Para Neydi

Para Neydi

Para neydi ? Para, yoksulun arayıp da bulamadığı şeydi. Bu boğazdan aşağı inen yiyecekleri temin etmek için muhtaç olunan şeydi. İnşaatlar altında sıcak havada alın teri döken işçilerin kazanmak zorunda oldukları bir şeydi. Bir de şu lakabı vardı tabiri caizse, 'Ah şu paranın gözü kör olsun ' dedirten isyana teşvik tavrı vardı paranın. Belki de daha çok anlamları çıkardı lakin benim aklıma şimdilik gelenler bunlar.

Yoksulun, fakirin gözünde para buysa, zenginin gözünde para ne ifade ediyor peki ? Ona da değinelim kısaca. Para, zenginin gözünde güç demekti. Herkese hava atmak demekti. Canın çektiği yiyecekleri anında onun sayesinde yiyebilme özgürlüğüydü. Para varken her şey var, o yokken her şey yok demekti. Lüks bir gösteriş hayata yaklaşım tarzıydı belki. Belki de o yola doğru ilerleme hevesi, bilemiyorum.

Ama bana göre para, geçimini sağlamak için tabi ki şart olan şey. Ne eksik olsun, ne fazla. Orta hali tutturdun mu, kendi yağında kavrulacak kadar kanaatkar olunan şey. Ve paran oldun mu huzurun da olacak. Huzurun olmayıp paran olmuş ne fayda. Hiç bir anlamı, kıymeti olmaz zaten. Bir de huylarımızı değiştirmesin derim ben. Kölesi olmayalım paranın. Açıkçası tapmayalım. Sonradan görme olmayalım. Kötü yollara düşürmesin sonra alimallah. Yoksa cep zenginliği nedir ki ? Önemli olan gönül zenginliği. Para, mutluluk vermeli insana, mutsuzluk değil. Vesselam...


Not : Hani bir Türk filmi vardı ' Selvi boylum al yazmalım' diye. Orada Türkan Şoray, sevginin tanımını yapıyordu. Ben de öyle esinlenip paranın tanımını yapayım dedim kendimce. Acizane olarak olmuş mu bilmem ?

26 Temmuz 2023 1-2 dakika 89 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar