Kum Sanatı

Kumun da sanatı mı olur,demeyin?Kumun da sanatı varmış.Adına da;'Kum Sanatı'deniyormuş.
Geçen gün bir sanatçımız bunu seyircileri ile paylaştı.Takdir ve tebrik etmemek elde değil...Kumla da bu kadar muhteşem suluetler mi çizilirmiş?..Hayret doğrusu!Ağzım bir karış açık seyrettim.
Tabiat görüntüleri mi,insan ve hayvan figürleri mi?..Aklınıza ne geliyorsa çiziyor.Çizdikten bir iki dakika sonra da bozuyor.Silip atıyor.
Çocukluğum da toprak ve kumlara çeşitli şekiller çizer,çeşitli maketler yapardık.Benim ilk çocukluk oyuncağım kurumuş kilden yaptığım tabancadır.Öyle özenmiştim ki,sanırsınız ki,çamurdan gerçek bir silah.Çocukluk aklı...Bir süre oynadım.Sonra baktım ki,hiçbir işlevi yok.Sadece oyuncak.Usanınca vurdum,kırdım.Tıpkı sanatçının o kadar özenerek yaptığı kumdan kaleleri,kuleleri,gök yüzünü,gök yüzündeki yıldız ve ay dedeyi bir çırpıda geri sildiği gibi.Geriye cam parçası kalıyor.Tekrar başa dönüyor,özene-bezene yeniden başka resimler ve figürler yapıyor.
Bu iş biraz da buzdan heykeller yapmaya benziyor.Eksi bilmem kaç derece altında büyük bir güç ve emek vererek yapılan heykeller,sıcağı görünce,yavaş yavaş eriyip gidiyor,yok oluyor.Ne acı değil mi?O kadar emek ver,birkaç derecelik ısı yükselmesi,senin bütün emeklerini alıp götürsün!..
Gerçekten zor sanat!
Bunlar ince işler.Öyle herkesin yapa bileceği işler değil.Her şeyden önce, ince bir ruh,keskin bir göz ve usta bir el becerisi gerekli.Bunlara ilaveten,bir de geniş hayal gücü.Hatta sınırsız olmalı.Kısa zaman da hem çizilecek,hem düşünülecek, bir el darbesi ile de silinecek.
Hepsinin toplamı demek;'Kum sanatı' oluyor.Demek ki yapılan bu iş kolay değil?Kumla sanatta olsa,hayli emek istiyor.Bu işin ustalarını tebrik etmemek el de değil.Hepsini can-ı gönülden kutlarım!
Onların ki de zor sanat.Adı da,'KUM SANATI!

24 Kasım 2013 1-2 dakika 115 denemesi var.
Yorumlar