Saç Sakal Bıyık

-Selam un aleyküm.
-Aleyküm selam.
-Sıra var mı abi?
-Yok. Bu abinin işi bitsin, seni alayım.
-Tamam.
-Sakal mı sadece?
-Yok saçta var
-Tamam.

Keyfim yoktu.Saç sakal birbirine karışmış, sınav stresinden daha yeni kurtulmuştum. Güneşin vurduğu sıcaklıkla kavruluyordu ensem. Bir ikindi vakti biraz keyiflenmek için berbere uğramıştım. insanlar bakım yaptırdıklarında keyiflenirler ya.
Duvarlara dizili, karşı karşıya bakan ve birbirinin içinde kaybolmuş aynalarla çevrili bir berber dükkanı.Kulakları tırmalayan bir rap şarkıyla beraber dışarıdan gelip geçenleri seyreden akvaryum içindeki balıklar. Berberin bir gözü ensedeki kıllarda bir gözü dışarıdan geçen güzel bayanlarda. Sosyetik bir mekanda olması gereken her şey var sayılır. Güzellik malzemelerinin buruna hoş gelen kokusu ve berber yamağının bir o yana bir bu yana telaşlı koşturması arasında benim bekleyiş terlemelerim.
Köşede duran koltuğa oturmuş, parmağımda sigara,gazete sayfalarını çeviriyordum. Manşetlerle yetiniyor ve magazin bölümündeki güzel kızları seyrediyordum.Berberin makas sesleri arasında çalan rep müziğinin sözlerine kızarak...
Boşalan berber koltuğuna oturdum. Berberin sarımtırak dişleri ve aynada yansıyan uzun
sakallarımdı ilk dikkatimi çeken.
-Okuyor musun?
-Evet abi.
-Buralı değilsin.
-Evet abi.
-Nerelisin?
-Sence nereliye benziyorum abi...
-Hımmm.Biraz batı ayağı var sende. İstanbul mu?
-Yok abi yaklaştın. Kütahyalıyım.
-Çok uzakmış be.
-İstanbul da uzak...
-Kaçıncı sınıfsın?
-Üçüncü sınıf abi.
-bölüm ne?
-Metal öğretmenliği...
-Hımmm.Benim amca oğlu da o bölümü okudu.Gel dedim berber yapayım seni dedim.
Yok istemez dedi. şimdi boşta geziyor avanak...
!!!


Eğer memlekette neyin olup bittiğini ya da mahalledeki dedikoduları öğrenmek isterseniz bir berbere gitmelisiniz.Ya da üniversite sınavlarına çalışıyorsanız, en işe yarar bölümü seçmek istediğinizde berbere müracaat etmelisiniz.Çenesi makasına orantılı olarak çalışır. Her gelen gidenin hayatını öğrenir. Ama bir dahaki gittiğinizde sizi tanımaz...Sizi berber koltuğunda öyle garip hallere sokar ki kalkıp, küfredip gidesiniz gelir.
Sonra berber devletin durumuna dokunur.Özelden çıkar bir müddet. Anlatır anlatır yorulmaz.
-Favorilerin kısalığı iyi mi?
-Biraz daha alalım abi.
-Tamam...Ne olacak bu devletin hali ya.Her gün bir sanatçı çıkıyor meşhur oluyor. Milletvekilleri de yakında vekilstar diye bir program olur ordan seçilirler.

İçinden söylenmeye başlarsın, berberin rahat davranışlarını gördükçe...Kes tıraşı diyesi gelir insanın.Berberler genelde cansız yapılıdırlar. ince ve uzun olurlar.
Terzi kendi söküğünü dikemez derler ya. Berberlerde kendilerini tıraş edemezler.Hatta çoğunluğunun saçları dökülmüştür.Bir berberi bir kez tıraş olduğunuzda anlayamazsınız.
Artarda üç defa traş olduğunuzda o berberi çok iyi tasvir edebilirsiniz.Yaşları genelde orta yaşlardadır ama daha küçük gösterirler.Bir berber ilk müşterisine çok iyi muamele gösterir. Sonra müşteri berberin tıraşını beğenir ve ikinci defa oraya gider. İkinci tıraşta da muamele eksik değildir. Hatta çay ısmarlar. Üçüncü de berber tanınmıştır artık. Muamele artık azalmıştır. Öyle ki berbat bir saç kesimi bile olabilir.
Berberlerin işi zordur.Ayakta kalırlar gün boyu ve parmakları bir makinalı tüfek gibi
akşama kadar çalışır.
Önce köpüğü sürdü suratıma.Sonra ustura.Kim bilir ben kaçıncı kişiydim hayatı sorgulanan, o koltukta.Bir şairin şiiri, bir heykeltıraşın heykeli ve sanatkarın sanatı gibi bakıyordu saçlarıma...
-Sıhhatler olsun.Başka bir isteğin var mı?
-Yok abi, eline sağlık...
Kapıdan bir müşteri daha gelir...Ben para çıkartırken cebimden, oturtur onu da koltuğuna.
-Al abi...
-Allah bereket versin.
-Bereketini gör.Hayırlı işler.
-Sağol.Güle güle.
Yaşamın parçaları arasında, yer bulmuş bir berberdi.Her erkek mutlaka bu soruyla karşı karşıya kalmıştır hayatında...

Sizin ki nasıl olacak abi?
Saç sakal...

02 Aralık 2008 3-4 dakika 2 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 15 yıl önce

    Evet kesinlikle her erkek bu soruyla karşı karşıya kalır.