Güle Güle Usta

Güle Güle Usta

23 Ekim 1929’da Nallıhan’da dünyaya geldi. Dört çocuklu bir ailenin tek kızıydı.

Ömrü boyunca doğru bildiklerinden taviz vermeden çizgisini korumaya çalıştı, çizgisinden şaştığını düşündüğü zamanlarda bile cesurca itiraflarda bulundu.

Zaten biracık sağına soluna eyvallah etse bu gün çok daha başka konumlarda olabilirdi!

12 Eylül 2010’daki Referandum’da “Yetmez ama evet” diyenlerden birisiydi. Daha sonra referandumda evet oyu verdiği için pişmanlık yaşadığını belirten Ağaoğlu, “12 Eylül referandumunda ne kadar umutlandık. Oradaki umut kırıklığı beni çok etkiledi. Bu benim belki de son enayiliğimdi” itirafında bulunmuştu.

Yazmak su içmek gibi içimden geliyor hep, demiş ve ömrünün sonuna kadar yazmaktan vazgeçmemiştir.

Herkesin o dönemde ve hatta günümüzde bir şekilde kapağı atmaya çalıştığı bir kurum olan TRT’nin özerkliğine el konulması gerekçesiyle TRT Radyo Dairesi Başkanlığı’ndan 1970 ‘te istifa edip çekip gidecek kadar idealist bir insandı!

Kişilikliydi, onu tanımak için yazdıklarına göz atmak yeterliydi.

TDK Tiyatro Ödülü, Saik Faik Hikâye Armağanı, Sedat Simavi Edebiyat Ödülü, Orhan Kemal Roman Armağanı, Erdal Öz Edebiyat Ödülü gibi birçok ödülü de kazanan bir yazardı.

Ülkenin yazarlara karşı tutumundan o da istifade etti “Fikrimin İnce Gülü” romanı hakkında, “askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif (küçük düşürmek)” suçlamasıyla hakkında 1981 yılında dava açıldı!

İki yıl süren davanın ardından aklandı. Düğün Gecesi ise soruşturma aşamasında kaldı!

Öykü kitapları, denemeler, anı-roman türünde eserler gibi saymakla bitmeyecek bir sürü yazıyı kaleme aldı. Tiyatro ve radyo oyunları da bol miktarda yayınlanmış ve sahnelenmiştir.

1986’da kurulan İnsan Hakları Derneği’nin kurucuları arasında yer almış ancak Temmuz 2005’te İHD’nin tek yanlı ırkçı-milliyetçi bir tutum takındığını belirterek ve “PKK yanlısı politika izliyorlar” diyerek istifa etti.

Vatanseverdi!
İnsancıldı!
Kişilikliydi!
Başarılı bir kadındı!
İyi bir örnekti!
Ciddi bir kalemdi!

Adalet Ağaoğlu’nu kaybettik, sevenlerine ve edebiyat dünyasına başsağlığı diliyorum…

Her dönemde, bazı insanlar, güzelliklerin altına imza atarlar, Adalet Ağaoğlu da iyi ve güzel işlere imza atan ender insanlardandı!

Güle güle usta...

14 Temmuz 2020 2-3 dakika 95 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar