Felsefe

Varlık.

Zamanda bir aralık gidiyorum kendimden geçip. Boyumu aşan bir kayalığa rastlıyorum. Durup düşünsem zamanım kayayla geçer. Geriye doğru taşın oluşumuna kadar düşerim. Kayayla yarışacak zamanım yok. Taş olamam. Kayanın boyunu aşmam ama eninden gidip sağından solundan aşarım. Yoluma devam ederim. Canlıyım canımdan geçerim. Bir hayatım var bir aralık canım var. Canımla her candan geçerimde bir senin canından geçemem. Her can tutar beni. Canımızdan bir can yol verir. Ana baba yolu.

Kaynak.

Zamanda kendime baktığım bir aynam var, kaynağım. Kendime bakıp bakkala giderim. Alış veriş ederim insanlarla kaynaşırım. Bir, birlikte yani bir kaynak, toplum oluruz. Kamudan kaynarız. Kalabalıklarca akarız. Neyle kaynayamam çoğu şeyle kaynayamam. Varlığımla bir düşünce kaynağımla çoğu şeyi kaynatırım, inşa ederim düzenimi. İşte çoğu şeyle kaynadım eşyamın konforuyla mekânıma. Bir ortam. Kaynak varlığın, canı var oluşudur kendinden. Kendimizden var oluruz. Bir başkamızı bir başkamızla başkalaşarak var ederiz.

Anlam.

Zamanda aydınlandığım bir lambam var. Dilim döner aklım bir fikir yanar ve düşüncem aydınlanır. Bir düşüncem var bir anlam aydınlık aralığım var topluluğumuz için yeni bir kaynağımız olabilir. Hadi birlikte düşünüp dilimiz bir dönsün. Kurum kuruluş bayrağımızı dikelim ülkemizin gönderine. Ne güzel değil mi bir anlamamız bir aralıktan kaynamamız. Din millet bilincimize bir bilim kaynak bulunuşumuz. Teşekkürler.

Neden.

İyiden iyi. Kötüden yine iyi. Yolumu kesen kaya kötü mü? Bir an için iyi ama bana doğal bir işaret oldu. Bıçak ve her türlü silah kötü. Yumrukta kötü. Ama her işimizi dokuduğumuz elimizin bir kol gücünün gururu yumruğumuz. Kalbimizin bir dışa vurumu yumruğumuz. İçimizdeki öfkeyi bir şekilde atmalıyız ki içimizde yumrular oluşmasın. Ağzımızdaki diş neyse silahımızda bir medeniyet uygarlığımız dişleridir. Medeniyet kendi kendimizin kaynağı olarak bir millet olarak da millet kaynağımızdır. İnsanlığımız bir insanlık kaynağıdır. Bir millet bütünlersek bir insanlık bütünlüğüne kavuşuruz. İşte bu nedenle neden.

Felsefe.

“var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme ve bilginin bilimsel olarak araştırılması.” (İnternet: Sözlük)

Felsefe neymiş el seferinin bilgi seferine bir akıl yorularak bir fikirle bir düşünceye varma. Aydınlanma için düşünceler lambalar yakma ile lambaları tasavvur etme. Bilme. Bir ilme varma. Kendimize varmanın ilmi kaynağımızı bilme. Bir bilme bir bilim etme. Her varlığın kaynağını bilip aralığından düşünsel geçerek bir dağın engelini bir tünel açarak geçmektir. Hadi sağlıcakla kalın.

06 Mayıs 2024 2-3 dakika 4 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar