1 Mayıs

Bugün 1 Mayıs!..






Can Yücel'in bir şiirini anımsadım ve gülümseyerek tekrarladım içimden..






"Başka türlü bir şey benim istediğim
Ne ağaca benzer ne de buluta
Burası gibi değil gideceğim memleket
Denizi ayrı deniz
Havası ayrı hava..."






Başlangıç böyle amma devamı başlangıç dizelerinden daha da muhteşem..( Gerçi, Can Yücel her daim muhteşemdir ya..)Neyse..






Bu şiirle 1 Mayıs'ın ne gibi bir alakası var?... Hiç bir alakası yok!... Dediğim gibi sadece aklıma geldi!..






Düşünüyorum da bugün gibi özel anlamlar yüklenilmiş, yüklenilen anlamlar da kabul görmüş günlerde birçoğumuz taraf veya karşı taraf olarak günün anlam ve önemini/günün anlamsızlık ve önemsizliğini vesaire vesaire şekillerde yazmak, çizmek, çeşitli görsellerle de sosyal medyada yayınlamak zorundaymışız gibi bir durumla karşı karşıya bırakılıyoruz sanki!...






Örneğin, bugün için sosyal medyadaki hesabında, sayfasında bugüne özel hiç bir şey paylaşmayan birisinin başına bir hal filan geldiği veya aksi bir durumla karşı karşıya olduğu düşünülür yada hiç olmadı akla ilk gelen şeylerden biri; " yok canım o ne hindir rengini böyle günlerde belli etmemek için kesin kendince bir mazeret uydurmuştur yine!... Görürsün, yarın kokusu çıkar!.." türünden vesveseler uydurulup, daha önceden bolca hazırlanmış olan yaftalardan kişiye şak diye yapıştırılır!...






Diyelim ki bu safhalar bir şekilde atlatıldı yada çeşitli manevralar ile bertaraf edildi(ki genellikle edilemez de..) kurtuldunuz mu?... Söyleyen söylediği ile mi kaldı?... Hayır!... Neden?... Çünkü siz o yazılanları, paylaşılanları, biri birinin kopyası görselleri bir gün veya bir kaç gün sonrasında görmemiş, yazılanları okumamış olamaz sı nız!... Eğer görmüş, okumuş iseniz neden beğenmediniz?... Neden beğenmez si niz?... Neden retivit etmiyor, paylaşmıyorsunuz?... Neden?... Çünkü işinize gelmiyor, katılmıyorsunuz, aynı düşünmüyorsunuz!... Ve benzeri gibi daha bir çok "aritmetik artırımlı" ( bu da benden matematiğe kazandırılmış telif haksız bir terim olsun )durumla karşı karşıya kalabilirsiniz!..






Ulusal bayramlar, dini bayramlar, kurtuluş günleri, bağımsızlık günleri, acayip şekil haftaları, uzak veya yakın hatta gün aşırı günleri, sevgililer, dullar, bekarlar, saplar, kızamık aşısı olanlar, çiçek aşısı olacaklar, difteri ve tetanos gönüllüleri, mitokondrinin bölünüşünün on üzeri sekizinci tekrarının kutsanması günü, şimal rüzgarının karayele dönüşümünün kurtuluşunun beşinci saati, büyük azı dişlerinin küçük azı dişlerinden işgalinin dördüncü haftası gibi bir daha eksiltemeyeceğimiz, çoğaltacağımız anlamlandırılıp, sıralandırılmış günlerde bu durumla karşı karşıyasınızdır!..





Bunlardan kaçış, kurtuluş yok!... Belki de bir gün bunlardan kurtulamayışımızın bilmem kaçıncı yıl dönümünü anlamlandırıp kutlamış oluruz fena mı?...





Şimdi 1 Mayıs da böyle bir şey yazdığım için bu günü tiye aldığımı düşünenlere Can Yücel'in yukarıda alıntıladığım şiirin devamının bir kısmı ile gülümsemek istiyorum.




" Nerde gördüklerim
Nerde o beklediğim
Rengi başka
Tadı başka.."




Bana göre vicdan, sevgi ve merhametin biraz daha fazla, paylaşımın ön koşulsuz olduğu her gün kutsal, özel, güzel ve anlamlıdır.




Amel Defteri/

01 Mayıs 2016 3-4 dakika 61 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (2)
  • 8 yıl önce

    1 Mayısa değişik bir yaklaşım güzel bir yazı güne yakışmış tebrikler içtenlikle...👍

  • 8 yıl önce

    "Seçici Kurul"a teşekkür ediyorum..Sağ olun,var olun..:-) Ahmet bey,teşekkürler..