Mum ışığında

Dün aksam elektrikler kesildi ,kizim dersini yapiyor ,ben kanape de dokuzuncu hariciye kogusunu okumaya yeni baslamisim, esim bize önce asure sonra çay sunma telasinda.

Genel görüntü böyle kisacasi.Meslegim icabi mahalleye giren sepetli elektrik aracinin motor homurtusuna kulak kabarttim ,apartmanin yaninda durdugunu anlayinca ,bir bakmak için asagiya indim.Kisa bir sohbetten sonra ögrendim ki ariza yakinda yani bu gece gelir de ne zaman gelir belli degil.Neyse tekrar çiktim yukariya .Kizim hayat bilgisi dersini okumus, güzel yazi dersine baslamak üzere ,nasil becermisse kitap ayracimi almis romanin içinden bir elinde o tabi ara verdim okumaya .Bir saat geçti hala elektrik yok ve damlarin üzerindeki o puslu kizillik yavas ,yavas yerini siyaha birakmakta.

Esim asureleri getirdi, bende mumlari yaktim simdi kasik sesleri mumlarin ilik alevine karisarak odaya bambaska bir hava katmakta. Uzun zaman olmus eskiler aklima geldi birden,o eski günlerim ne kadar güzel ve masummus hayret unutmusum.

Neyse ,tatli fasli bitti.Herkez yine isinin basinda ; kizim güzel yazi dersini yapiyor ,mumun birini önüne koydum yari aydinlik yaziyor yazilarini ,bitirmem lazim diyor.Zor olur kizim isiklar geldiginde yaparsin diyorum orali bile olmuyor .Kitap okumaya devam ediyorum ,okumuyor adeta Peyami SAFA ile beraber o pasa konaginda yasiyor,kendimden büyük pasa kizina asik oluyor, bahçeye kükürt serpme bahanesiyle konaktan ayrilip gizli gizli öpüsüyorum bile.Sanirim kitaplara alakam bundan, ben okumuyor yasiyorum.

Istemdisi gülüyorum bunlar olurken ,hanim söyle bir gözucuyla süzüyor ve yakaliyor bakislarimiz birbirini, ben gülüyorum ona oda ne var ne oldu manasinda bir isaret yapiyor .

Meraklanmasini istiyorum söylemiyorum çünki ;kitap pek okumuyor ona daha fazla kitap okutabilmek için yaptigim bir numara bu ve her gecede telkin ediyorum gel ya hadi basla artik bak çok güzeller.Hani diyorum sende baslayacaktin bak bu tam sana göre bu gece biter hemen basla.Biliyorsun ki diyor vakit kalmiyor ev islerinden sizi kotarmak kolaymi canim.Hakli elbette ama her zaman istense biraz vakit bulunur diye söyleniyorum ona .Ben senin okudugun kitaplari okuyamam diyor hem kalin hem konulari bana göre degil ki hakli ,kütüphanedeki tüm kitaplarim 1970 li yillardan ,genelliklede çok kalinlar.Ne yapayim istedin de almadikmi diyorum sana göre kitap aslinda var bir kaçtane ve bu okudugum Dokuzuncu hariciye kogusu da tam ona göre.Hani kizimin dikkati dagilmasa sesli okuyacagim ki daha da çabuk istek duysun kitap okumaya ama yapamiyorum, sadece yarin baslayacagim sözünü alip kitaba devam ediyorum.Aslinda önce inceliginden ve hizli okumamdan dolayi bu kitap bana hap niyetine gelir diye düsünüyordum ama durum öyle olmadi, ustanin romani beni aldi götürdü her satirinda hayatin gerçeklerine tekrar daldim ,çiktim.Kizim dersini bitirdi kontrol ediyoruz beraber; annesi kizim güzel olmamis bak dedi.

Kizim cevap vermedi ben girdim lafa ; kizim dedim ögretmenine gece elektrikler kesikti ondan böyle oldu dersin .Hanim ve ben basladik gülmeye kizim ,saskin anlayamadi neden güldügümüzü .Bu kliselesmis bahane ikimizi de ayni anda gülmeye sevketmisti .Az söylememistik zamaninda bu lafi belli.

Derken kizim mum isiginin o büyüsünü kesfetti.A bak baba nasil da büyüyor ,küçülüyorum duvarda dedi.Tam o sirada yandi isiklar ve buna kizim pek sevinmedi .Kalktim söndürdüm isigi mumlari bir araya topladim, ellerimi birlestirip eskiden oldugu gibi kartal,köpek vesaire yapmaya çalistim unutmusuz e epey zaman geçti ama ucundan kiyisindan sekiller duvarlara yansiyor ,kizim bu gösteri karsisinda mest olurcasina agzi kulaklarinda bana eslik ediyordu.

Bir saate yakin sürdü bu oyun , daha da sürerdi ama erken kalkilip okula gidilecekti.Hadi bakalim dedim yatagina geç oldu . Ya dedi neden yine kar yagmadi,tatil olsaydi ,daha oynasaydik ve uyudu.Odanin o mistik büyüsünü bozmadan sohbete koyulduk esimle ,ne zevk, ne zevk unutmusuz bunu.Televizyon esir almis bizide haberimiz yok bunun da farkina vardik.

Dahasi kizim mum isiginin büyüsünü kesfetmisti , bizde nostalji yasadik ilk firsatta tekrarlamak lazim ve daha bir çok es geçtigimiz basit ama mutluluk veren oyunlari hayata geçirmek lazim diye düsündüm o gece.

Insanin mutlu olmak istediginde bir mum isiginda bile mutlu olmasi ne güzel sey.

İstanbul
2005

28 Haziran 2009 3-4 dakika 24 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 15 yıl önce

    [b]bencede herşey kendi ellerimizde;) verdiğiniz örnekte de gördüğümüz gibi..[/b]