Mülkiyet

Mülkiyet kavramının tanımı nedir düşündünüz mü hiç? Ya da nelerin size ait olup, nelerin size ait olmadığını düşündünüz mü? Sizin adınıza tescil edilmiş her şey sizin midir? Tapu Sicil kayıtları,ruhsatnameler,nüfus cüzdanları sizi ne kadar mutlu ediyor?

Çocuklarınız, eşiniz, arabanız, eviniz sizin midir düşündünüz mü? Sahip olduklarınız ne kadar sizin? Başka bir dünya olan, duyguları, düşünceleri yaşam tarzı farklı olan çocuklarımız bizim midir?

Halil CİBRAN
'Çocuklar sizin çocuklarınız değil,
Onlar yaşamın yaratıcı gücünün oğulları ve kızlarıdır.
Sizin aracılığınızla geldiler ama sizden gelmediler
Ve sizinle birlikte olsalar da, sizin değiller."

der. Yüreğimizi ağrıtan o varlıklar hep kendi mecralarını ararlar. Yanı başınızdayken ağrınızı duyamayan eşiniz ne kadar sizindir? Hz.Muhammed bir hadisinde 'Bu dünyada üç şey sizindir, Yiyip içtikleriniz, giydikleriniz ve kendi elinizle yoksullara verdiğiniz.'der.

Mülkiyet kavramı ne kadar daralıyor değil mi? Başkalarının oturduğu eviniz ne kadar sizin? Tüketmeye kıyamadığınız paralarınızla sizin aranızda resmiyetten gayrı bir bağ var mıdır? Giyilmeyen elbiseler, binilmeyen arabalar kimin?

Ömer Hayyam'ın mülkiyet anlayışı da sadedir:

'Dünya padişahın, Sultanın, Kayserin Olsun,
Cennet iyilerin cehennem kötülerin olsun,
İyilik meleklerin,temizlik Rızvanın olsun,
Sevgili bizim olsun,canı canımız olsun.'

Peki sevgilinin canı bizim olur mu?Yaşananlar sevgiler mutlak manada mülkiyeti getirir mi? Bu dünyada bizim olan ne az şey var.Bizim olmasını beklemek acaba çok mu egoistçe bir duygu? İnsandaki bu sonsuz sahiplenme duygusunun kaynağı nedir?Çaresizliğimizden mi sağınırız sahiplenme evhamına. İnsanoğlu görenin aksine çok çaresizdir oysa. Ölüme, şiddete, yalnızlığa, maddi ve duygusal yoksulluğa, Unvanların, şanın şöhretlerin gölgesindeki insanların acılarını, yalnızlıklarını, korkuları, kaygılarını hangimiz duyabiliriz. Bırakın uzaktakini aynı havayı paylaştığımız insanların, yakınlarımızın acısını, sancısını duyabilir miyiz?

Acılar bireysel değil midir? Paylaşılırsa nasıl paylaşılır ki? Özdemir ASAF 'Yalnızlık paylaşılmaz/Paylaşılırsa yalnızlık olmaz' demişti. Acılar da paylaşılmaz ve ihtimal de yoktur. Bir ayrılığın bir ölümün acısı nasıl paylaşılır ki? Acılar bireyseldir ve ancak sahibinin yaşadığı bir olgudur.

Bir yanda maddi varlığınız diğer yanda sizin iç dünyanız. Bir yanda Taşınmazlarınız, arabalarınız, altınlarınız, çek defteriniz, nakitiniz, döviziniz, tahlilleriniz, yastık altındakiler, kefenlikler diğer yanda anılarınız, acılarınız, kaygılarınız, korkularınız yalnızlığınız, ilkeleriniz, sevgileriniz hangisinin mülkiyeti sizin?

Türkü Ustası Urfalı Babe'nin söylediği bir sözü anımsamak lazım 'Babam belki babamdır ama anam anamdır'. Malınız mülkünüz belki sizindir ama acılarınız sizindir...

12 Mayıs 2010 2-3 dakika 12 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar