Karl Marx Ve Süper Lig

'Para bizzat cemaat olduğundan,karşısında başka cemaatlere tahammül edemez '
Karl Marx


Geçen yazımızda 'Paranın dini imanı var mıdır ki acep?'diye sormuştuk.Eğer şu paranın dini varsa İmam'ı Kimdir;hayır yoksa da Fidel'i kimdir ki diye iyicene bir merak etmiştik üstelik...Neticede bendeniz haddim olmayarak şahsi bir kanaatte bulunmuş ve ne idüğü belirsiz şu paranın epeyce bir riyakar karakteristik özellik taşıdığı kanaatine varmıştım.
Ne o? Yoksa yukarıda atılan başlık,altındaki 'mühim' söz ile çok mu 'Ne alakaya maydanoz,Kasımpaşa-Şişhane'duruyor ?'
Tamam kabul...Çok kapitalistçe bir yöntem oldu ama tüketilsin(okunsun) diye yazdım...Malum popülist yöntemler her zaman tutmuştur..
Ama ben yine de ümitliyim...Herhalde yazdıkça ortaya bir şeyler çıkar...
Aslına bakarsanız şeytan,yazıyı burada sonlandır,git önümüzdeki altı ay boyunca bu veciz söz üzerine derin derin düşün,sonra gel devam et diyor..

Kısa not ;
Resmen hastalık...
Genellikle bizim fikrimizi,ideolojimizi ve inanışımızı taşımayan bir insanın,ideolojinin,söylemini külliyen reddeder;sanki söylediği her şey yanlışmışçasına,o insan veya ideoloji hiçbir doğru tezde veya söylemde bulunamazmışçasına;o sözü de söyleyen insanı da yok sayarız.Aynı durum savunduğumuz bir fikir veya söylem için de geçerlidir.Bu sefer,sanki bizim savunduğumuz fikirden,söylemden başka dünyada hiçbir doğru söz,fikir yokmuş gibi inanır ve inanmayanlara karşı da topyekun bir savaş açarız.

Şimdi Karl Marx ateist ya...
Hele hele bir de üstüne üstlük bu sözün içinde cemaat lafzı geçiyorsa yukarıdaki paranoid vakalar iş başında demektir..Yahu hem adam bu sözü söylediğinde aklınıza ilk gelen o malum cemaatler yoktu ki daha piyasalarda..Ama adam kalkıp da' Para bizzat Katolik veya Protestan vs mezhebi cemaatinden olduğundan,karşısında başka cemaatlere tahammül edemez' deseydi yine de bir şey değişmeyecekti ki,bizdeki o treni algılayışın bu topraklardaki evrensel zuhuru bakımından.

Buyurun...
işte size paranın kılık değiştirmiş bir endam ı arz hali daha...
'Para bizzat cemaat olduğundan,karşısında başka cemaatlere tahammül edemez '
Ne demek şimdi bu ? Ortada bir cemaat varsa para da var demektir.Mesela Fenerbahçe,Galatasaray...
Neticede onlar da birer cemaat değil mi?Arapça cemaat kelimesinin Türkçe karşılığı topluluk olduğuna göre bence gayet uygun bir örnekleme oldu...Siz de hemen lafı başka yerlere çektiniz ama alakası yok mirim...Şu Fenerbahçe Cemaati'yle Galatasaray gibi (özellikle) büyük cemaatler neden habire birbirlerini yerler ki ?Neden cemaat önderleri sırf kendi tekkeleri kazansın diye şirk olaylarına karışacak kadar 'Sırat-ı müstakim'den saparlar ki ? Neden olacak! Ol müritleri,bizim cemaat kazanacak mı kaybedecek mi diye hop oturup hop kalkmasın,başını yastığa koyduğunda rahat bir uyku çekesin diye tabi ki !

Konuyu biraz daha açmakta yarar var...
Karl Marx diyor ki...
Nerde çokluk orda para...Yani kimin daha çok müridi varsa tedavülde de o kadar çok para dolaşımı ihtimali her zaman vardır..Ama cemaatlerin de sürekli 'action' pozisyonunda olması lazım gelir ki müritleri de her vakit aşk ile maşuk olsunlar...Hatta ekstradan bir şeyler de satmak lazımdır ki,her daim aşk ile suzan olan ol müritler çeşm-i giryan olsunlar..Mesela 'Tekke Store'tarzı bir şeyler de açılabilir..Bir de artık bu kadar çokluğun getirdiği bolluğa istinaden şirketleşmek de kaçınılmazdır artık..Fenerbahçe Cemaati A.Ş. .Mektep i Galatasaray Cemaatiyesi A.Ş Gibi...

Marx,burada cemaatlerin(Örn F.B.) varlık sebebi zaten paradır ; hiçbir cemaat,karşısında,'Bak kardeşim,en iyi cemaat bizimkisi,haydi bizim takıma gel,bize el ver'deyip tekkeyi (tribünleri) daha çok doldurup kasaya indirecek başka bir cemaatin varlığına tahammül edemez demek istemiştir kanaatimce...Yoksa ben asla, hemen aklınıza fesatça gelen o cemaatlerin şu riyakar parayla olan'Mahrem' ilişkilerini falan,hiç ama hiç kastetmek istemedim..Hem hiçbir benzerlik de yok ki zaten aralarında..Ve zaten bu da bir spor yazısı..Konu da 'Süper Lig'.Lütfen sporu siyasete alet etmeyelim,doğru okuyalım doğru anlayalım...

Allah Allah !
Söz paradan açılınca nedense sonunda hep sinirlerim bozuluyor.Bir daha yazmayacağım şu şeytan icadı şey hakkında.
Ama şu bizim Joe'ye de bir parçacık hak vermeden edemiyorum hani...

'Aslında parayı sevmiyorum,ama sinirlerimi yatıştırıyor..'Joe Louis- (Asabiliğiyle ünlü Abd'li dünya ağır siklet boks şampiyonu)

17 Şubat 2012 4-5 dakika 7 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (2)
  • 12 yıl önce

    paranın ne önemi var mühim olan insanlık...

    ee biraz da nakit olsa eyiydi:)

    iyiden gazeteci oldun hayırlısı...

  • 12 yıl önce

    Shakespeare, paranın başlıca iki özelliğini vurguluyor: 1- Görünür tanrısallık, tüm insani ve doğal niteliklerin kendi karşıtlarına dönüşümü, şeylerin karışıklık ve evrensel bozulmasıdır o; olanaksızlıkları bağdaştırır. 2- Evrensel kibar o...u, insanların ve halkların p...evengidir.