Tirmanya'da Bir Futbol Sezonu

Spor her zaman için dostluk ve kardeşlik demekse de futbol maçlarında ki kötü tezahüratlardan dünyanın her tarafında ki insanlar rahatsız olmaktadırlar. Tirmanya futbol liglerinde de durumlar diğer dünya ülkelerininkinden farklı değildir. Tirmanya birinci futbol ligi altmış yetmiş senedir oynanmakta olup çok kaliteli ve uzun geçmişe sahip olan takımları vardır. Dünya Futbol Birliği ve Avrupa Futbol Birliği ortak bir karar ile tüm dünya üzerinde ki kötü tezahüratların önlenmesi için ülkelerin federasyonları ile irtibata geçmiş ve onlara bir dizi önlem paketini maddeler halinde sunmuştur. Bundan sonra statlarda kamera sistemleri olacak ve kötü tezahüratta bulunanlar her kimse, bir daha sahalara futbol maçı seyretmek için kesinlikle giremeyecektir. Dünya Futbol Birliğinin başkanı bu konuda çok kararlıdır ve son toplantıda masaya yumruğunu vurup ‘'Dediğim dedik çaldığım düdük.'' bile demiştir.






Bu işe en çok sevinen de Tirmanya'nın ve diğer ülkelerin futbol hakemleri ve gözlemcileri olmuştur. Televizyonlarda ki yorumcular bu kararın son derece olumlu bir karar olduğunu ve bütün spor ve futbol camiası tarafından da desteklenmesi gerektiğini söylemişlerdir.






Nihayet ağustos ayı gelmiş ve futbol liglerinin başlama düdüğü çalınmıştı. Tirmanya liginde başa güreşen beş altı takım ve diğerleri coşku ile maçlara başlamışlar ve kıyasıya bir mücadele içine girmişlerdi. Başa güreşen takımların gerek sporcuları, gerek ise yöneticileri bu sene çok iddialı olduklarını ve şampiyonluk ipini kendilerinin göğüsleyeceğini hararet ile savunuyorlardı. Öyle ya yaz döneminde yurt içinden ve yurt dışından dudak uçuklatan rakamlar ile oyuncu transfer etmişlerdi. E tabi ki bunun da sonu mutlaka şampiyonluk ile noktalanmalıydı...






Maçlar başlamadan önce federasyonun aldığı kararlar anons ile tüm futbol izleyicilerine tebliğ ediliyordu ki küfürler edip de sonra biz böyle bir şey duymadık demesinler ve de devre aralarında çok da fazla kokoreç yemesinler. Küfür ettikleri zaman ağızlarına pul biber sürülmeyecek ve sahalardan ömür boyu ayrı kalacaklardır.






Liglerin ilk haftalarında her şey normal gözüküyordu. Hakem hataları oluyordu ara sıra ama hakemlerin taraf tuttuğu asla söylenemezdi, oyun sırasında ne görüyorlarsa ona düdük çalıyorlardı, en nihayetinde onlarda robot değil duyguları ve düşünceleri olan insanlardı. Her insan hata yapardı, hakemlerde insandı...






Üçüncü dördüncü haftadan sonra bütün uyarılara rağmen statlarda kötü tezahürat ve sataşmalardan hakemler, oyuncular, takımlar herkes nasibini alıyordu. Tabi ki bunun üzerine TFF yani Tirmanya Futbol Federasyonu harekete geçti hiç çekinmeden. O hafta ülkenin yedi sekiz tane stadında ki birinci lig maçlarında hakeme ve diğer takım oyuncularına küfür eden bin yüz yetmiş iki kişi kameralar sayesinde tespit edilip teşhir edildiler ve bir daha futbol maçlarına girme hakları da ellerinden alındı.






Ligler bütün hızıyla devam ediyor ve şampiyonluk yarışı kızışıyordu haftalar ilerledikçe. Lakin küfür olayları yer yer devam ediyordu yine de. Tirmanya Birinci Liginin yedinci haftasına gelindiğinde başa güreşen üç dört takımın kötü tezahürat yapan iki bin beş yüz seksen altı taraftarı daha statlardan men cezası yediler. Tirmanya Birinci Ligi'nin ilk yarısı kışa doğru devre arasına yaklaşıyordu. Ligin on üçüncü haftasında kötü tezahüratlar nispeten önlenmiş olsa da yine de devam ediyor hem hakemlere hem de futbolculara söz ile tacizler durmuyordu. Ama yine de federasyon çok kararlıydı bu konuda hiç taviz vermiyordu. On üçüncü hafta da altı bin dört yüz yetmiş kişi daha statları bir ömür boyu terk etmek zorunda kalmıştı. Tirmanya halkı bir türlü kötü tezahürattan elini ayağını çekememekte ve o bayramlık ağzını kapayamamaktadır. İlk yarı sezonu sonunda Tirmanya statlarında toplamda yetmiş iki bin dört yüz doksan üç kişi statlardan men cezası almıştır.






Liglere bir ay kadar ara verilip daha sonra ikinci devre başlamış ve takımlar yine birbirleri ile canla başla mücadeleye girişmişlerdir. İlk yarı kulüplere ve seyircilere verilen cezalara ve bütün caydırıcı önlemlere rağmen seyircilerin kötü tezahüratları şiddeti azalsa da devam etmektedir. Federasyon ise bunun önüne geçmek için çırpınmaktadır. İlk devre yaşanan bütün olumsuzluklar bütün seyircileri, kulüpleri etkilemiştir ve ceza alan seyirciler de çoğaldığı için statlarda seyirci sayısı yerlerde sürünmektedir. İkinci yarının ortalarına gelindiğinde istatistikler hiç de iç açıcı değildir Tirmanya Futbolu adına. Seyirci sayısında yüzde elliye yakın azalma vardır. Seyirci sayısı azaldığı için kötü tezahüratlarda azalmış ama yine de son bulmamıştır. Sezon bitimine doğru Tirmanya'nın derbi maçı denilen Sarı Kartallar ve Beyaz Kanaryalar arasında ki maçta sadece yüz seksen üç kişi vardır. Aslında çok fazla taraftara sahip olan bu iki kulüp, seyircilerinin ceza alması yüzünden final maçı niteliğinde ki bu müsabakayı bu kadar az seyirciye oynamak zorunda kalmışlardır.






Nihayet ligler bitmiş ve Tirmanya Futbol Ligi Şampiyonu belli olmuştur. Lakin Tirmanya futbolunu büyük bir kargaşa ve yokluk beklemektedir. Bu neden ile Tirmanya Futbol Federasyonu hükümete bir dilekçe ile başvuru da bulunarak gelecek sezonda dışarından yabancı seyirci ithalatına izin verilmesini istemiştir. Tirmanya'ya gelecek yabancı seyircilere konsolosluklar da vize kolaylığı sağlanması, yatacak ve barınacak yer temini için önlem alınması gibi konularda yardımcı olunması gerektiği dile getirilmiştir. Yabancı seyirciler kızdıkları zaman yabancı dilde küfür edecekleri için kulüplerde ceza almayacak, hakemlerinde fazla kafası bozulmayacaktır. Tirmanya Hükümetinin Tirmanya Futbol Federasyonuna vereceği cevap ise merak ile beklenmektedir.

14 Mayıs 2015 5-6 dakika 636 öyküsü var.
Yorumlar (2)
  • 9 yıl önce

    kalemine sağlık abicim...keyifle okudum :)

  • 9 yıl önce

    Ahmet Bey, kalemize sağlık ironik ve etkikyeci bir öykü. Başarılarınızın devamını dilerim