Kim İster

Kim İster? İstenilen şeyi şimdi yazdığım zaman, kim istemez ki diyeceksiniz... Kim Milyoner Olmak İster? Evet ne diyorsunuz? Herkes ister mi bunu; sanmıyorum herkes de istemeyebilir. Senelerdir süren aslında güzel de bir yarışma lakin ben o her yarışmacıya sorulan soruya hayli gıcık kapıyor, sinir oluyorum. Hani sunucu diyor ya ''Bu Yarışmaya niye geldiniz?'' Bu kadar saçma sapan bir soru görmedim. Bir insan para ödüllü, hem de bir milyon, yani eski deyişle bir trilyon para ödülü olan bir yarışmaya niye gelir? Allah aşkına güldürmeyin adamı, güldürmeyin insanları bu kadar kendinize, yapmayın lütfen. Emniyette sorguya alırlar ya sanıkları, sonrada tepesinde bir ışık yanar, iki sivil poliste başındadır hani, durmadan soru sorarlar adamı çözmek için, çapraz sorguya alırlar. ''Konuş, isim ver bize kimler ile gerçekleştirdin bu eylemi, patronun kim, o ev de ne yapıyordun?'' Ben biraz buna benzetiyorum, o yarışmada ki ''Buraya neden geldiniz?'' sorusunu. Sunucu karşınızda size dönüyor ''Ahmet Bey konuş niye geldin bu yarışmaya, hadi söyle, işlerin iyi gitmiyor tabi buradan bir şeyler kazanıp işlerinde kullanacaksın değil mi, biz anlarız, yoksa yoksa dur dur, oğlunu evlendireceksin veya arabayı yenileyeceksin, belki de yazlık ev mi alacaktın, hadi itiraf et hadi bilelim buraya niye geldin?'' Uf ya biraz abarttım mı ne? Geldim kardeş, derdim var, verin para, verdin verdin, vermedin, ben de bir dolu yara. ''Sizi tanıdığıma çok sevindim.'' der çeker giderim ya, neyin kafası bu?







Kim Milyoner olmak isterse istesin, benim için çok da bir önemi yok, geçinebileceğim bir para bana yetiyor da artıyor. Esnafız, ayrıca zaman zaman gelirlerimizin azaldığı da oluyor, geçici olarak da olsa, maddi sıkıntılarımız oluyor. Yine de çok şükür namerde muhtaç olmuyoruz, en önemlisi de o değil mi zaten?







Yarışmaya katılmaya hak kazanan adaylara bakıyorum, bir çoğu da eğitimli insanlar. ''Yarışmaya niye katıldınız?'' sorusuna verilen cevaplar bence, en az soru kadar saçma ve manidar.''Selçuk bey sizin ile ne zamandır tanışmak istiyordum, bu güne kısmetmiş, heyooo ne kadar mutluyum.'' Yalanın daniskası. Herhalde Selçuk Beyin kara kaşı kara gözü için gelmediniz. Bir milyon lira ödül koymayın bakayım, kimse müracaat eder mi acaba o çok bilgi dolu, kültür dolu yarışmalara? Daha ne enteresan cevaplar var. ''Burada ekran karşısında bu havayı solumak gerçekten gurur verici, hele de sizin gibi bir ustanın karşısında.'' Bir kuyruklu yalan daha en palavralasından. (Selçuk Beyin Usta olduğu gerçek ama.)Havayı solumak istiyormuş da muş muş, mış mış. İnsanın gözünün içine baka baka yalan söylemeyin.







Nadiren de olsa gerçekten yarışmaya neden katıldığını açıklama cesareti gösteren insanlarda var ki onlarda zaten takdiri hak ediyorlar en azından kıvırmadıkları için. ''Selçuk Bey benim paraya ihtiyacım var, kredi kartı borçlarım var, el borçlarım var, işten çıkarıldım, borçlarımı ödemem gerek, bu sebep ile burada sizin ile yarışıp acaba cebimi bir miktar para ile doldurur muyum diye bu yarışmaya katıldım, budur asıl ve gerçek katılma sebebim.'' İşte bu, doğrucu olun ciğerimi yiyin. Ne öyle kıvırıyorsunuz, ayıp mı para kazanmak için bir bilgi yarışmasına katılmak, hiç sanmıyorum.







Bu yarışma dünyanın bir çok ülkesinde ve tabi güzel yurdum Türkiye'de de yayınlanmakta. Belki bu sorular her ülkede ki yarışmada sorulmak zorunda, yarışmanın formatı gereği, lakin amaç da belli, oraya gelen yarışmacının aklından geçen de belli. En büyük ikramiyeyi kısa zamanda cebe indirip, oradan eski tabir ile tirilyoner, yeni deyiş ile milyoner olarak evine mutlu bir şekilde gitmek. Bazı insanların kafasında kolay kazanılan bir para bu diye de düşünce geçebilir, ancak orada ki bilgi gerektiren sorulara cevap verebilmek için insanların binlerce kitap okuması ve yine binlerce bilginin gözlerinden ve beyinlerinden de geçmesi gerekmektedir, geçmiş senelerde. Yani o kadar da kolay bir olay değil göründüğü kadar. Bir de tabi medeni cesaret lazım, milyonlarca izleyicinin karşısına çıkmak için. Hepinize en derin sevgi ve saygılar...

10 Aralık 2016 3-4 dakika 1376 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar