19 Eylül Gaziler Günü

19 Eylül Gaziler Günü

 "Gaziler Günü"nü kutluyorum. Bu vatana hizmeti dokunan tüm gazilerimize hayırlı ömürler diliyorum.

Tüm şehitlerimizi ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum mekânları cennet olsun.


19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ


Türkiye gazileri 19 Eylül 1983 tarihinde "Türkiye Muharip Gazileri Derneği" altında bütünleşmişlerdir.


19 Eylül aynı zamanda Atatürk’e 1921 yılında Mareşallik rütbesi ile gazilik unvanının verildiği gündür. Bu nedenle, yurdumuzda her yıl 19 Eylül "Gaziler Günü" olarak kutlanmaktadır.


19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ TARİHTEKİ YERİ


**Muharip Gazi, harbe katılıp da, harpten sağ olarak dönen savaşmış kahramanlardır. Gazilik unvanı devlet tarafından verilir. En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.**


13 Eylül 1921′ de kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:


“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”


Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’since Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir.


2002 senesinde çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler günü olarak kabul edilmiştir ve “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır.


GAZİLER GÜNÜ ~ şiirinden


"Ya istiklal, ya ölüm!" parolaydı savaşta

Vatan için ölenler şehitlikleriyle nur

Kahramanlar savaşa katılmıştı her yaşta

...Şehitlik ve gazilik o ne güzel bir şuur

...Vatan için çarpışıp gazi olmak bir onur


Kazanılan Sakarya Meydan Muharebesi

Bundan yüz yıl öncesi ilk mareşal rütbesi

Cephelerde yoğruldu savaşın tecrübesi

...Türkmenoğlu diyor ki Atatürk’tü en vakûr

...Vatan için çarpışıp gazi olmak bir onur

...O en büyük Gazi’ydi o ilk Reis-i Cumhur


**kaynak

https://aczarifoglu.meb.k12.tr/icerikler/19-eylul-gaziler-haftasi_13189887.html?fbclid=IwAR0U6ZQbkB7DOXv_7hO1wu5qjqVQbW6Pll8yqM0LJcqaHGyQausIK9Yvu9Q


19 Eylül 2022 2-3 dakika 4 denemesi var.
Beğenenler (7)
Yorumlar (7)
  • 19 ay önce

    Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü mareşallik rütbesi ve gazilik unvanının verilmesi nedeniyle 19 Eylül tarihi ülke genelinde Gaziler Günü olarak kutlanmaktadır. Ülkemizin her karış toprağına terlerini ve kanlarını akıtarak tarihimize altın sayfalar yazdıran, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türk kahramanlığının sönmeyen meşaleleri Gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutluyorum.

    Günün anlamına düşen değerli yazınızı kutlarım Şükrü Bey,

    saygılar....

  • 19 ay önce

    🎀 "19 Eylül Gaziler Günü" paylaşımını güne lâyık gören Edebiyatla sitesinin değerli seçki kuruluna, okuyanlara, yorum ve beğenileri için tüm şâir ve yazar dostlarıma sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Saygılarımla.

  • 19 ay önce

    Günün en değerli yazısını ve değerli kalemi kutluyorum. Selam ve saygılarımla

  • 19 ay önce

    BU vatan için canlarını seve seve veren yaşayan yaşamayan tüm gazi ve şehitlerimize minnettardır, kutlarım unutturmayan dizelerinizi şair