Dostun Attığı Taş Baş Yarmaz

İnsanın gerçek dostlarının söylediği üzücü sözlerden veya üzücü davranışlarından zarar gelmeyeceğini, dostların bunları kişinin iyiliği için söylediği veya yaptığını anlatır.

Dostlarımız her zaman bizim için iyi olanı ister. Bazı zamanlar çevremizde olan ve kendimiz göremediğimiz yanlışları dostlarımız bize söyler, bizi uyarır. Bunları duymak acı olsa veya kişinin moralini o an için bozsa bile, aslında kişinin iyiliği için atılmış adımlardır.

Bu sebeple bu atasözü dostlardan gelecek bu hareketlerin kişiyi yaralasa bile çok büyük bir hasar vermeyeceğini anlatır.

Burada atılan taş ve yarılan baş mecaz anlamlarda kullanılmıştır. Gerçek anlamıyla bir kişinin dostunun başına attığı taş anlatılmamaktadır. Ancak mecaz anlamıyla ele alındığında, taş bir sembol olarak görülmelidir. Bu taşın sadece kişiyi yaralaması ama başını yarmaması, geçici olarak üzülse bile kişinin dostundan gelen bu sözler üzerine ağır yaralar almayacağını anlatır. Çünkü dostlar kişiyi koşulsuz sever ve her zaman yanındadır.

Not: Doğrusu ben bunu internetten buldum. Bu atasözümüzün manasını kopyalama yapıştırma yaptım ama, bu yine deneme yazısı yerine geçer mi ?

14 Ağustos 2023 1-2 dakika 88 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (2)
  • 8 ay önce

    Ata sözünün aslı-ummadığın taş baş yarar- dır ve sizin anlatmak istediğinizle uzak yakın ilgisi yoktur aslında Enes bey ata sözünde kullanılan taş ve baş da mecazen kullanılmıştır zaten. Ata sözlerini iyi okuyup anlamak sonrasında görüş bildirmek en doğrusudur