Akıl

Akıl bize yol gösterir. Neyin doğru olacağı, neyin de yanlış olacağı hakkında bir öneride bulunur. Lakin, akıl baştan gidebiliyor maalesef. Ortada ne gösterdiği bir yol kalıyor, ne de bir öneri kalıyor. Allah, aklımızı fikrimizi almasın diyorum. Çünkü Cenabı Hak, bizlere bu büyük nimeti vermiştir. İyiyle kötüyü ayırt edelim diye tercih hakkı sunmuştur.

O zaman aklımızı başımızdan göndermemek için elimizden geleni yapmalıyız. Yoksa mazallah, onun yerine öfke gelir, sinir gelir. Bu da hiç iyi olmaz. Neden derseniz, üzerinize bir bela geliyor diyelim. Ve siz de o belanın üzerine şiddetle gidiyorsunuz. Aklınızı kullanmak yerine, kaba kuvvete baş vuruyorsunuz. Vallahi sonuçta siz zararlı çıkarsınız benden demesi. Akıl öyle bir şey ki, adeta uçurumdan alıyor. Düşmüyorsunuz aşağıya, o derece yani. Bir de şöyle düşünün; savaş mı daha iyi, barış mı daha iyi ? Yaa, barış dediğinizi duyar gibi oldum. İşte o barışı akıl söylüyor aslında. Aklın yolu bir değil mi ? Aklın yolu bir elbet. Peki hayvanlara yapılan eziyetlere ne demeli ? Akıl burada insafı, merhameti ağır bastırır terazisinde. Zalim olmayı, zorba olmayı, insafsız olmayı asla kabul etmez.

O zaman ne mutlu aklıyla hareket edenlere diyelim. Ne mutlu aklını kontrol altına alanlara diyelim. Ne mutlu akıllı iş yapanlara diyelim. Ve bir daha da aklımızı başımızdan göndermeyelim. Vesselam...


14 Eylül 2023 1-2 dakika 89 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar