Çocuk gündemi

Hepimiz çocuk olduk, hepimizin korkuları vardı, hepimiz endişeli ebeveynler tarafından yetiştirildik. Üzerimize titrediler, attığımız adımları takip ettiler. Sorumluluk yüklediler omuzlarına, çocukluktan sonra bile bu sıkı takip sürekli devam etti birçoğumuz için...

Ebeveyn olmanın zaten en önemli yanı, dünyaya getirdiğiniz varlıkları sağlıklı bir şekilde yetiştirmek, büyütmek, geliştirmek değil midir?

Yoksa ne diye doğuracak ki insanoğlu, hayvanlardan bir farkımız olmazdı o durumda!

Günlerdir ülkenin gündeminde olan çocuk kayıpları, tacizleri ve onların gördüğü zararları takip ediyorum. İnsanın nefesi kesiliyor ve boğulacak gibi hissediyor bazı zamanlar.

İnanın, benim yaşım elliye merdiven yasladı, çocukluğumda da oluyordu tüm bunlar. Çevremizden bir şekilde duyardık veya ailelerimiz konuşurlar bizler de dinlerdik.

Demem o ki tüm bu yaşananlar günümüze has şeyler değil, insanlığın var oluşundan bu yana yaşanan ve gelecekte de yaşanacak olan şeyler.

Burada asıl dikkat çekmek istediğim konu, ebeveynlere. Benim kaybolan, zarar gören, günahsızlara diyecek tek bir lafım bile olmaz, olamaz!

Bir ebeveyn, çevresini iyi tanımalıdır. Büyük bir kentte olsanız da, size yakın çevreyi iyi tanımak zorundasınız!

Öyle, ben kimseyle muhatap olmuyorum, komşumla konuşmasam da olur gibi bir duruma sığınmak, ne sizi kurtarır, ne de evladınıza gelecek veya gelebilecek zararları uzak tutar. Ben küçük bir ilçede yaşıyorum ama müthiş şekilde göç alan, sürekli değişken insanların yer aldığı bir tatil yeri. Yaz aylarını hesaba katmıyorum bile!

Buna rağmen, sürekli çevremle iletişim halinde olurum, birisini sevsem de muhatap olurum, sevmesem de, çünkü toplum içinde yaşıyorum.

İyilerini de, kötülerini tanımalıyım, bilmeliyim, kimler zararlı olabilir, kimler zararsızdır bir ebeveyn olarak iyi tanımalıyım.

Sizler de çevrenizi iyi tanıyın, iyi gördüklerinizle de tanışın, kötü gördüklerinizle de, böylece bir çok kişi kontrol altında olmuş olacaktır.

Şüpheli gördüğünüz bir yanı, bir davranışı asla affetmeyin, arayın kolluk kuvvetlerini ilgilensinler!

Küçük bir şüphe, büyük bir bela veya musibeti önleyebilir, unutmayın!

Çocuklarımıza gelince, öyle toplumdan korkutmakla veya onları toplum dışında tutmakla koruyamayız. Aksine, kimlerden uzak durması gerektiğini bizatihi göstererek ve çevredekileri onlara tanıtarak insanları tanımalarını sağlayalım.

Unutmayalım hiç bir toplum komple kötü veya iyi olamaz, iyileri ve kötüleri araştırmak ve ayrıştırmak biz yetişkinlerin görevi olmalıdır!

Ayrıca idamdır, ekran karartmadır gibi saçma sapan zincirleme paylaşımlarla bir yere varılamayacağını herkesin artık anlaması lazım. Bu yollarla hiç bir sorun halledilemez! Bunun yerine, çevrenizdeki çocukları da tanımaya özen gösterelim, onu biraz yaşadığı çevrenin uzağında gördüğümüzde, müdahale edebilelim.

Sadece sahip olduklarınıza değil, çevremize de sahip çıkalım!

Görüyoruz ki çevrede hala ebeveyn olmayı başaramamış tonlarca anne ve baba var! Bu konuda çok ciddiyim. Balkondan çocuk takip eden anneler görüyorum, telefonundaki oyunla meşgul olan babalar var mesela!

Şimdi, tüm bunları gözlemleyen biri olarak, gündemde olan kayıpları veya gündeme gelmeyen kayıpları düşündüğümde, kötü niyetli insanlar için şu an yaşanan ortamın biçilmiş kaftan olduğunu görüyorum!

O yüzden, madem sorumsuz ebeveynler bol, en azından, toplumun sorumlu bireyleri olarak biz sıkı takip altında tutalım çevremizi...

04 Temmuz 2018 3-4 dakika 95 denemesi var.
Yorumlar