Çalış Senin de Olur

Çalış Senin de Olur

Yazdığım yazı için intihal ve özgünlük programı üzerinden kontrol yapılabilir ( Yazımda sadece kıskançlık tanımı alıntıdır yıldız koydum linkini de paylaştım.)

Bu yazının devamı gelecek ve bu kez de ilişkilerdeki kıskançlığı yazmış olacağım.

Kıskançlık nedir? ( Genel tanımı)
Başkasında olan maddi ve manevi değerlerin neden kendinde olmadığının sorgulanması ve bu sorgulamanın kişiye hissettirdiklerini ifade eder. *
Bu dünyada insana uzun vadede kazandıracak tek şey onurlu ve dik bir duruş sergilemektir, her fikir ve de kişilikteki insanı saygıya yönelten , hiçbir koşul ve kişide değişmeyen oysa kıskançlıktır bizi küçülten.
Hiçbirimiz, diğerimizden üstün değiliz. Bunu dersek Allah adil değil demiş oluruz. Kötülük yapmak bu adalete güvenmemek, kıskançlık ise Allah’ın rıza gösterdiği şeyleri onaylamamak , saygı duymamak verdiğini takdir etmemektir. Cüzi irade insan olmayı başaralım, o bilgeliğe erişelim diye verildi ego yarıştıralım diye değil. Unutmayalım ki sadece farklılığımızla en mühimi de kişiliğimizle fark yaratırız.
Ne yazık ki bu tip insanlar her yerdeler. Bakışları bile kıskançlık lavmanıdır bunların dikkat edince anlamak kolaydır. Biriktirip biriktirip içlerinde her şeyi sonra da bir başarında daha pat diye dökerler yüreklerinde biriken o kara kurum lekeleri.
Bunlar başarılı insanı değil sadece egosunu doyuranları severler. Birinin seni sevmesini mi istiyorsun o hâlde egosunu doyur.
Sen bile kendini mükemmel görmüyorken bunlar seni öyle görüp değersizleştirmek isterler. Kıskanç insanlar kıskançlıklarını kamufle etmek ve vicdanlarını rahatlatmak için karşıdaki insanda bin bir kusur, kendi davranışını ise haklı gösterecek bin bir neden bulurlar. Kıskanılan insanlarda açık aranması işte bu nedenledir. Beyaz bir sayfa üzerindeki küçücük bir siyah nokta bile sırıtırken kara sayfadaki bin bir karartıyı kimse görmez çünkü o kara sayfa ego yaralamaz, eleştiriye kapı aralamaz. Bir insanda ego ve kıskançlık varsa onu artık hiçbir şey mutlu edemez sizin bir şey yapmanıza da gerek yoktur o insan zaten hastalığını bulmuştur çünkü herkesin kendinden daha iyisi vardır ve bu tür insanlar bunları gördükçe gözleri götürmez ve böylece ebedi mutsuzluğa mahkum olurlar. Huzur yoksa dünya bizim olsa neye yarar.
Bir hırs uğruna dost kaybetmeye hele hele de ALLAH ’ı kaybetmeye değer mi?
Unutmayalım ki kişiliğini kaybetmeyen en doğru yerde bulur değerini.
Asıl başarı üzgünüm ki onca belge ödül değil egoyu yenebilmektir.
Kıskançlık kanına işlemişse bir insanın bu bir kanser gibi önce kendi hücrelerini ele geçirir sonra da dışarıya yayılıp dışarıdaki güzellikleri çökertmeye çalışır.
Siz de bu tür durumlarla karşılaştıysanız ilk yapmanız gereken şey kıskançlığı ve kıskançlık belirtilerini iyice tanımanızdır. Neden dostum benden uzaklaştı, neden yokları oynuyor, taklit ediyor, örnek alıyor ama uzak duruyor diyorsanız nedeni budur. Bu yüzden de bu tür insanların bu davranışlarına bakıp da kendinizi kötü biri sanmayın. En az bakılan yer kişilik iken en çok eleştirilen şeyin de kişilik olması soruyorum size nasıl bir ironidir?
Mühim olan bu kıskançlıkların tehlikeli boyutlara ve zarar vermeye dönüşmemesidir ama genellikle de dönüşür. Başarılarınız arttıkça onlardaki bu değersizlik hissi ve de öz saygı eksikliği iftira ve dedikoduya, gözden düşürmeye ve hatta itibar zedelemeye kadar gider.
