Zevzirler

ZEVZİRLER

Zevzirler de gitti teke Halil senden sonra zevzirler de gitti. Teke Halil senin gidişin menenjitten dediler. Sebep menenjitmiş.

Allah dediler takdir onun dediler. Dediler ki Halil Allah kumrulara kıyanları affetmezmiş. Onlar yusufu anlatırmış hep pencerelerin kenarında duvarların üzerinde durup, yusufu tutun kuyuya atın deyip yusufun babasını uyarmaya çalışırlarmış.

Onun için kumrulara kıyılmazmış.

Bilerek mi vurdun o gün o kumruyu yoksa güvercin mi sanmıştın. Keşke be Halil keşke be teke Halil yere düştükten sonra kafasını kopartmasaydın. Belki yaşardı. Sende menenjit ölmezdin.

Senin için diyorlar ki çok kuş vurdu, sapanıyla kumru bile vurdu. Allah ta onu cezalandırdı.

Tabi ya sen bilmezsin süngele sapan diyorlar artık. Zaten çocuklar artık pek kullanmıyorlar. Çok şey değişti çok şey değişti gittiğinden beri Halil. Çok kuş bile kalmadı.

Boş ver sormayı uzun hikâye halilim. Anlatsam da anlamazsın ki dokuz yaşındasın. Neler değişti, neler bozuldu, neler kirlendi anlamazsın ki teke. Dedim ya uzun hikâye.

Ama şunu diyeyim artık mahallemizde tanıdığın kimse kalmadı. Herkes başka yerlere taşındı. Bizleri sorma teke Halil tüm arkadaşların hepsi, bu hayat denilen değirmende öğütüldü kepeği bir tarafa, unu bir tarafa savruldu. Dedim ya teke Halil çok sorma uzun hikâye. Bende gittim hemde çok uzaklara. Ben ne yapayım bu uzak şehirde, sizin anılarınıza sığınmışım, kendimle söyleşir dururum böyle.

Tembel tepedeki ermeni mezarlarının üzerine yeni bir okul yaptılar. Karakol inşaatı bitti. Deli şükrünün bekçiliği de bitti tabi ki. İlk o terk etti belki de mahalleyi.

Bak buna üzüleceksin sıkı dur. Nakıp alinin sinemasını yıktılar. Çok üzüleceğini biliyordum. Artık hiçbir çocuk, elinde süngeli, zevzir avlamaya gitmiyor sinemanın oraya. Zevzir yok Halil, hiç zevzir yok. Elektrik telleri de yok. Zevzirlerin birbirine sokulup siyah Oltu taşından tespih gibi, üstlerine tünedikleri elektrik telleri yok.

Hani akşamları ellerimizde süngeller zevzir vurmaya giderdik. Sen bir atışta üç beş zevzir düşürürdün. Artık yok. Unut onları. Bilmiyorum nasıl kayboldular. Nereye gittiler.

Elektrik telleri yerin altına alındı, sinema yıkıldı. Onlarda kayboldu.

Birde halilim kirlilik diyorlar, dengeler değişti diyorlar. Biz insanlar doğayı bozmuşuz, öyle diyorlar. Her şey kirlendi, su kirlendi, hava kirlendi, yediklerimiz kirlendi. Evet, anladın insanlar, en çok insanlar kirlendi. Neyse bu da uzun hikâye.

Senin nasıl gittiğini anladık Halil de zevzirleri anlayamadık. Bu kadar çok zevzir antebi bırakıp nereye gider. Acaba kirlenmemizden mi, yoksa herkes bir taraflara gittiğinden mi?

Bu uzak şehirde bir iki gördüm onları. Burada sığırcık diyorlar zevzire. Onlarda bizim gibi gurbet mi acaba.

İnsan bazen tuhaf şeylere özlem duyuyor teke Halil. Bende bu ara zevzirleri özlüyorum.

Aklıma zevzirler geliyorlar o zaman, sen, köse, hıra,haydar ,bereketin oğlu ,çatal hasan, cıvo diğerleri geliyor gözümün önüne o zaman.Biliyor musun teke Halil sizleri, mahallemi, tembel tepeyi, zevzirleri düşünüp hiç utanmadan yaşımdan, bağıra çağıra ağlıyorum.

Yaa teke Halil sen gittin senden sonra gidenlerde oldu.

Zevzirlerden sonra neler gider bilmem.

15 Aralık 2021 2-3 dakika 16 öyküsü var.
Yorumlar