Komşularımız - 1

Yunanistan

Yaklaşık 132.000km2 yüzölçümlü ve 11 milyon'u aşkın nüfusu 30.000 US Doları aşkın kişi başı geliri ile %90 aşkın Yunan ve diğer %10 yabancıların yaşadığı 1881'de Osmanlı'dan bağımsızlığını ilan etmiş ve 1975 Cumhuriyet ilanına dek Yunan Krallığı ile yönetilmiş ve 1 Ocak 1981 yılı itibarı ile Avrupa'nın 'zenginler kulübü'ne dahil edilmiş,tarihi ve kültürü ile övgüye layık Batı komşumuz.

Bu coğrafik,fiziki ve politik kısa bilgilendirmenin hemen ardından asıl konumuza geleyim.
Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne girmesi; Yunan halkına altın tepsi içerisinde sunulan refah seviyesi ve hazırlanılıp bedelsiz dağıtılan bir nevi sanal mutluluk ilk başlarda çok cömertçe ve hayranlık uyandıran bir nevi piyangodan büyük ikramiye etkisi yaratmıştır!..Hal böyle olunca ilk etapta gıpta etmek güzel ve hayıflanmak da aynı oranda paralellik gösteriyordu!..
Üretimin ve hizmet sektörünün yok denecek kadar az oluşu her yıl artan turizm gelirleri göz önüne alınınca pek de önemsenmiyordu..Üstüne üstlük 'zenginler kulübü'nden akan oluk oluk para bu ayrıntıyla uğraşan insanları bile pes ettirebiliyor gibiydi!..Nasıl olsa geliyor,hem de artarak!..

Öyle ki yeni yeni palazlanmak isteyen küçük işletmeler tıpkı büyük holdingler gibi bir anda para bolluğuna kavuşmuşlardı!..Üstelik, sermaye kar dağılımına da bakılacak bir durum da yoktu!..Matematik kuralları alt üst olsa da olurdu!..

Bürokrasi ise, piyango üstüne piyango kazanan şanslı devlet memurları ile doluydu!..'Bir el yağda bir el balda' olunca,olayın 'doğası gereği' işleri kağıtlara aktarmanın da aynı şevk(!) ve aynı paralellikte olması haliyle doğal oluyor!..

Turizm; bu olay(lar)ın istisnası olması dolayısı ile aslında kayda değer bir önem taşımaktadır.Dirençli kalan,ayakta kalan bir sektör olması bile Yunanistan'ın bu gerçekliliğine ne kadar merhem olabilir ki?..Bir nevi 'kuru'lar yanarken' 'yaş''ın direnmesi rolünü sergiliyor gibi!..

Sonuç: Bir nevi 'sahte've'sanal' mutluluk kısa sürdü ve 'Koca Birlik' hiçbir direnç gösteremeyen ve silah bile kullanmadan 'Küçük' Yunanistan'ı gelecek nesillerine ipotek koyarak 'ham'diye yutuverdi.

Bu hazin tarihsel öykü diğer Birlik Üyesi üretimden ve hizmet sektöründen yoksun olan ülkelere alınması gereken dersleri sunduğu gibi hazıra konmanın,bedelsiz kazanımların ne kadar tehlikeli sonuçlara gebe olduğunu da göstermektedir.Sahte ve sanal mutluluk geçici afyon etkisi yaratsa da kalıcı ve tamiri çok ağır bedelleri de mutlaka ödetiyor!..

Yunan milli sloganı çok manidar bence..Tabi ki bunu kullanacak takati kalmışlara..
'Ε;λ;ε;υ;θ;ε;ρ;ί;α; ή; Θ;ά;ν;α;τ;ο;ς;( Elefthería i Thánatos)..Türkçesi: 'Özgürlük ya da Ölüm..'

24 Şubat 2012 2-3 dakika 61 denemesi var.
Yorumlar