Evrensel Oldu Gençlik Bu muydu Bir Teki Dünyaya Bedellik

Atasözleri zengin bir milletiz. Veciz sözleri de öyle. Sanırım Doğu Dünyası'nın geleneksel hayat şeklinden kaynaklınıyor bu durum. Duygusallık,insani özellikler,acıma,; savaş,yiğitlik,mertlik; misafirperverlik, hasta sorma, düğün,nişan vs....Tüm bunların oluş ve yaşanış şekilleri Doğu toplumlarında fiilden çok sözü öne çıkarmış görünüyor. Kendi adıma dünya edebiyatlarını yakından bilmem; incelemedim bir kaç örnek dışında. İzlediğimiz film, okuduğumuz sınırlı bir iki eserden ve en çok da görsel medyadan edindiğimiz bir intiba bu.

Bir kaç örnek verelim isterseniz: Batıda bizde olduğu gibi sıkıca kucaklaşma ,sarılıp öpüşmek yoktur, daha basit ve samiimiyetsiz bir sarılma çok nadir görülür,farklı bir selamlama ve konuşma...Bizler gibi komşuluk ilişkşleri de yoktur; hak gözetme, acısında , neşesinde yanında olma durumu...Orda daha çok bu ilişkiler yasanın sınırlarında kalır.

Bizim toplumlarda para,servet ve yaptırım daha tekildir. Ataerkil aile yapıları yoktur onlarda ,bizde hala devam eder az da olsa.Anne-baba hürmeti ve hakkı kavramları bizden zayıf ve farklıdır. Daha bir duygudan yoksun ve maddi temeldedir.
Zaman ve teknik her manevi yapıyı aşındırdı . Toplumların sanaisi ve telekominikasyon sektörü bunun baş roldeki faili... Bu durum bizim topluma sirayet edeli yirmi sene olsa da,son on ve özellikle beş yıldan bu yana farkımız kalmadı nerdeyse Batı ile aramızda.
Hal böyle olunca da Doğu-Batı kavramları da eski yüklenik anlamlarını kaybediyor. Siyasi ve ideolojik akımlar hızını kesti , hatta durdu,bitti. Bloklar yıkıldı; din eksenli toplusal ayrışmalar zayıfladı.

Her dinden ve dilden insan ve toplumlar evrensel değerler denmese de yazılı ve sözlü kuralların çemberi içinde kalmaya başladı. Yani evrensel hukuk,evrensel bildirge vs. Bir de teknoloji ve refah düzeyinin getirdiği gündelik hayat tarzı. Yemek,içmek,eğlenmek; sinema,tiyatro,konser,bale vs...
En çok da bu yönüyle dünyalar arasındaki kalın çizgiler incelip silikleşti.
Atadan kalan tarihi her miras yok olmasa da ,onların da ruhu sızdı bedenlerinden,içi boşaltıldı çoğunun. Adı var yazı ile söz ile,uygulamada yer bulamaz kendine..

Örnek mi? Alın size:

Atın ölümü arpadan olsun

Bizimkiler öldü viagradan

"El eli el de döner yüzü yıkar"
Benim yüzümü hep yıkadı kendi elim!


"Bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum"

Şimdi bir harf değil, koca bir gelecek hazırlayan öğretmenin gizli videosunu çeker bizim veletler
Öğretemenlik yıllarından bilirim Din Kültürü hocasının ceketine kağıttan kuyruk takmışlar,adam ağlayarak çıkmıştı sınıftan

Bir Türk dünyaya bedeldir

Ey koca Mustafa Kemal,

Milletçe atamız namın ile ATATÜRK,

"Bir Türk dünyaya bedel" olma uğraşı yerine ,kız keser kör testere ile

Elektrik çalar gizliden evdeki bağlantıdan

Su katar süte; aroma katar margarine tere diye iteler
Bir yılda on iki ay olduğunu şaşırır ay saymaktan

On iki ay zehir zıkkım olur borçtan ve doksan ay gibi solur ruhundan

Ellerinde kitap yerine IP, Nokia,Samsung, Motorola...
Eskiden ders arası mola,eğitim,talimde mola şimdi her dakka mesajmola olmuş hayrola!
Cumhuriyeti bizlere emanet ettin,en nazlı ve en yüce emanet.Emin ellerde mi emanet? Cafe,net,internet,chat,plastation vs. facebook,msn vs..Okulda,otobüste ,sinemada bile aynı meret,msj.Çalışan yok,harcayan çok.Zamanı da enerjisini de,bedavadan yemek ve baba parasını da.
Cumhuru da var yasası da..Bir de yası var gözden gizli ,gönüllerde şimdilik.
Boşaldı içi bir çok kavramın. Adı var kendi yok gibi kuralların.
Bu kutlu gün ertesinde yazdım; neden mi? Hep bir ağızdan "yaşa ,varol" sesleri..
Ben de istedim ki, kimsenin duymadığı şu cılız sesi gür bir sesle söylemeli diyen nesiller ve yakın zamanda yiğitler bilenmeli...Cenge değil,söze değil,belagata,siyasi riyaya değil;İnsanlık kokan gönlüyle, kalem tutan eliyle kalemini kılıç gibi kullanmasını bilen, dünyayı izleyen ve mukayese edip analiz yapabilen,örfünden,kültüründen beslenmiş ve etrafını da beslemeye didinen gençlerimiz ülkemizin tutuversin herbiri bir yerinden ve yüceltsin başı üstüne.. Dünyanın ve kendinin en yüksek yerine...
İşte o zaman dünyaya bedel olur her bir kız , her bir oğul
Söze son verelim burda keselim nameyi..Başka kelamlarda buluşmak ve koklaşmak dileğiyle İlah' emanet sizleri ve genç Cumhuriyeti...

30 Ekim 2009 4-5 dakika 38 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (2)
  • 14 yıl önce

    😙 harikasın hozam tam geçlere örnek teşkil edecek bir deneme umarım sitede bügün herhes okur ve bir hayat dersi öğretilir kalemine sağlık 👍👍👍👍

  • 14 yıl önce

    Denemenizi çok beğendim.Nerelerden bu durumlara geldiğimizi çok güzel vurgulamalarla anlatmışsınız.sevgilerimi gönderiyorum.