Hayat ve Sonrası

Selam dostlarım!
Her insan var oluştan yok oluşa doğru bir yolculuk yapar. Yok olmakla bu yolculuk bitmez. Bu dünyanın öbür dünyası var orayı da unutmamak lazımdır.
Dünya üzerinde yaşadığımız zaman zarfında ne yaptık is onlarla öbür dünyada karışılacağımızı unutmamız gerekir.
Eğer dünyada iyi şeyler yapabiliyorsan, kalp kırmadıysan örnek bir hayat yaşadıysan öbür âleme göçsen bile bu dünyada iyilik daima anılacaktır.
İnsanlar birbirlerine karşı şefkatli olmalıdır. Başkalarını üzecek ve onları kıracak şeylerden kaçılmalıdır. Her şeyin tamiri vardır ama sadece ve sadece kul hakkı olan kalp kırmanın tamiri de yoktur. Karşımızdakilere karşı dürüst olmalı ve onlara karşı iyi ve hoş görü ile davranmalıyız.
Ama insan beşerdir şaşar misali bazen kırıcıda olabiliyor. Ben kendimden söyleyeyim aslında asabi olamama karşı kimseye kırmamaya çalışıyorum. Karşımdakilerin de bana karşı mütevazı olmalarını istiyorum. O zaman karşılıklı anlaşmak daha iyi olacağı inancındayım. Zıtlaşmayla karşındakine bağırıp çağırmayla bir yere varılacağının bilinmesi gerektiği anlamamız gerekiyor. Kul hakkı hiç zaman telafisi olmayan bir kötü alışkanlık olduğu bilincin de olmalıyız.
Karşımızdakini incitmeyle onun hakkında kötü sözler söylemek biz insanlar için kötü olan bir haslettir. Allah Kur`an müminler kardeştir aralarını bulunuz. hiç bir kimse kimseye kötü zanda bulunmasın diye buyurarak herkese eşit davranılması gerektiğini ortaya koymuştur.
İnsanlar falan şunu yaptı diyerek eleştirmektense ben bunu yapıyor muyum bu yaptığı şey bende var mı diye önce kendini sorgulamalıdır. Daha sonra başkalarını eleştirme yoluna gitmeyerek iyi olanı ona hatırlatmalıdır.
Hayat müşterektir herkes hoş görü ile yaşarsa bu hayatı birbirlerine saygılı olursa o zaman her şey yolunda gider.Üç günlük dünyada kendine iyi bir yer bulursun. O zaman sen en iyi şekilde anılırsın. Aksi halde falanca şu kötü hasleti yapardı diye lanetle anılırsın. On dansa hoş görülü olun birbirinize sahip çıkın.
İnsan yaşam boyunca birçok zorluklarla karşılaşabilir. Kötülükler görebilir, eleştirilebilir, ama bunlar bende var mı neden bana böyle diyorlar diye kendimizi eleştirmemiz gerekir. Eğer isnat edilenler varsa onları düzeltmeye çalışmamız gerekir. Onlara karşı kötü bir hareketle karşılık vermeye çalışırsak bir karınca adımı ile yol almış olamazsınız. aksine kendinizi uçuruma ve gerilemeye sürüklersiniz. Unutulması mümkün olamayan bir çıkmaz sokağa girer ve oradan çıkmanızda zor olur. O çıkmaz sokağa girmemek için her şeyin iyi yönünü görmek gerekir.
Bazen istediğin şey senin istediğin gibi olmayabilir, senin istediğin gibi gitmeyebilir işlerin, o zaman yaşanan olayların iyi yönlerini görmek istemelidir insan. İyi yönlerini görerek kendi yolunu çizmiş olur. Aksi takdirde yaşantısındaki tezatlıkları karşısındakileri aksetmeye başlar, bu da onun karşısındakine rahatsızlık verdiğini bilmesi gerekir. Bunu bir atasözü ile dile getireyim her gecenin bir sabahı vardır. Gizlenen şeyler Aydınlığa çıkacaktır. Söylenen sözlerin doğru olanları da bir sonraki sözlerle karşımıza çıkacağını unutmamamız gerekir.
Eğer bu hayat yaşanacaksa iyilerle iyiliklerle en iyi bir şekilde olmalı dürüst ve yaşama barışık olmalıyız. Unutmayın insan yalnız değildir. Yaratan onu hiç bir zaman yalnız bırakmamıştır. Bir sebeple kendisine dost ve arkadaş edinme imkânı sağlamıştır. Ama insan olarak bu sağlanan imkânı iyi bir şekilde değerlendirmemiz gerekir. Eğer değerlendiremezsen geride bir tamir olanağı bulunmayan yaralar bırakırsın. Tamiri olmayan kalp kırıklığı ve kul hakkı ile gitmiş olursun. Allah buyuruyor affedilmeyecek tek haslet kul hakkıdır buyuruyor.
Ben herkesin herkesle iyi geçinmesini ve birbirlerini kırmamalarını, hayatlarını hoş görü içinde geçirmelerinin, başkalarını eleştirirken önce kendinden başlanması gerektiği bilincinde olmasını istiyorum. İnşallah herkes bu hasletler içinde olur ve mutlu olmak için adımlarını atmış olur. Sonra birde bakacak ki her şey yoluna girmiş olduğunu görecektir.
Her şey gönlünüzce olsun Allah yar ve yardımcınız olsun Allaha emanet olun.. Eyvallah Bu yazımı okuduğunuz için sizlerden Allah razı olsun.

07 Ekim 2010 4-5 dakika 25 denemesi var.
Yorumlar