Hayır

Çocukken babaannesinden hikayeler dinleyebilen şanslı insanlardan biriydim.
Bize masal gibi gelen anınlarının sonunu hep aynı cümlelerle bitirirdi.''Ahir zamandayız''derdi hep.''Ahir zamanda,hayat öyle hızlı geçip gider ki,vaktin nasıl geçtiğini anlamaz insan.''Çocuk aklımız.o zaman yarım yamalak anlardı söylenenleri.Gerçekten ahir zamandamıyız,bilmiyorum ama zamanın göz açıp kapanıncaya kadar hızlı işlediği bir gerçek...Ödevlerle,sınavlarla uğraştığımız lise yıllarım sanki daha dün gibi...

Ve siz liseli gençler,insanların su gibi her yöne aktığı,sürekli fikirler değiştirdiği,bazen kararlı bazen de tökezleyerek ilerlediği bir dönemdesiniz.Bir taraftan kendi duygularınız,bir taraftan okul,aile ve arkadaş çevreniz;hep sizi bir yerlere çekiştiririz.Aslında tüm hayatımız seçimlerden ibarettir.Verdiğiniz her karar,yaptığınız ve yapmadığınız her şey,her seçiminiz sizin gelecekteki hayatınızı belirler.

Nasıl bir hayat süreceğiniz,nasıl biri olacağınız;olaylara ve insanlara karşı tavrınıza bağlıdır aslında.Belki de işin sırrı,''Hayır''diyebilmektedir.İş işten geçmeden''Hayır''deyin bazı şeylere...

Büyümenin belirtisiymiş,gibi görünen ama aslında bir irade zayıflığı olan o ilk sigara size sunulduğunda''Hayır''deyin.Asıl büyüme,kendisine zarar verecek bir alışkanlığı reddetme kararlılığını gösterebilmektir.

Okula gelmeyip dışarıda vakit geçirmeyi teklif edenlere,size görevlerinizi unutturan,verdiğiniz sözlerinizi tutmanızı engelleyen arkadaşlara''Hayır''deyin.Sorumluluk duygusu olmayan insanlar size zarar verebilir ve zaman boşa geçirilmeyecek kadar değerlidir.
Doğruyu söylemek her zaman en iyi ve en kestirme yoldur.Sizi yalan söylemeye yönlendiren zayıf karakterli insanlara''Hayır''deyin.
Karşınıza her zaman iyi niyetli ve dürüst insanlar çıkmayacaktır.Tatlı sözler her zaman yürekten gelmeyebilir.Sizden faydalanmak isteyen,ahlaki zayıflıklar taşıyan,milli değerlerimize inanmayan insanlara''Hayır''deyin.
Zaman zaman''kuşak çatışması''denilen fikir ayrılıklarını yaşasanız da,sizi hep eleştirdiklerini düşünseniz de,kurallarıyla sizi bunaltsalar da,eviniz sizin kaleniz,sığınanızdır.Aile kavramını önemsiz gibi göstermeye,büyüklerinize karşı gelmeye heveslendirenlere''Hayır''deyin.

Bir gramı bile insan beyninde bin tane hücreyi yok eden,insanları insanlıktan çıkaran uyuşturucular size sunulduğunda''Hayır''deyin.Çünkü siz değerlisiniz,yapacak çok işiniz var.Sizi basitleştirmelerine ve yok etmelerine izin vermeyin.

Zaman hızlı geçiyor gerçekten.Lütfen iş işten geçmeden,''Keşke''demeden önce''Hayır''deyin ki,gece başınızı yastığa koyduğunuz,vicdanı rahat insanların uykusuyla uyuyabilesiniz.''Hayır''deyin ki,ileride hayatınızı paylaşacağınız insanın gözlerine,bütün dünyası siz olan bebeğinizin gözlerine ve en önemlisi aynada kendi gözlerinize utanmadan,çekinmeden bakabilesiniz...

12 Haziran 2012 2-3 dakika 43 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (1)
  • 12 yıl önce

    Kendimi bir an okul sıralarındayım sandım ...

    Ne kadar enfes bir anlatım ... Mesleğinizi gerçek hayatta bilemiyorum ancak , öğretmen hanım demek geldi içimden efendim !..

    Okunmalı bu yazı ... Okutulmalı ... İltifat manâsında söylemiyorum inanınız ... Gerçek hayatın ta kendisi ...

    Zatı alinizi kutluyor ve tebrikler ediyorum efendim !.. Mükemmeldi ...

    En kalbi saygımla ...