Para var, Huzur yok
Evet, "Para var, huzur yok." demiştim zamanında birçok kişi tarafından alay konusu da oldu ayrıca. Pişman değilim, çünkü insanın elinde ne kadar para olursa olsun yine huzursuz oluyor - günümüz şartları tabii -.
Günümüzde neredeyse herkesin arabası, evi ya da en azından başını sokabileceği bir yeri var ve düzenli olarak maaş alabiliyor - kimi fazla, kimi az -. Sonuçta parasını kazanan insan otlakçılık dediğimiz fiili gerçekleştirmezler. Peki ya bu parayı kıskanan yok mudur ? Hemen cevap vereyim: -Vardır efendim!
Genellikle sokaklarda, kahvehanelerde, okul bahçelerinde duyduğumuz şey:
"1 dal sigaran var mı ?"
-Var efendim, var.. Ama bana var, hadi ilk gün geldin de verdim peki ikinci gün niye gelirsin ?
İşte toplumumuzda maalesef böyle konuşmalar yaygındır. Sigarası olan insan haklıdır, parası olan haklıdır. Tabii insanlık namına yardımcı olabilir, ama karşı taraf da yüzsüz olmamalıdır. Yüzsüzlüğü bir açalım şöyle, hani kıyıda köşede para biriktiren sırf kendi parası daha fazla biriksin diye aç gezip de kendini acındıranlar ve ona buna para harcayanlar var ya işte onlara ben yüzsüz diyorum.
Bu yüzsüzler bulundukları ortamda bir kişi seçerler ve otlanmaya başlarlar.. Bir, iki, üç derken bizim mağdurumuz da sinirlenmektedir. En sonunda "yeter" der ve orada kötü durumda olur. "Ooo bir iki sigaranın lafını yapıyorsan gelme buraya" bunu duymuşsunuzdur, aynen aynen.. Pişkinliğin bu kadarı olmaz ama mağdurumuz yine başı eğik bir biçimde karşıdakini kırmaktan çekinir ve "Yok be oğlum, az kaldı da yeni paket alırım sorun değil" der. Paketi orada biter.. Yeni paketi de ilk otlakçı açar.. Otlakçı diyorum tabiri caizse öküzdür onlar. Asalak yaşarlar ve görgü kuralları nedir bilmezler. İşte ben onların arasında büyüdüm.
Örneğimi sigara dışına çıkartıp, liselilerin başına çok gelen bir olayı anlatmak istiyorum,
son sınıf öğrencileri genellikler birinci sınıflardan para isterler, arkadaşlarından para isterler. Peki bunun sonu gelir mi ? Cevap vereyim efendim: Gelmez... Ve hala yetmez ona istedikçe ister, başka kişiler bulur terbiyesizlik yapar, sonra da arkadaşlarına dönerek "Bugün okuldan 50 lira topladım" diyebilecek potansiyeldeler.
Peki neden para toplarlar ? Neden sigaradan otlanırlar ?
Çünkü efendim, bu arkadaşlar kendi kapasitelerince hareket etmeyi bilmezler. Parasının yettiğini değil de ödeyemeyeceği borçlarda hareket ederler. Paran yoksa sigaraya başlama arkadaş, paran azsa idareli harca. Bu kadar iradesiz misiniz siz ? Ortam arayışı tabii bu gençler arasında.
Dediğim gibi, bu benim başıma çok geldi ve bu rahatsızlığımı sizlerle paylaşmak istedim.. Benim durumumda olanlar anlarlar arkadaşlar, PARA VAR, HUZUR VAR mı ?
