Unutma Sende Bir İnsansın

Değerler ve insanın tınısında bulunan manevi dokunuş. İnsan unutmamalı ki!Kimse doğarken kötü doğmaz. Akıl ve irade zamana sunulduysa iyilik ve kötülük ayrıştırması insan bedeninde büyüdükçe ve yaşadıkça erdemleşir. Unutmayın! En güçsüz hissettiğiniz zamanlarda bile,bir dokunuş, bir elin ayağa kaldırmasına ihtiyaç duyar insan. Zayıf irade yıkılır, güçlü irade sallanır ama yıkılmaz. Doğarken etnik kimliklerimiz ve inançsal yaşamlarımızda da elimizde değildir. Akıl yine devreye gider, zaman sirkilasyona uğradıkça doğru yönerge belirginleşir. Dünyanın halini görüyoruz insanlığın yoksullaştığı günümüzde savaşlar, menfaatler ve egoların tatminsizliği, İyiliğin ve insanlığın yönergesinde her bireyin üstüne düşeni yapması gerekiyor. Yanınızda olması gerekirken, sadece İNSANLIK. Yaşam öyle bir yere getiriyor ki insanı, hayatınızda hiç olmamış birine ağlarken, buluveriyorsunuz kendinizi... İşte burada belirivermesi gereken insanlık ve can olana dokunuş. Kötülüğü herkes yapar, menfaat için duygular ve bazı değerler vurulmamalı ya da yok edilmemeli, satılmamalı insanlık...

‘'Ne zaman ihtiyaç duyarsan yanındayım'' cümlesini sözsüz hissettirir, bazen bir bakışta. İşte o zaman bunun ne kadar kıymetli olduğunu anlarsınız.

Hiç kimse ağlamamalı, ağlamayı elbette tasvip etmiyorum lakin gerektiğinde de ağlamalı insan, çünkü gülmenin kardeşidir ağlamak ve rahatlatır. Kötülüğün hakimiyeti olduğu bu dünyada yaşadıkça ve gördükçe iyiliğin kıymeti anlanır. şayet ağlayacaksa bir insan, sevinçten ağlamalı. Bir kişiyi ağlatma kötülüğünde bulunanlar bilmelidirler ki; kötülüğü arzuları güçlü oldukları için değil, vicdanları zayıf olduğu için yaparlar.

Elbette dünya üzerinde herkes iyi olacak diye bir kaide yok, düzen döndükçe ve dünya var oldukça iyiler ve kötüler hep olacak, bizlere düşen teşvik etmek iyiliğe ve güzelliğe. Etrafımda görüyorum; çocuklar ve gençlik başı boş, manevi değerlerden yoksun, ebebeynlerin ve bizlere düşen asli görevlerden biride onlarla sık zaman geçirip insanı duruşlarına örnek olmak ve teşvik etmek diye düşünüyorum...
Bu yazıyı yazma gereği neden duydum değerli dostlar kısaca anlatayım kendi yaşanmışlığımı dahil ederek;Özellikle evliliklerde ki;evliliklerde bazen iki tarafın iyi olması bile yetmiyor.. İnsan anlaşamayıp boşanabiliyor, hele ortada birde küçük bir çocuk varsa offf işte en büyük cezayı o çekiyor.3-0 yenik başlıyor hayata
1-Gol:Eğer iki taraftan biri art niyetliyse çocuk mahkemelerde ve icra memurları ve pedagoglar arasında mekik dokuyor. Bu anne ya da baba gözetiminde olsa da fark etmiyor çünkü memurları getir götür adliye işleri, yol vs saatlerce süren uğraş ve düşünün bir bebeği aç ve uykusuz ayak üstü bakılıyor.

2-Gol:Çocuk büyüdükçe babadan ve anneden alması gereken kültür ve değerler var, bir taraf art niyetli olduğunda, kısıtlandıkça bu değerler çocuğun öz güveni ve hayata bakışını siz şekillendirin.

3-Gol:Maddi çıkarlar,büyüdükçe bir birey temel ve mühtelif ihtiyaçları olacak ve yine bir taraf art niyetli olduğunda,bu ihtiyaçlar kısıtlanacak her ne kadar ben bakıyorum dese de ebevynler çocuk hep zarar görecek kısıtlanacak hayatı bir şeylerden hep yoksun büyüyecek

Eskiden bazı şeylerin farkında değildim insan yaşadıkça ve gördükçe olgunlaşıyor.Allah herkesi iyi,vicdanı ve merhameti bol insanlarla karşılastırsın. Kötüyle uğraşmak zor.Şimdilerde nerede bir yaşlı görsem elinden tutar nerede bir çocuk görsem iki arkadaş gibi konusurum bişeylere teşvik etmek için;Gecenlerde bir internet cafeye gittim okuldan kacmış 4 çocuk.Bunlardan 3 tanesi çakal ruhlu tabiri caizse konuşmaları felaket bir taneside belli iyi aile çocuğu dediklerimizden 4 nüde aldım karşıma 10-12 yaşlarında bu çocuklar 3 ü dogru dürüst dinlemediler bile bir tanesi yanımda kaldı onunla hayata dair konuştuk ve iyi ve kötü arkadaş hakkında bilgi verdim.Çocuğun 100 derece değiştiğini gördüm..Bunu neden anlatttım bir nebze teşvik edebildiysek ne mutlu...
Unutmayın hepimiz insanız ve yakışanı yapmak birinci asli görevimiz,Kimse kimseye zulum etmemeli,herkes elinden geldiğince yardımlaşmalı,her birey bebek olarak dünyaya gelir onlara iyiliği ve güzelliği aşılamak gerekir..

Hepinize saygılar sunuyor birkaç güzel sözle yazımı tamamlamak istiyorum..

Bir dana binlerce inek arasında kendi anasını nasıl seçer ve bulursa, insanın yaptığı iyilik ve kötülüklerde eninde sonunda gelir onu bulur. ( Pançantra )

Eğer aç ve kimsesiz bir köpeği alıp bakar ve rahata kavuşturursanız sizi ısırmaz. İnsan ve köpek arasındaki temel fark budur.
Mark Twain

Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Her nerede olursan ol Allah`tan ittika et ve kötülüğün arkasından iyilik yap, bu onu yok eder. İnsanlara iyi ahlakla muamele et."
HadisNo : 5851

Hüseyin AKÇAM-25.03.2016

25 Mart 2016 4-5 dakika 9 öyküsü var.
Beğenenler (1)
Yorumlar