta ve Halime Hanımın evinin kapısını çaldıklarında Emine Hanım kapıyı açmış içeriye buyur etmişti.

_Hayırdır Tahir Efendi iki gündür dükkânını açmıyormuş bir şey mi oldu acaba?
-Yok, bir şey Hızır usta Gelin kızımızı Ankara'ya çağırdılar oraya gittiler. Hem Tahir Efendinin hem de oğlanın pek gönlü yok dükkânda artık. Epey üzüldü ikisi de. Evde ne neşe kaldı nede sohbet. İkisi de susup düşünür oldular. Bunca yıldır dost bildikleri arkalarından konuşur oldu. Ne suçları vardı ki bu kadar dedikodu yaptılar. Hepside yaşlı ustalar. Hele bir gelsinler bakalım sağ salimde ne karar alırsalar alsınlar arkasındayız gelin kızımızla.Hızır usta;

_Hayırlısı diyelim yapılanlar elbette hoş değil elleri yerine çeneleri çalışır olmuş bunların eskiden böyle değildi ne oldu bu canlara anlamadım.

Hızır ustaların kalkmalarının ardından söylene söylene evin yolunu tutmuştular. Aradan iki üç gün geçmiş Tahir Efendi ve çocukları gelmişti. Hızır usta o akşamda misafirleri olmuştu bizim Tahir Efendilerin. Akşam yemeğinden sonra kapının çalmasıyla Tahir efendinin evinde Hızır usta halime Hanım ve ev halkı bahçede oturmuş çay içiyorlardı.

_Eee Tahir Efendi ne yaptınız?
-Ne yapalım Hızır usta Ankara'da ki işlemler bitti. Gelin kızımıza bankada bir hesap açtık mirasını bankaya yatıracaklar bir hafta içinde. Ondan sonraki karar kendisine ait bu onun hakkı, dediğinde;

_Gülbahar gelin ne demek baba onun hakkı diye böyle bir şeyi nasıl söylersiniz burası benim evim ve sizlerde annem ve babamsınız. Bu kararı sizler verirsiniz. Hızır babamda burada ona sorun bakın o ne diyecek'', dediğinde?

03 Şubat 2016 4-5 dakika 29 öyküsü var.
Yorumlar