Bozukparalar

Herhalde benim bu sinir olduğum şey kadar başkada sinir bozucu bir şey yoktur daha hayatta. Ne mi? Bir tahmin edin bakalım, bulabilecek misiniz? Yok yok hükümet ya da siyasiler değil, onlarda liste de ama öncesinde başka bir şey. Gece gece pantolonumun cebinden bozuk paraların tıngır mıngır yere düşmesi. Evet, evet son zamanlarda beni bundan daha fazla sinir eden, kafamı bozan başka bir şey yok. Ya bir insan her gün aynı şeyi yaşar mı? Bir gün olur, iki gün olur, üç gün olur, her gün olur mu arkadaş? İnsaf insaf, bana da yazık ya. Bu kâğıt parayı kim icat ettiyse hay onun ağzı bal yesin, babasına atasına rahmet ya. Bu bozuk parayı icat edenin de, gelmişini geçmişini, sülalesini, iyi ki tanımıyorum, yoksa ağzımdan çok kötü laflar çıkacaktı. Bozuk para da neymiş. Kâğıt para hem hafif hem de ederi daha fazla değil mi?








Neredeyse alt komşumuz Niyazi amca kapıma gelip beni yerden yere vuracakmış gibi geliyor. Niyazi amca emekli albay, yaşı da geçkin haliyle erken yatıyordur. Benim yatma eylemimde gece on iki ve sonrasını buluyor. Niyazi amca tam uykunun en tatlı yerindeyken, pat benim bozuk paralar tangır tungur, şangır şungur yerlere saçılmasın mı? Adamın ağzından çıkan sunturlu ve de terbiye dışı lafları her ne kadar duymasam da az çok tahmin de edebiliyorum.








Bu bozuk para dingili ilk önce tarih sahnesine ne zaman çıkmış diye sorarsanız aklıma geldiği kadarı ile eski çağ kavimlerinden mangırovlar mı ne bulmuş bu bozuk parayı. Bunlar bozuk parayı bulunca tabi daha önce ticareti mal değişimi şeklinden yapan kabileler bunlara bayağı kızmışlar ve bozulmuşlar. Hatta aralarında bayağı sert tartışmalar çıkmış o zaman. '' Yok efendim bu bozuk paraları biz sizlere kullandırtmayız, ağırlık yapar bu, dilenciliği arttırır filan gibi tartışmalar yaşamışlar aralarında.'' Hatta Roma'da eski çağlarda bozuk para kullananları yakaladılar mı bir temiz döverler, peşinden söverler, sonrada yarım saat kadar tek ayaküstünde bekletirlermiş. Vallahi ben de Heredotiskos'un yalancısıyım, o öyle söylüyor. Heredot mu dediniz? Aman canım ne fark eder biz de sonuna bir iskos eklemişiz çok mu?








Keskin nişancılar bu bozuk paralara olur olmaz ateş ederler, vurmaya çalışırlar, çoğu zamanda iyi nişancılar ortadan delerler bu bozuk paraları. Bizim çocukluğumuzda tahtalara çivileri çakar, karşılıklı iki futbol takımı yapardık ve o takımların arasında ki maçları da, sarı beş kuruş ya da on kuruşu top yaparak oynamaya çalışırdık.








Bozukluklardan bir kuruş zaten geçmiyor, sadece adı var ise de uyanık marketler ve o marketlerin uyanık sahipleri seksen dokuz kuruş, yüz doksan dokuz kuruş, dört yüz doksan dokuz kuruş fiyat koyarak mallarına, nakit yaptığınız alış verişlerinizde bir dolu haksız ve vergisiz kazanç elde ediyorlar. Ben ve birçok kişi de bu paraları o müesseselere tabi ki helal etmiyoruz.








Ben babamın dükkânına çocukluk zamanlarında çırak olarak yardım etmeye giderdim yaz tatillerinde. O zaman ki ilk haftalığım gözümde ne kadar büyümüştü. Söyleyeyim de dudaklarınız uçuklasın. Tamı tamına yedi buçuk lira yani üç adet iki buçuk Türk Lirası. Bakmayın yedi buçuk lira olduğuna o zamanın yedi buçuk lirasının alım gücü şimdinin yedi buçuk lirasının alım gücünü neredeyse ikiye üçe katlardı... Ben paranın sadece iki buçuk lirası ile hem kola, hem sakız, hem çikolata alırdım kendime bir de arkadaşlarıma ısmarlardım da geriye yine bir miktar para kalırdı. İnanın şaka değil bu söylediklerim...








İşte böyle hem ne demişler ''Gelsin bozuk paralar açılmasın aralar.'' Kalpazanlar hep kağıt paraların sahtesini yaparlar da, bozuk paranın alım gücü daha az olduğu için hiç onun sahtesini yapmaya yeltenmezler, ne güzel değil mi? Yirmi birinci Yüzyıl teknoloji ve bilgi çağı olduğu için artık yavaş yavaş paranın yerine yaygınlaşan kredi ve banka kartları almaktadır. Bu da belki ileri de paraya ve bozuk paraya ihtiyacı minimum düzeye indirecektir. Paranız bozuk olsun da yeter ki kafanız bozuk olmasın. Hepinize en derin sevgi ve saygılar yine...

02 Kasım 2015 3-4 dakika 1377 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 8 yıl önce

    Ahmet bey,

    Bunu çok beğendim. Siz yazmaya devam edin. Ve sonunda güzel bir kitap haline getirin derim.

    Kutlarım...

    👑