Muhabbet

Muhabbet

Muhabbet kelimesi ' dost olma, sevme, ahbaplık ' anlamına gelir. Muhabbet kelimesinin kökü ise Arapça' da ' hubb' dur. Eş anlamlısı ise 'diyalog kurmak, iletişime geçmek, sohbet etmek' yerine de gelir. Dilimin döndüğü kadarıyla muhabbetle ilgili kelimelere bir bakalım isterseniz. 

Maksat muhabbet olsun :  Dostların konu kıtlığında bile konuşulacak illa ki şeyleri vardır anlamında kullanılan bir sözdür.

Muhabbet beslemek : İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu.

Muhabbetiniz bol olsun : Karşılıklı konuşan iki kişiye bazen samimi, bazen de laf atmak amacıyla kullanılan sözdür.


Muhabbet kuşu : Muhabbet kuşları, popüler evcil hayvanlar olarak bilinen neşeli, cıvıl cıvıl ötüşleriyle canlı kuş türüdür. Çoğunlukla ev ortamına uyum sağlayan muhabbet kuşları, genellikle apartmanlarda yaşayan aile bireyleri için ideal bir seçenektir.

Geyik muhabbeti : Bu geyik muhabbeti yakıştırması palavracı avcıların işiymiş. Anlatılanlara göre avdan dönen iki arkadaş kahvehanede “Ben bu kadar geyik vurdum, sen şu kadar kaçırdın” gibi palavralar sıkıp, birbirlerine hava atmaya başlamışlar. Muhabbetin sonu kavgayla bitmiş. Olay, padişahın kulağına kadar gitmiş tabi. O da “bundan sonra geyik muhabbeti yapmak yasaktır” diye ferman buyurup meseleyi kökünden halletmiş. Ya da öyle zannetmiş.

İşte muhabbet bu kadar önemlidir aslında. Yarın mesela kahve yapacağım, ya da dur dur, hadi bu akşam nefis bir kahve yapayım sana. Karşılıklı içmeye, eskileri yad etmeye ne dersin dostum ? Aramızda bir şey noksan diyordun ya hani ? Hah, buldum işte onu. Aramızda noksan, aramızda olmayan muhabbet var muhabbet. Yoksa kahve bahane, muhabbet etmek şahane demişler hep.  Ne kimseye yakın ilgi kalmış, ne de sevgi göstermeye hali kalmış. Düpedüz bitirmişiz, mahvetmişiz muhabbeti. Muhabbet artık beslemiyor, tamamen açlığa terk edip ne halin varsa gör diyoruz  adeta. Maksat muhabbet olsun diye samimi şekilde hal hatır sormuyor, maksat iş olsun diye gönülsüzce birbirimize selam vermekten başka bir işe yaramıyoruz. Kimseye muhabbetiniz bol olsun demiyor, kendi kendimize dar ediyoruz.

Ben şimdi üç heceli ve sekiz harfli olan bu muhabbet kelimesinin bir çok yönlerini nasıl faaliyete geçireceğim ki, onu düşünüyorum. Çünkü, Muhabbetten Muhammed Oldu Hâsıl. Muhammed'siz Muhabbetten Ne Hâsıl? düsturunu edinmeliyiz daima.

Gerek birey, gerek toplumsal olarak insanların saadet ve selameti ancak karşılıklı muhabbet ve sevgi ile olur.


27 Temmuz 2023 2-3 dakika 89 denemesi var.
Beğenenler (6)
Yorumlar