İkra Bismirabbikellezi Halak

Haddime değil ama artık benim de gırtlağıma kadar geldi. Yazmadan edemeyeceğim. Neden her şeyi sorma gereği duyuyoruz?. Her şey apaçık ortadayken? Ben sorma olayına iki şekilde bakıyorum aklım yettiğince eksiğim varsa affola.

1) Yüce Allahın bizlere hediye ettiği aklın ne işe yaradığını bilmediğimizden.
2) Bilmek için uğraşmamıza rağmen yardımcı olmadan bu bilgiye ulaşamayacağımızdan.

Şimdi ben sosyolog veya diğer log lardan değilim. Çevresini gözleyen, yorumlayan ve akıl taşını biraz daha büyütme gayretinde olan sade bir insanım. Özelikle yaşadığımız çağ bize öyle büyük nimetler sunuyor ki kayıtsız kalmak için akılsız olmak lazım. Hele ki İnternet çıktıktan sonra istediğin bilmeye bir kaç saniye de ulaşabiliyorsun karşıt görüşleri de dahil. Dolayısıyla sonucu değil ondan gelecek cevabla yeni soruların aydınlığında ömrün yettiği kadar kendini bilinçlendiriyorsun. Zaruri durumlar haricinde uslubunu bozmadan bu gayede ikra oku emrini yerine getirmiş oluyorsun.

Mamafih şimdiki zamanda görüyoruz ki aklı yörüngesinden çıkartıp ayağımızın altına almayı mağfiret sanıyoruz. Bir kere insanın fıtratına aykırı bu haleti ruhiye. Neden bize bir geri zekalı dediğinde alınıyoruz hatta iş bazen vahim yerlere gidiyor? Çünkü OKU muyoruz. Okuyan insan yorum getirir. Okumayan ise mışlı yaşar.

Ünlü Amerikalı fizikçiye sormuşlar başarınızın kaynağı ne diye? Adamlıktan çıkıp Adem olanın cevabı bakın ne? Herkesin annesi çocuğu okuldan geldiğinde bu gün öğretmenin sorularına cevap verebildin mi derken, benim annem bu gün öğretmenine soru sordun mu derdi. Yani bir anne yetinmeyi öğretiyor çocuğuna diğer anne ise kendisine yetmemeyi amaç güdüyor. Aslında kanaatimce toplum olarak sıkıntımız burda. Tatmin olma şeklimiz. Elin Ademi bulmuş biz kullanıyoruz. Sen neden bulmadın. Real madrid Ronaldoyu oynatıyor diye hayıflanıyor. Sen niye Ronaldo çıkartmadın? Kendini niye eğittirmedin?. Dolayısıyla birinci soruyu sormazsak bu bizim lehimize olacağını düşünüyorum. Bu ara da tıptaki gelişmelerden mutlu olduğumu sanki o organı ben vermişim gibi sevindiğimi söylemeliyim.
Yazıyı fazla uzatmadan bitirmek istiyorum. Bir insan annesine babasına kardeşine değer verdiği kadar sahip çıktığı kadar kendi varlığına da sahip çıkmalı. Varlığın ispatı nedir? Akıl. Hani nerede?



İkra bismirabbikellezi halak =Yaradan rabbinin adıyla oku

17 Şubat 2012 2-3 dakika 35 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar