8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar günü ABD'de işçi kadınların ağır çalışma koşullarının iyileştirilip erkeklerle eşit ücret insan yerine konmak için 8 Mart 1908'de her şeyi göze alıp ağır kayıplar vererek greve başladıkları gün anısına yüz yıl geçmesine rağmen devam eden kadınların sorunlarına dikkat çekmek için kutlanan bir gündür.







Kadın ve erkeklerin fiziksel olarak eşitsizliği, onlara verilen haklarda da görülmektedir. Günümüzde üzerine kurulan baskı sonucu buğulu camların, perdelerin arkasından sokakta ekonomik özgürlüğünü, özgüvenini kazanmış kadınları hayaller kurarak seyreden kadınların olduğu bir toplumda kadın ve erkek eşitliğinden söz edilemez. Kadınlar geçmişte insan yerine konmamış fiziğine uygun olmayan ağır işlerde çalıştırılmış eşya gibi alınıp satılmış şiddet görmüşlerdir.







Kadınlar anne , iş , eş ve ev hanımı sorumluluklarını kusursuz yerine getirmek için çaba göstermektedir. Üstlendiğin sorumlulukların birinden küçük bir hata yapsa eşinden, amirinden ailesinden işe yaramaz biri muamelesi görüp yerine başka bir kadın arayışına girilmektedir. Erkeğin sorumluluklarında bir aksama olunca kadınlar onu telafi etmek için büyük gayret göstermektedir. Kurtuluş savaşında en zor şartlarda vatan savunması için gece gündüz askerin ihtiyacı olan cephane yiyecek giyecek ihtiyacını karşılamak için var gücüyle çalışmışlardır. Tüm bunların karşılığında kadınlar sadece insan ve eşit olmak istiyorlar.







Nüfusumuzda görülen kadın erkek dengesi çalışma yaşamında sosyal hayatta yasal zorlamalara rağmen sağlanamamaktadır. Kadının yeri evi işi de annelik eşliktir baskısı geçmişten günümüze hala devam etmektedir. Bu baskı sonucu kadınlar annelik ve eşlik sorumluluğunu aksatmayacak işleri seçmektedir. Kariyer yapmak isteyen kadınlar eşlik annelik görevini aksatır düşüncesiyle eşleri tarafından engellenmektedir. Annelik , çocuk eğitimi ve ev işlerinden zaman bulamayan kadının kariyer yükselme olanağı zaten imkansızdır.







Kadınlar yaratılışından azimli çalışkan oldukları için eşit eğitim olanakları sağlanması halinde büyük başarılar sağlayacakları şüphesizdir. Birçok işyerinde kadınlar işten atılmamak için anne olmaktan korkmakta işverenlerde işe aldığı kadına çocuk yapmayı düşünüyor musun gibi sorular sormaktadır. Hatta bu soruyu çocuğunu okula yazdırmaya giden veli bile öğretmen seçimi yaparken sormaktadır. Hatta bazen kadınlar bile doğuştan gelen baskı sonucu kadınlar tarafından yönetilmek istememektedir.







Kadın çalışıp gelirini kendisi için değil aile geçimini sağlamak için çaba göstermektedir. Çalışmak isteyen kadınların iş alanı çok azdır. İş güvencesi olan sendikalı çalışanlar içinde kadınların oranı düşüktür. Çalışma hayatı yönetimlerinde erkekler egemendir. Çalışan kadınların çok azı ev işlerine ücret karşılığı yardım alırken büyük çoğunluğun bu yardımı almak için yeterli geliri yoktur.







Kadınlara karşı geleneksel tutum ve bakış değişmediği sürece toplumda hakkettiği yeri alması çok zordur. Gelecek nesilleri yetiştiren kadınlarımız olduğu için eğitim ve fırsat eşitliği sağlanmalı kadınlarımız insan olma hakkını temin etmek için her türlü idari ve hukuki düzenlemeler yapılmalıdır.



Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!

07 Mart 2011 3-4 dakika 6 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (4)
  • 13 yıl önce

    kutluyorum duyarlı yüreğinizi ve kaleminizi....👍 Keşke birgüne değil hergüne düşsese kadınlarmızın sorunları daha çabuk giderilse ....ve sözde kalmasa....

  • şiirlerini ve denemelerini yakından takip eden biri olarak okumaktan haz aldığım insan...teşekkür ve tebriklerimle.

  • 9 yıl önce

    Her ne kadar eski yazılmış bir deneme olsa da bu günün anlam ve önemine çok yakıştı kutlarım içtenlikle İsmail abi...👍

  • 9 yıl önce

    çok teşekkür ederim, çok sağolunuz..