Hoşgeldin Keten Elveda Kumaş

Bir öğrenci olarak beni de kapsayan ve şu sıralar okul veya sınıf ortamlarının gündem konusu olan serbest kıyafet uygulaması ile ilgili görüşlerimi dile getirmek istedim. Amacım ise teraziyi eşitlemek yani hem olumlu hem de olumsuz yönleri ele almaktır.

Şimdi gelelim kötü habere. Olumsuzluklara bakınca birinci olarak herkesin aklına gelebilecek maddeyi söyleyebilirim aslında. Herkesin imkânı yok ve her gün çeşit çeşit giyinebilme fırsatını yakalayamazlar. Ve bu olay büyük bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Sonra ki maddelere gelince insanların ortak özelliği. 'Vur dersin öldürür' deyimi. ,Gerçekten bu da büyük problemlerin başlılarında.

Şöyle bir bakıyorum kurallara (Burada ki tezatlıkta beni bitirdi hem serbest diyor adamlar hem de bir sürü kural koyuyorlar. Nasıl bir serbestlikse?)

-Kışın pamuklu yazın keten pantolon giyilecek.
-Kota izin yok.
-Şort ve askılı giymek yasak.
-Kızlarda etek giyme zorunluluğu yok. (Etek boyu dizin hemen altında olacak.)
-Erkek öğrenciler kışın renk şartı olmaksızın gömlek ve ceket; yazın tişört giyecek.
-Erkek öğrencilerde tek renk kravat zorunluluğu kaldırıldı.
-Kıyafetler dini, etnik, ideolojik sembol ve renkleri taşımayacak.
-Başörtüsü, türbana izin yok.
-Sandalet ve terlik gibi ayağı açıkta bırakan ayakkabılar giyilemeyecek

İşte Milli Eğitimin serbest kıyafet uygulaması bu kurallarla beraber böyle. Az önce olumsuzluklardan bir iki madde sıraladım. En azından göze çarpanları bir de benim kalemimden okumuş oldunuz. Peki, bunun hiç mi olumlu tarafı yok? Tabii ki vardır. Örneğin öğrencilerin rahat kıyafetlerle daha rahat hareket edip kendilerini olumlu yönde motive etmesi diyebiliriz.

Form sitelerinde ki yorumlara da göz gezdirdim. Olumlu olan da var olumsuz olan da var. Yani yine halkımız ikilemde. Olumsuz yorumların çoğunluğu maddi imkanlarla ilgili. :Haklılar da. Ama bir de şu açıdan bakarsak (yorumun birinden harekete çıkarak yazıyorum.) öğrenciler günde yaklaşık sekiz saatini okulda geçiriyorlar ve onların rahatlığı da önemsenmeli. Gömlek, süveter, ceket, kumaş pantolon... Bunlar insanın rahatını maalesef ki bozuyor. Ve son bir şey daha ekleyeyim ki. Madem Avrupa'ya özentimiz var bu konuda da özenelim ki tam olsun. Yani kıyafet uygulaması kalksın..

İyi olur kötü olur ben bunları bir kenara atıyorum. O konuda hiçbir yorumum yok. Bende ikilemdeyim. Benim bu uygulamada takıldığım tek nokta şu. Serbest denildiği halde bir sürü kuralların sıralanması. Abicim madem bir iş yapıyorsunuz adam akıllı tam anlamıyla kaldırın. Ha burada bana diyeceksin. Kurallar olmazsa iş çığlığından çıkar diye. O zaman bırakın da eski sistem devam etsin

Uygulamanın adıyla içeriğinde bile tezatlık varken bu uygulamanın iyi ya da kötü olduğunu tartışmanın pekte manası olamadığı kanaatindeyim. Ne diyelim; 'Hoş geldin keten, elveda kumaş...' =)

18 Mayıs 2010 2-3 dakika 27 denemesi var.
Yorumlar