Sahibinden Satılık Cami

Sonunda bu da oldu. Allem edip, kullem edip, orman özelliğini kaybetmiş orman arazileri 2Bleri satışa çıkardılar.

36 ilde birden satış başlayacakmış. Zamanında bu arazileri yakıp, yıkarak ormandan çalanlara gün doğdu. Şimdi bu ormana kazandırılması gerekirken satışa çıkarılan ballı araziler kimbilir kimleri zengin edecek.

Ayrıca, bu arazilerin satışının sahillerden başlayacağına dikkatinizi çekerim. Daha çok kazandıracak yerler hemen sahiplerini bulacak.

Ülkemizde özelleştirme kapsamında heryer satılık, satışlar tüm hızıyla devam ediyor.

Şu günlerde bu satışlardan en çok başı yananlar İzmir'in Foça İlçesine bağlı tarihi bir Osmanlı köyü olan Kozbeyli Köyünün halkı olsa gerek!

Civar köylerin en güzeli olan tarihi Kozbeyli Köyü,
Şaphane Dağının Gencerlik Körfezini kuşbakışı seyreden bir yamacında; çam ormanları ve zeytinlikler arasındaki köyün geçmişi en azından altı yüzyıl öncesine dayanıyor. Eski taş evleri, camisi ve tarihi kalıntılarıyla zamana tanıklık ediyor. Kozbeyli köyünün ilk olarak 14.yüzyılda Saruhanoğulları Beyliği döneminde Yolmuç olarak adlandırılan mevkide kurulduğu kabul ediliyor.

Kozbeyli'ye yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki bu yerleşim üç yüz yıl kadar önce terk edilmiş ve köy şimdiki yerine taşınmış. Yolmuç'ta ev, yağhane, hamam yıkıntılarıyla; Osmanlı döneminden kalma mezar taşları görülüyor.

Şimdi bu tarihi Osmanlı Köyünün,1638 yılında köyün kurucusu Türk Beyi Kuzu Bey tarafından yaptırılan 500 yıllık tarihi camisi ve 152 parça tarla ve taşınmazı satılığa çıkarıldı. Van'da Akdamar, Ermeni Kilisesine; Trabzon'da Sümela, Rum Ortodoks Kilisesine ayin için peşkeş çekilirken İzmir-Foça-Kozbeyli'de beş yüz yıllık cami satılık.
Hem de dindarız diye geçinen, ama aslında dinimizi sadece bir sömürü aracı olarak gören bir iktidar tarafından.

Bir de en az bu durum kadar önemli olan bir konu da, "burası padişah tapulu, B2 kapsamında satamazlar "diyen köyün muhtarına inanıp da başvuru yapmayan köylülerin evleri ve tarlalarının da satışa çıkacak olması. Şimdi köylüler kendi mülklerinde kiracı durumu düşmüş ve ne yapacaklarını şaşırmış haldeler.

Toplam 152 parça tarla ve taşınmaz, bunlardan 102 tanesi meskûn mahal. Bunların içerisinde köy camisi de var. Hatta köy camisiyle ilgili bilirkişi raporuna "şu anda Cami olarak kullanılmaktadır' diye şerh düşmüş. Metrekaresine 4 bin lira rayiç bedeli biçilmiş.


Bu konuda bir muhalefet milletvekili,

Eğer bu cami satılırsa alternatifler ne olacak? bir müteahhit alırsa tarifesi ne olacak? Eğer bir yabancı tarafından alınırsa kilise haline mi çevrilecek? Halk merak içerisinde, infial içerisinde bunun cevabını yetkililerden bekliyor. Döneminde 37 bin kilise ve kilise ev açan Hükûmet, 500 yıllık Kozbeyli Camii'ni satılığa çıkarmış durumda" diye konuşmuş.

Buyrun, cenaze namazına!!!

30 Kasım 2010 2-3 dakika 138 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 13 yıl önce

    Hani var ya...' İzmirin ka- vaklarıııııııı Dökülür yaaaaap- rak- laaaaarııııı dat rada didi didi dam... Bize de derler....' Sapır sapır dökülen tepeden tırnağa insanın bizzat kendisi olunca..Zor kazanılanın kıymetini ne bilsin. Hem zaten kazanan kendi değildi ki..Kaybedince canı cız diye yansın. Yalan ve yanlış adamlar yerküresinde yaşıyoruz. Ve maalesef bu, benim diyen herkesi ucundan kıyısından ilişip kişiliğini kazanamayanları kolayca içine çekiveriyor. Sevgiyle paylaştık.