Toprakla Söyleşi

Bu hafta ki yeni konuğumla bir kez daha karşınızdayız sevgili izleyiciler. Konuğum ise toprak.

- Hoş geldiniz Sayın Toprak.

- Hoş bulduk efendim.

- Toprak gibi mütevazi olun diyorlar. En iyi şekilde bun sizden mi öğrenmek lazım Sayın Toprak ?

- Estağfurullah canım. Ben hep ayak altındayım, yerlerdeyim ya ondandır belki. Başım hep bir eğik içindedir. Beni eşiyorlar, çapalıyorlar, yeşillenmem için çabalıyorlar. Sesimi yükseltip de gık demiyorum. Sabrımdan olsa gerek, her şeye peki diyorum.

- Rahmetli Aşık Veysel, bir şiirinde zaten 'Benim Sadık Yarim Kara Topraktır' deyip sizin ne derece bağlı bir dost olduğunuzu taa önceleri keşfetmiş.  Ne diyorsunuz bu konuda ?

- Nur içinde yatsın yattığı yerde. Beni çok güzel özetlemiş o meşhur şiirinde. Hatta çok sevdiğim bir mısrasını okuyayım.

Karnın yardım kazmayınan belinen

Yüzün yırttım tırnağınan elinen
Yine beni karşıladı gülünen
Benim sâdık yârim kara topraktır. 

İşin aslı budur gerçekten. Bana bakacaksınız ki bağ olayım, yok eğer bakmayacaksanız o zaman da dağ oluveririm. Netice bundan ibaret.

- Bizi aydınlattınız Sayın Toprak. Peki çeşitleriniz olduğu söyleniyor. Kaç çeşitsiniz ?

- Yeryüzünde bulunan topraklar iklimlere, kayaçların yapılarına ve yer şekillerine göre üç başlıkta toplanmaktadır. Bunlar Zonal topraklar, Azonal topraklar ve İntrazonal topraklardır.

- Toprak olmasaydı ne olurdu ?

- Toprak yaşamın kaynağıdır. Bitkiler toprakta ve toprakla büyür, sonra da doğrudan ya da dolaylı olarak dünya üzerindeki tüm canlılar için besin sağlarlar. Yani, toprak olmasaydı yaşam bildiğimiz gibi olmazdı. - Toprak, su ve hava gibi, tüm canlıların ortaklaşa kullandıkları bir hazinedir aslında.

- İçinizde kim bilir neler neler saklıyorsunuz ? Yalnız değilsiniz anlaşılan.

- Her türlü bitkileri, her türlü sürüngen hayvanları, karıncaları vs. Şunu bilin ki zamanı geldiğinde bir de insanoğlunu misafir ederim. Bağrına basarım mezarda. ' Sizi topraktan yarattık, tekrar toprağa geri döndürüleceksiniz' diye Yüce Allah' ın ayeti var elbet Kuranı Kerim' de.

- Şüphesiz çok doğru Sayın Toprak. İsterseniz sizi daha fazla yormayalım. Bize ayrılan sürenin de sonuna gelmiş bulunuyoruz zaten. Efendim buraya kadar geldiğiniz için size çok teşekkür ederim. 

- Asıl ben teşekkür ederim. İyi günler diliyorum.

Evet, tüm merak ettiğiniz soruların cevabı bu programda demiştim sizlere. Yine bir başka konularla görüşmek dileğiyle tüm seyircilerimize buradan hoşça kalın diyoruz efendim. 


 

21 Temmuz 2023 2-3 dakika 89 öyküsü var.
Beğenenler (3)
Yorumlar