Geçmiş Ola

Uzaya 1985 yılının Haziran ayında 'Discovery' uzay aracı ile Amerikalı ve Fransız astronotlarla beraber Suudi Arabistan Kraliyet ailesinden Prens Sultan bin Salman bin Adul-Aziz Al Saud ?da yolculuk etmiştir.Bu aynı zamanda uzaya çıkan ilk Arap-Müslüman olma özelliğini de taşıyordu.

Al Saud,;'Uzay Güncesi'ne tarihe geçecek notu düşmüştü: 'Uzayda ilk bir iki gün hepimiz kendi ülkelerimizi görmeye çalışıyorduk.Üçüncü ve dördüncü günlerde ülkelerimizin yer aldığı kıtaları birbirimize gösteriyorduk.Beşinci güne gelindiğinde,sadece tek bir Dünya olduğunu fark etmiştik..'

Al saud'un güncesine yazdıklarının ne denli doğru olduğunu onaylamak için sanırım bizlerin de o yükseklikten içinde yaşadığımız Dünya'mıza bakmamız gerekiyor!..

Dünyanın dört bir yanında her geçen gün artarak devam eden kıtlık,açlık,katliamlar,cinayetler,adaletsizlikler,kendi egemenlik ve çıkarları için hunharca katledilen çocuk ve kadınlar ve doymak bilmeyen sömürü ve katliamlar..Gelir ve gider dengesizlikleri..Adaletsizce paylaştırılmış yaşam alanları..Bitmek ve durmak bilmeyen önce aynılaştırılıp,sonrasında ötekileştirilmiş ve izole edilmiş toplumlar..Ve daha nice olaylar..

Tabi ki kişisel çıkarların sağlanamadığı yerlerde huzur ortamı kurabilmek kolay değildir.Bu sağlanırken tabi ki gözetilmesi gereken şey;toplum bireylerinin kendi çıkarlarını gözetirken; içinde yaşadığı, yaşamını paylaştığı diğer fertlerin de çıkarlarını kendi çıkarları kadar öncelikli olarak görüp birlikte hareket etmektir..

Peki bu sağlanabilir mi?..Hem kendi çıkarını gözeteceksin hem de içinde yaşadığın toplumun çıkarlarını?..Bu durum zor gibi gözükse de öğrenilebilecek ve uygulanabilecek bir yolu mutlaka bulmamız gerekiyor..

Belki de sorunumuz; diğer bir 'Yaşam Gezegeni'ni henüz keşfetmemiz olabilir!..Eğer,başka bir yaşam alanı olabilseydi 'Biz Dünyalılar' ve 'Diğer'i olabilirdi.Sınırlar ve ırklar,renkler ve diller,dinler de bir olabilirdi!..

O zaman savaş da 'Biz' ve 'Onlar'la mı olacaktı?Ya da daha mı kötü olacaktı?..Şimdilik bilinmez!..Ki böyle olacaksa,o zaman sorun yine kendi içimizde yatıyor gibi..

Sonuç: Yanlış yolu izlemenin sonunda başımıza gelecek olan felaketler zincirini teselli edecek olan sadece bir sözdür!..'Geçmiş Ola!..'

04 Mart 2012 2-3 dakika 61 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (1)
  • 12 yıl önce

    Başta verilen anekdot hayli ilginç. Uzaya çıkan ilk Müslüman Astronot'u da öğrenmiş olduk sayenizde. Ve tabi esas konu bakıp görememek ya da gördüğü şeyin inceliklerinin farkına geç varmak ya da hiç varamamak. Dünya her ne kadar yaşanmaya değer olmaktan çıkıyorsada günbegün, bunu da yapan biz insanlarız. Londra'da bir hayvanat bahçesinde ki aynanın üstünde ince ince çizgiler parmaklık gibi ve üstünde de aynen şunlar yazıyor''Dünya'nın en vahşi hayvanını görüyorsunuz'' Kim o ? Biz işte insan denen varlık. Bizler dünyayı yaşanır olmaktan çıkardığımız zaman bunun geriye dönüşüde kolay olmayacak. Güzel bir yazı Dursun bey kutladım...👍