Bunlara nazik davranmak da yetmez bazen çünkü bundan cesaret alıp hadlerini aşabilirler. Sizin mutsuz, başarısız olmanız için düşmanımın düşmanı dostumdur politikasına sarılıp lobi kurmaya çalışabilir ve sizi yalnız bırakabilirler. Sorunlu sanki sizmişsiniz gibi gösterilirler. Onlar için en büyük haz sizi bulunduğunuz ortamlarda dışlamak ve hatta dışlatmaktır.
O hâlde bu tür durumlarla karşılaşırsak ne yapmalıyız?
Dertleri mutsuz etmektir inadına çalışmalı ve başarmalıyız. Bırakalım kendi karanlıklarında boğulsunlar. Kıskançlıklarını bastırmak için eleştiri, açık arama, birdenbire kötü davranma gibi farklı şekillere bürünüp çirkinleşen bu insanlar özgür de değildir ve bu esaret onları mahveder. İç dilleri dış dilleriyle uyumlu değildir asla. Bilgisi gerçekten yüksek insanları seçelim zira kendini bir şeylere gerçekten adayan insanlarda kıskançlık olmaz çünkü bu insanlar başkasını yargılarken kaybedecekleri zamanı insanlık idealine ve topluma faydacı olmaya adarlar.
Diyeceksiniz ki peki ya sen?
Neden kıskanç değilim:
*İnancım ve de değerlerim gereği Allah’ın rızkını herkese eşit şekilde dağıttığını düşünüp kimseyi üstün görmüyorum.
*Kendimi olduğum gibi kabul edip eksi yanlarımı gelişim vesilesi sayıyorum.
*Benden daha iyi olduğunu düşündüğüm insanlara yakın oluyor gücüme güç katıyor negatif enerjiyi pozitife dönüştürüyorum. Bu faydacı anlayış ise kıskançlığı bende daha başlamadan bitirip faydaya dönüştürüyor. Beynimi iyi kullanmaya özen gösteriyor negatif enerjileri iyice süzüyorum.
* Hedefimi kişilere değil ideallerime yöneltiyorum. Bu suretle hem beynimi diri tutuyor hem de hedeflerimin büyüklüğü oranında başarılı oluyorum.
* İnsanları taklit etmek, onlardan esinlenmek gibi basit eylemlerin beni ancak bir adım öteye ve geçici zaferlere taşıyabileceğini akıl ediyor ve kalıcı başarıları hedeflediğimden bu tür eylemleri akıllık olarak görmüyorum zira kişilere odaklandığımızda bizi yavaşlatabilir hatta özgünlüğümüzden edebilirler.
*Beynimi birilerinin yaptıklarına odaklayacağıma hedeflerime odaklanıp ruhumun terapisini en güzel yolla ve de ilaçsız şekilde sağlıyor beynimin tüm kıvrımlarını en güzel yolla sanat ve Edebiyat yoluyla doyurabiliyorum .
*Bir sürü hobim dolayısıyla bir sürü de odak noktam var birinde başarılı olamazsam diğerinde olurum diyorum. Hedeflerim hiç bitmiyor bu da beni motive edip özgüvenli kılıyor. Birilerine takıntı yapıp sürekli onları takip etmenin hastalıklı bir ruh hâli olduğunu biliyor ve kimseyle ilgilenmeyip ruhumu negatif enerjilerden koruyabiliyorum bu da psikolojimi olumlu etkileyip başarıma katkı sağlıyor oysa kıskanç insanlar birine çok fazla odaklanıp açık arıyor bu yüzden de yaşadığı psikolojik sorunla baş edemiyor.
*İnsanların neden eleştirdiğini, dedikodu ve iftira yoluna gittiğini insan psikolojisi konusunda sürekli olarak kitaplar okuduğumdan biliyor bu yüzden de kendime olan özgüvenimi asla yok etmiyor ve çalışmalarıma yılmadan devam ediyorum.
*Başkalarının açtığı izden gitmek yerine yeni bir iz açmak için başarayım başaramayayım ama kendimi sürekli motive ediyorum. Özgünlük ancak kendi yolunda ve fikrinde gitmekle mümkündür bunu biliyorum.
Bilirim ki sağlık kadar değerimiz var bu dünyada mevkiimiz ve paramız artı görünüşümüz kadar değil. Allah katındaki değerim kadar değerliyim ve de sağlıklı olduğum kadar da Gayeyim. Tek bildiğim geçici hevesler ve gaflet uykusunda yaşadığımız dünya uğruna onurumuzu, ahlâkımızı ve inancımızı kaybetmeyecek kadar insanca yaşamamız gerektiğidir.

