Kapalı Devre Hayatlar

Günlerdir yazmak lazım dediğim, bir yazı var aklımda, önceleri sosyal medyada yazmayı düşündüm. Lakin olmazdı, zira gazete bir günde bayatlıyorken, sosyal medyada bu zaman aralığı maalesef daha kısa saatlerde gerçekleşiyor. O nedenle buraya yazmayı daha doğru buldum.

Son günlerde misafirlik kültürümüze saldıran programlarda yeniden bir artış var. Peki ne diyor bu programlar; çorbayla başlayacaksın, bir ara sıcağın olacak, sonra ana yemek salata, içeceğin,tatlı, bunları sunacağın kaliteli masa, sandalye, yemek takımı, masa sandalye kombini, bir de benim sevdiğim usulde yemek nerede sorgusu var ki akıllara zarar. Yahu, sen bile daha ne istediğini tam bilmezken, ev sahibi nereden bilsin senin nefsinin neyi sevdiğini. Steve Jobs: İnsanlar onlara sunulana kadar, gerçekte ne istediğini bilmezler, diyor.

Bir de işin maddi boyutuna bakalım, böyle muhkem bir hazırlık, kaç lirayı savurur, acaba? Ayda dört sefer misafir ağırlasan, yüz elli liran gitse, ayrıca hem emeklerin israf olsa hem yargısız insafa uğrasan, bir daha ağırlar mısın, yemekli misafiri? Üstüne sofrasında yediğin insanın arkasından bir dünya dedikodu da edeceksin, vay ki vay.

"Misafir için külfete girmeyin, misafir bundan rahatsız olur. Misafirini üzen Allah'u Teâlâ'yı üzmüş olur." (İbni Lâl). Hani bu söze ram olan misafirler de değiller üstelik. Sağduyulu davranan yarışmacılar, art niyetlilikle ve çok puan almak için gülücük dağıtmakla suçlanır oldu. Sosyal medyada moda olduğu gibi, bıçkın delikanlı tonunda: 'Birkaç eleştiri de sen yap.'a zorlanıyor ve 'Sıra sana geliyor diye susuyorsun değil mi?'lerle suçlanıyor.

Gelelim sadede, misafir ağırlamazsan ne olur? Kişi bazında, ruhi sıkıntıları aşamadığın için psikolog arar antidepresan alırsın, küçük ihtiyaçların için kartlara, büyükleri için yüzde yirmi beş faizle bankalara borçlanırsın. Bu programlardaki ev dekorasyonlarını hayat standardın zanneder ve gelirinden fazla harcamaya ikna edilir ve faiz döngüsünün bir dişlisi olamaya zorlanırsın. Misafirin getireceği ufuk açıcı bakış açılarından yoksun kalırsın.

Avrupa ülkelerinin tüm vatandaşlarına Türkiye'ye para kazandırmayın telkinlerine rağmen, sırf misafir ağırlama kültüründen dolayı ülkenin her yanını dolduran turizmin sıcak döviz dinamizminden bile olursun.

Bir de moda fetişleri var in-out çakallığıyla, gençliğin aklını bulandıran, ebeveynleri daha fazla harcama zorlayıp onları mağdur edenler.

Reklama yani tüketim kültürüne kordon bağından bağlı televizyon kanalları, bu programları size izletemiyor olabilir. Niyetim çevrenizde bu içerikteki programların izleyicisi varsa onları ikna etmeniz içindir.

Bu yazı başlığında geçen -kapalı devre- kelimesinden kasıt; kendi ağı dışındaki ağlara kapalı sitemler olarak geçer. İnsanları televizyonun tek taraflı iletişim gergefine koyarak, yalnızlaştırıp toplum aklından uzaklaştırarak, kendi çıkarlarını yegane reel gerçekmiş gibi sunmasına izin vermeyin.

İnsanın doğal merakını körükleyip, milyonlarca izleyiciyi dizilerin havuz problemlerini çözdürüp kendi problemlerine kör bırakarak, banka kartları reçetesi yazan televizyon... Zafer Kiraz, TRT spikeri; bir diksiyon seminerinde ne diyor biliyor musunuz? İşim gereği televizyon dünyasındayım ancak mesai dışında hiç televizyon izlemiyorum, kalan zamanım ailem, kişisel gelişimim ve sosyal çevreme vakit ayırmak için kullanıyorum.

11 Aralık 2018 3-4 dakika 14 denemesi var.
Yorumlar