Ne Oluyor Bu İnsanlara

Şimdilerdeyim zaman olarak, çok geçmişte değil ve içimi bir mengene gibi sıkan bu konuda tam olarak şimdilerde şahit olduğum bir mesele.

Tamam, belki çok kültürlü bir insan olmayabilirim, belki tahsilim de çok iyi olmayabilir ve hatta belki de toplumun tutucu ve muhafazakâr kesiminden de gelmiş olabilirim. Ama hayatım boyunca hep doğru bildiğim gerçeklerin peşinde koştum durdum. Doğru mu, değil mi belki o bile tartışılır ama çocukluğumun aklımın erdiği ilk yıllarından itibaren hep büyüklerimizden şeref ve onur denen kelimeleri öğrendik. Tabi ki o zaman ne demek olduğunu bilmediğimiz şeylerdi.
Hayatımız herkes gibi uğruna mücadele edecek gerçeklerle geçip gidiyor ve geçenlerde yaşadığım bir problemle çocukluğumdan öğrendiğim bu iki sihirli kelimenin büyüklüğünü bir kez daha anladım ama anlamadığım bir şey var ki, ne oluyor bu insanlara?

Bir arkadaşım ile yaşadığımız bir para mevzusu bu, işin garibi ise konunun gerçek kahramanlarının benle hiç bağı olmayan boşanma işlemleri başlamış bir çift olması ve beni bağlayan kısmı ise borçlunun ben olması.
Aslında bunu daha öncede yaşamıştım ama hiç üzerinde durmamıştım, bu sefer öyle olmadı. Boşanmaları esnasında hukuki mal paylaşımı vardır, bunu herkes bilir ama o boşanma süreci içinde para denen illet için bir insanın ne kadar alçalabileceğini ve ne kadar değişebileceğini gördüm. Hem de en acımasız hali ile.
Üç beş kuruş cebine çok girmesi için merhametsizce başkalarının hakkını gasp etmeyi normal karşılayan insanlardan bahsediyorum. Hem de hakkını yediği insanlar en yakınındakiler bile olsa.

Bizler yani ekonomik sistem içinde düzenli maaş ile çalışan ve bu kazanca göre harcamaları olan insanlar için bir arkadaşımın bir tabiri var; 'İş ile ev arasında birkaç plastik karta sıkışmış canlı' diyordu bana, kızmıyorum da işin gerçeği, çünkü birçok açıdan gerçeği yansıtıyor.
Neyse konudan çok uzaklaştık ama buna şunun için değindim; her ne kadar belli bir kazanç içinde de olsak ve tabiri caiz ise; kıt kanaatte geçinsek çoğumuz, insanoğlunun kendi öz vasıfları için maddi değerler uğruna bunlardan vazgeçmemeli diye düşünüyorum.
Bu olayda sırf para için, bir adamın yıllarca evli kaldığı insana ağza alınmayacak küfürler ettiğini gördüm, dini inancı olmasına rağmen çok büyük yeminler ettiğini gördüm ve en acısı da, bu kadar şeyden sonra hala kendini haklı çıkartması çok üzücü. Aslında bu münferit bir olay olarak görünse de, kültürünü değiştiremediğimiz bence asıl dar düşünceli ve dini inançları bile büyüklerinin öğrettiği kadar olan bu tip insanlardan maalesef hala toplumumuzda bolca olması çok düşündürücü.
İnsanlık vasıflarının o şeref ve onur denen olguların hatta daha da önemlisi, toplumumuzdaki din bilgisinin bile hala hurafe düzeyinde çocuklara aşılandığı bir kalabalıkta bu insanlardan daha ne beklenebilir diye düşünmekten de kendimi alamıyorum.
Çocuklarımızın daha insanı ve inançlarını daha doğru öğrendiği bir toplumun özlemi en büyük inancım olsa da bunun hiç kolay olmayacağı gerçeğini bir kez daha görmüş oldum.
Kendi kendime bu soruyu çok sordum. Ne oluyor bu insanlara, niye bunca çirkinlik diye. Aslında ilk bakışta bir cevap bulması zorda görünse, bu konunun aldıkları kültür ve hurafelerle ilgili olduğu kanaatine vardım.
Ne diyelim ağaç yaşken eğilir. İnsanın onurunu ve şerefini maddi nesneler uğruna değiştirmediği insanların daha da çok olduğu toplumlar dileğimle canı gönülden.


07.12.2012 / Şair-i Gülhan...13.Deneme

07 Aralık 2012 3-4 dakika 12 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (1)
  • 11 yıl önce

    Yukarıda anlatılan olayların bir kısmı menfaat bir kısmı da bilgisizlikten kaynaklanıyordur kanımca. Kültür ve tahsil başka bir şey, mutlak insan olumluluklar katar ama bir de olgunluk denen bir kavram var ki o da günümüzde herkes de olmayabiliyor. Bir bakıyorsunuz ilkokul mezunu bir adam yerine göre yüksek okul mezunu bir insandan daha olgun davranabiliyor. Yemin ve küfür çok ağır vebali olan olgulardır dini açıdan, olgun ve kültürlüyüm diye geçinen bir insanın bunları bilmesi ve ona göre de davranması gerekir. Hani bir atasözü var ya ''İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır.'' Herkes önce aynada kendine bakacak. Güzel bir deneme olmuş kutlarım Fatih kardeş yürekten...👍😙👍