Planlı Bir Öykünün Tesadüfi Kırıkları

Yarın seni görmeye geleceğim, bugün kendimi görmeye gideceğim. Saat dört civarı yemek yerim, belki beş, beş otuz gibi şiirlerle cebelleşirim. Şu göğe kadar çıkarım, seni sorarım. Az sonra, yoksundur, ben irkilir, tanımsızlığımı anlarım.

Ne çok plan yapıyoruz şu hayatta değil mi? Geleceği kontrol altında tutma içgüdüsü olsa gerek. Sanki, olabilecek binlerce ihtimalden hepsini biliyor gibiyiz. Lakin plan yapmayınca, yani böyle şimdiyi yaşamaya çalışınca, o muhtereme göre davranınca rahatsız hissederiz kendimizi. Çıplak ayaklarımıza batar cam kırıkları.
Güven meselesi de var. Özgüven denen meret... Amma güveniriz kendimize ki bir ay sonrasını filan düşünür dururuz. Bir plan da oraya... Bir plan şuraya, biri öteki tarafa, biri bana, biri sana. Çılgınlık!!!

Aslen bizi böyle çekip çeviren, ömrümüzü kuşatan tesadüfler değil mi? Tesadüfler, şans, kader ne derseniz öyle kabulüm. Şöyle bir geriye dönüp baksak, geriye dönüp bakmak cesurların işidir ona göre. Şu ana dek kaç planımızın gerçekleştiğini görürüz veya kaç dönüm noktamızın bir tesadüf ile bağlandığını fark ederiz. Biraz da bu lazım sanki...

Çoğumuz büyük sayfa atlamalarını, keskin satır aralarını yaptığımız planlara isteyek, istemeyerek bağlı kalmadığımızda cereyan eden tesadüflere borçlu olabilir miyiz? Bu noktada şu sualde aklımızı kurcalayabilir, plana bağlı kalsaydık ne kazanırdık? Peki ne kaybederdik diye soruyorum ben de size? İkisini de bilemeyeceğiz, kurcalamayalım o halde.

Açımızı değiştirelim, yaptığımız bir plana tutunduğumuzda öngörümüz güçlenir. Sonuçta, beklediğimiz ortaya çıkar. Mutluluğumuz beklediğimiz kadardır, şaşkınlığımız, üzüntümüz ne bekliyorsak beklediğimiz kadardır. Lakin bir tesadüf beklentisiz yakalar kahramanını. Beklentisiz durumdaysan, sonuçları daha çok kavrar insanı.

Yani bir yapboz misalidir günlerimiz, tesadüfen bir parça yerine oturabilir. Hiç olmadı bir planla ilerler yapboz tamamlanmaya yaklaşır. Ya hangisi daha keyifli?

Ya kaçımız şu an bir plan yapıp ona bağlı kalmama cesaretini isteyerek sergileyebilir?

18 Mart 2011 2-3 dakika 4 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar