Her Geldiğimde Çiçekler Açmazdı

Savaş sonrası pahalıya patlayan dönüşmeleri geleceğe duyurup kalıcılaştırmalı. Yeni deneme dünyalarını kronik bir hastalığa sebeplemeyi konuşmalardan çıkarabilirim.Kelime anlamlarına bakılmaksızın trajedinin kıvraklığını kullanarak yapılan yorumlardaki savaş karşıtlığını dikkate almak gerekiyor. Katkıda bulunulan tüm düzeydeki gelişmeleri metafor sanmak hata olur. İnsanın içine işlemiş ve sökülüp atılması imkansız hale gelmiş o görüntülerin etkisinden çıkabilmek kolay değil. Nefes alınamayacak durumdaki kirli havanın altında yaşamı renklendirmek için yapılan tüm çabaları takdir etmeli, çürümüş cesetlerin yanında oyun oynayan çocukların yaşamla mücadelesini örnek almalıyız.

Ülkede ilgiyle karşılanan bazı gelenekleri göz önünde tutmakta fayda var, çok eskilerden kalma geleneklerini bugün de devam ettirmek için çabalıyorlar insanlar.İşgalci ordulardan çok kendi dünyalarında bir çatışma halindeler. Zorlayıcı sebepler karşısında kaçmak yerine onurlu bir karşıtlığın düğümüne atıyorlar kendilerini. Her gün, hiç sıkılmadan yapıyorlar bunu. Ağdalı dillerden uzakta, günlük hayatta sıkça kullanılan kelimelerle yapıyorlar yemeklerini. Adaletin sağlanması, iyi koşulların sürekli kılınmasına dair yapılan toplantılara katılım çok yüksek oluyor.

Bir yandan devam ederken savaş,diğer yanda insanlar hayatlarına devam ediyor. Küçük parçalar halinde dağıldıklarında ne olacağının farkındalar, bu yüzden birlik içinde yaşamanın önemini anlamaları gerekiyor. Her yerde bunun uygulanması olmuyor aslında, düzelebilmek için atılan adımların sakatlanmasıyla daha felaketli günler yaklaşabilir. Acıları en derinden hissedenlerin insanlık tarihindeki yeri doldurulamaz bu yüzden. İhanet ve kıskançlık dolu nefrete batmış hayatlara yönelik yapılacak kurtarmalar için artık çok geç kalınmış olabilir. Hatasının farkında olup da geri adım atmayanları anlayabilmek zor olsa da savaşın psikolojisini yaşamadan öğrenmek çok zor. Üzerine ne kadar yazılıp çizilse de tam olarak anlayamayız.

Halk masallarındaki öğreticiliği bir çok bilimsel makaleden daha doğru buluyorum. Genelleme yapmanın ne kadar yanlış sonuçlar doğuracağı çok açık. Efsanelere dönüşmüş durumdaki bir çok hikaye artık çok daha önemli sorunları açıklamakta kullanılıyor. Bu açılardan yaklaşılınca dünyadaki benzerlerine uyarlanabilir ama genellemelerde bulunmak yanlış bana göre. Aslında insanın duygu dünyası hiç bir zaman açıklanamayacak bence,herkeste farklı etkilerde bulunan yaşanmışlıkları ,hayatın bilincinde olarak kullanmalı ve evrensel bir düşünce biçimine gidebilmek için ilk önce kendi düşüncelerimizden yola çıkmalıyız.

05 Temmuz 2013 2-3 dakika 89 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar