Bir Suriyeli Olarak İstiyorum

Bundan taaa 2000 yıl kadar önce, dünyanın başına bela olmayı başaran ülkelerin başında gelen ÇİN’de ortaya çıktı!

O dönemlerde mutfaklarda çokça bulunan odun kömürü, kükürt ve güherçilenin karıştırılması sonucu oluşan kıvılcım ve patlamaların görülmesiyle biraz da şans eseri ortaya çıkmıştır.

Bu karışımı, bambu bir tüp içerisinde sıkıştırdıklarında ve yakıldığında uzağa fırlatma gücüyle ortaya çıkan kıvılcımların patlamasıyla yeni bir eğlence şeklini de keşfetmiş oldular.

Asıl adı Ruşen’dir. Köroğlu lakabıdır; yiğit, adaletli, inançla dolu ideal bir insan profili olarak tarihe adı yazılmıştır. Bir de sözü vardır bilirsiniz “tüfek icat edildi, mertlik bozuldu” demiştir.

Yazılı kaynaklara bakıldığında en eski barut formüllerinin 1040'lı yıllarda yazılmış bir kitapta bulunduğu bilinmektedir. İlk olarak 1132 yılında ise itici güç olarak kullanılmıştır. Peki bunu kimler bulmuştur ÇİN’liler!


Son yaşadığımız dünyayı sarsan pandomiye kadar daha defalarca tüm dünyanın dibini bellemişlerdir! Yani yakın ve uzak tarihte adamların faydalarından çok dünyaya zararları da dokunmuştur!


Gelelim günümüze, bu çekik gözlülerin yaptığı icatlardan birisi olan “havai fişek” saçmalığı tüm dünyayı sarmış sarmalamış, sanki eğlenilecek başka bir şey kalmamış gibi tüm görgüsüzler tarafından kullanılmaya başlamıştır!


Ülkede en kenar mahalle düğünü ve eğlencesinden, en popüler devlet kutlama gecelerine kadar hala daha kullanılmaktadır.


Yaratılmışların en saçma tiplerinden olan insanoğlunun eğlence şekli ve şemalı da saçma, can sıkıcı ve diğer canlılara saygıdan uzak bir davranış sergilemeye devam ediyor!


Havai fişek gösterileri hayvanlara zarar veriyor. Havai fişekler özellikle kuşların ölümüne yol açarken, kedi ve köpekler dâhil birçok canlıya kalıcı zarar verebiliyor.

Bu gösteriler esnasında yakında bulunan sokak hayvanlarının sağa sola kaçışlarını ve çektikleri ızdırabı görmemek, görememek gerçekten insanoğlu için acınası bir durum!


O karanlıkta gökyüzünde olan bitenleri göremiyoruz belki orada yaşananlar yeryüzünden çok daha fazlası!


3 Temmuz 2020 Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada henüz net olmasa da can kayıpları kesin! Çeşitli ve çelişkili birçok haber yayılıyor kulaktan kulağa!


Ne gereği var böyle bir imalatın, ne gereği var hava fişek üretmenin?


Diğer canlılara zarar vererek nasıl bir haz alıyorsunuz da, bunları kullanıyorsunuz?


Tamamen yasaklanması gereken lüzumsuz ve usulsüz bir ürün!


Yaratılmışı severim, Yaratandan ötürü demeyi biliyorsunuz!


Sözüm ona bunu yaşantınıza da ilke edinmişsiniz!


Ülke içindeki vatandaşı pek önemsemiyor olsanız da dünyanın her yerindeki vatandaşa sırf bu ilke doğrultusunda yardım ediyor, el uzatıyorsunuz!


Hadi bakalım, şimdi görev zamanı, acil bir kararname ile şu kepaze eğlence şekline bir son verin, sokun hemen meclise ve çıkarın kararı ve yasaklayın havai fişek olayını!


Ben bunu bir “Suriyeli” olarak istiyorum, Türk vatandaşı olarak değil, belki bu şekilde önemsenir isteğimiz!

04 Temmuz 2020 3-4 dakika 95 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (1)
  • 3 yıl önce

    Tebrik ederim, Ozan bey duyarlılığınız için kaleminize sağlık.