Cüneyt Arkın / Haksızlığın Suratına Patlayan Adam

Fahrettin Cüreklibatır, namıdiğer Cüneyt Arkın Türk sinemasının en büyük oyuncularından biridir. 8 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir’de dünyaya gelir. İlk, orta, lise derken İstanbul Tıp Fakültesini bitirir. İlk görev yeri Adana’ya bağlı Feke’dir. Ambardan bozma bir yerde başlar hekimliğe. Katır sırtında gider hastaları muayeneye, tedavi etmeye. Sonra Eskişehir’e tayini çıkar. Hatta Eskişehir’in işlek caddelerinden birinde özel muayenehanesini bile açar.

1963 yılında sinemayla ilgili bir yarışmayı kazanır ve oyunculuğa adım atar. Yakışıklı adamdır. Haliyle ilk başlarda duygusal (romantic) yapımlarda oynar. Sonra polisiye ve tarihî yapımlar gelir. Ününe ün katması da bu süreçte gerçekleşir. Öyle böyle değil; Yeşilçam’ın unutulmazları arasına girer.

Aslı, Kırım’dan kopup gelmiş Türklerdendir. Belki de bu yüzden vatanın, milletin, devletin ne demek olduğunu bilen adamdır. Millî bilinci (şuur) yüksek bir sanatçıdır. O, yine belki de bu yüzden haksızlığın suratına bazen bir yumruk bazen bir kurşundur filmlerinde. Kimi zaman Komiser Kemal’dir kimi zaman Kabadayı Şahin kimi zaman da destanlardan çıkıp gelen bir Battal Gâzi bir Malkoçoğlu bir Kara Murat… Bazen Gazeteci Murat, bazen Öğretmen Kemal… Aslında o, deyim yerinde (tabir-i caiz) ise Yeşilçam’ın Mustafa Kemal’idir.

Adana’da, Yılmaz Güney’in hakkı olan sinema ödülünü almayacak kadar kişiliklidir. Fatma Girik ile birlikte 1974 yılında Kıbrıs’a gidip, Mehmetçiklerle omuz omuza olacak kadar da vatansever… En iyi erkek oyuncu ödülleri, onur ödülleri de cabası… Ve en önemlisi de Türk halkının gönlünde kurduğu taht..

Yeri gelir; ülke gençliğini alkol, sigara ve uyuşturucu gibi kötülüklerden, kötü alışkanlıklardan korumaya çalışan bir gönül adamıdır. “Âkil adam” olup, milletine akıl satmayacak kadar da aklı başındadır.

Sözün kısası (vel’hâsıl-ı kelâm) bugün itibariyle 85 yıllık ömrüne nokta koyarak aramızdan ayrılan Fahrettin Cüreklibatır -namıdiğer Cüneyt Arkın- Türk’ün, Türklüğün delisi, fedaisi bir deli kurttur. Tıpkı soyadı gibi yürekli bir bahadırdır. Ruhu şad, ruhu Battal Gâzi’ye yoldaş olsun.

Aziz Dolu Atabey

Serik-28.06.2022



28 Haziran 2022 2-3 dakika 32 denemesi var.
Beğenenler (4)
Yorumlar (2)
  • 21 ay önce

    Allah gani gani Rahmet eylesin,güzel bir yazıydı... Türkiye'nin başı sağ olsun, güzel bir sanatçı,emektardı... Kutlarım Aziz Bey, saygı ve selamlar...

  • 21 ay önce

    Cüneyt Arkın, esas ismi le Doktor Fahrettin Cüreklibatur. Yediden yetmişe bütün topluma mal olmuş ve de herkesin sevdiği ender sanatçılardan birisiydi... Özellikle tarihi filmlerde, Malkoçoğlu ve bir çok can verdiği şahsiyetle güzel bir yer edindi sinema, sanat dünyasında. Bir rivayet tehlikeli sahnelerde de dublör kullanmadığı söylenir. Muhafazakar ve milliyetçi bir yapısı olsa da yine de toplumun her kesiminden insan sevmiştir Cüneyt Arkın'ı Allah gani gani rahmet eylesin adı unutulmayacaklar arasına çoktan yazılmıştır...