Her şey illüzyon acilen insan olmaya ihtiyacımız var.

İnsan olmanın bir yolu da takdir hissinden geçer. Özgüvenli insanlara nefes alma şansı verin ve onları gereksiz şeylerle yargılamayın. Onlar üzerinde haksız yere kötü algı oluşturup üzerinizdeki aşağılık kompleksini yenemezsiniz. Karşı tarafa ancak içinizdeki ateşin kıvılcımı sıçrar ve asıl yanan siz olursunuz. Hiçbir kıskançlık iyi niyetli bir azmin önünde duramaz sadece üzmeye çalışır ve hızlı ilerlediği o yolda geçici bir zaman kaybı yaratıp kısa bir mola verdirir. Mola veren kişi kendini dinler, çevresini izler, gerçekleri süzer aksine daha da ilerler.

Başarılı olmak mı mutlu olmak mı?
Kıskanç insan mutlu olamaz!!!

O hâlde.
Çalış senin de olur.
Kıskanma, çalma, karalama, suçlama
Düşün, kendin ol ve sadece kendinle yarış
Bir gün senin de olur
İyi niyetli ol, bilgiye iyi niyetlerle karış
İlle de çalış. .
Gaye .
Sevgiler.❤

*www.e-psikiyatri.com/kiskanclik-ne-demek

22 Mart 2022 7-8 dakika 13 denemesi var.
Beğenenler (6)
Yorumlar (6)
  • 2 yıl önce

    Güzel manidar kutluyorum kaleminizi şair

    Hep güzele

  • Çok güzel anlamlı bir yazıydı. Tebrik ederim 👏 👌

  • 2 yıl önce

    Güne düşen denemeyi ve şairini tebrik ederim.

  • 2 yıl önce

    Güne düştüğünü yeni fark ettim o kadar meşguldüm ki ne güzel insanlar var burada ne güzel aynı yazıya tepkiler farklı yerlerde o kadar farklı ki. Bu yazımda herkes kendini bulur diye düşünerek paylaşmıştım oysa ki işte gönül güzelliğine sahip olanlar nasıl da geliyor beğeniyor ben insanın hasını takdir asaletinden anlarım. Sevgiler güzel yüreklere.

  • 2 yıl önce

    Dozunda olan her duygu güzeldir özellikle de edebiyat alanında biraz kıskanmak daha güzelini yapmaya itekler insanı hevesi çoğalır ancak günümüzde artık öyle bir boyuta geldi ki bu durum diz boyu ukalalık, haset, çalma , kötü eleştirme gibi çok olumsuz ortamlar olmaya ve kalemleri soğutmaya başladı ki en üzücü yanı da bu. Gaye hanım güzel paylaşımınızı kutlarım