Merhamet

Merhamet giderek siliniyor kalbimizde. O güzel duyguya ne yaptılar, ne ettiler de el birliğiyle yok ettiler. Bunu hala anlamış değilim ben. Ama şunu anlıyorum ki, yaşantımıza kesinlikle katmıyoruz. Aramızda barındırmamak için elimizden geleni yapıyoruz. O güzelim duygu, bizlere acaba çok mu kötü davrandı ? Yok. İyiliği, yardımseverliği, sevgiyi çağrışım yapmaktan başka ne yaptı siz söyleyin.

Şimdi asıl konuya geliyorum. Zerre kadar merhametin bulunmadığı kişiler var hala. Örneğin vicdansız ev sahipleri. Hiç mi düşünmüyorlar, kiracının alacağı askeri ücretle geçinemeyeceğini ? Zaten fiyatlar ortada malum. Zam yapan yapana. Zaten pazarlarda, marketlerde hiç bir düzenleme yok. Aslında müdahale yok. Doğru düzgün buna bir müdahale olsa, bu işler buraya kadar gelmezdi. Neyse,vicdansız ev sahipleri diyordum. 3.000 liralık kirayı sen tut 10.000 liraya çıkart. Olacak iş mi ? 5.000 liralık kirayı birden 12.000 liraya yükselt. Yahu el insaf biraz. Tamam, zam yapmak hakkın ama bu kadar da fazla değil. En fazla 1.000 lira, hadi 2.000 lira fark korsun. Ama birden 5-10 bin lira değil yani. Bu arada sözüm, kiracısının halinden anlayan, geçim sıkıntısının durumundan anlayan ev sahiplerine değil. Onlar zaten anlayışlı, merhametlidirler. Yoksa hep tersi olduğunda ev sahipleriyle, kiracılar birbirlerine giriyorlar. Anlaşamıyorlar bir türlü. Sonra uzun süre devam eden mahkemeler çıkıyor önümüze. 

Halbuki ne gereği var ? İnanın maddi gücü yetmeyen gariban kiracıların duası sizlere yeter de artar bile. İşiniz, gücünüz rast gider. Sofralarınız bile bereketli hale gelir. Bu merhameti bir yakalasak var ya, ortada ne bir gerginlik; ne de durup dururken husumetlik çıkar. Dost kazanma gayemiz değil mi bizim ? Ne diye düşman kazanalım ki ? Değil mi yani ? Gelin, eğer evlerimiz kirada ise makul bir zam yapıp, hem de kiracının cebine göre uygun hareket edelim. Birbirimize nasıl da saygı artıyor o zaman. Bir görün hele... Yani ortalık pahalı diye de zalimleşip zulmetmemeliyiz garibanlara. Varsın garibana zulmedenler, rahatça yataklarında uyusunlar. Yiyip içsinler bakalım, ahirette hesabın olmadığını düşünenler. Onları, çetin bir hesap bekliyor. Biz inançlı insanlar olarak merhametli davranmalıyız daima. Vesselam...

 

07 Ağustos 2023 2-3 dakika 88 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (2)
  • Müslùmaniz ama müslüman yaşamiyoruz deyince hocam,kimilerinin zoruna gidiyo sanki müslümanlik namazdan oruçtan ibaret.Vicdan kayboldu önce ama ne desen boş,komşunun evi 10 bin ederse benim ev neden etmesin diye herkes bir yarış halinde,otomobil fiyatlarinda da öyle.

    Tabi düzenleme ve ceza olmaması da ayri bir konu neden bazı şeylere göz yumuluyor? Iyi gùnler dilerim.