Sen Osmanlı isen, ninem de dedem!

Sen Osmanlı isen, ninem de dedem!

13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüş bir devlet. Doğu Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'ya kadar topraklarını genişletmiş ve 16. yüzyılda dünyanın en güçlü imparatorluğu halini almış.

En geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşmış. Tüm dünyaya nam salmış, deyim yerindeyse yeri göğü inletmiş, sözünü tüm cihana dinletmiş! Savaşmadan toprak mı alınır, almış!

Ne güzel değil mi, insan gururla bahsediyor, okuyunca keyif alıyor, elbette bu ne kadar keyif alınacak bir durum, o da ayrı bir tartışma konusu olabilir.

Yani yaşadığımız dünyanın tamamı bize veya bizlere ait olsa hayatımızda ne değişirdi?

Farz edin ki şu anda tüm dünya bize ait olsaydı hayata bakışınız nasıl olurdu, bunun kişilere bir katkısı bulunur muydu? Kişisel olarak bu durumdan nasıl etkilenirdik?

Siz bunları biraz düşünürken ben yukarıdaki anlatmış olduğum tarihi devleti biraz daha açarak yazımıza devam edeyim.

Osmanlı Devleti…

Adı üstünde Osmanlı, yani bu bir aile, bir ailenin kurmuş olduğu devlet!

Bu gün komşunuzun mal varlığıyla gurur duyarak anlattığınız oldu mu hiç? Komşunuzu övdünüz mü sahip oldukları için? Yaptıysanız önünüzde şapka çıkarıyor, saygıyla eğiliyorum!

Osmanlı Devleti bir ailenin kurduğu, sınırlarını her geçen gün arttırdığı, sahip olduğu topraklar gibi, orada yaşayanların da sahibi olduklarını söyledikleri bir sistem üzerine kuruluydu.

O dönemlerde ülkemizin adı Türkeli veya Türkiye olarak adlandırılıyordu. Yani Osmanlı kendi başına bir devletti pek Türklüğü savunur bir yanları olmamıştır. Varsa bile iyice bir incelemek lazım ama kabaca durum böyle!

Yani bu gün Osmanlıcılık oynayanlar o dönemlerde yönetimin “kulu konumunda olanların torunlarıdır” bunu ister kabul edin, isterseniz etmeyin!

Karşıma geçip Osmanlıyı savunacak olursanız size hangi Osmanoğlu soyundan geldiğinizi sorarım ve siz de apışıp kalırsınız, durum bundan ibaret!

Osmanlı elbette bizim daha önce kurulmuş devletlerimiz gibi Türkiye’de yaşayan halkları temsil eder, elbette ki ülkemizin mayasıdır fakat sıra Osmanlı olup olmamaya geldiği zaman orada durup bir nefes soluklanın derim!

Elbette ki geçmişimizle gurur duyacağız fakat neyin ne olduğunu da iyi kavramalıyız!

Biz Osmanlı değil, Türk halkıyız, Alevisi, Çerkezi, Lazı, Kürdü, Türkü ve daha fazlasıyla.

Hadi şimdi Osmanlıcılık oynamayı bırakın da, ülkenizin vatandaşı olmanın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın keyfini çıkarın!

Yani, parmağa yüzük takmakla, Osmanlıya sahip çıkıyor görünmekle, Osmanlı devletiyle övünmekle ne Osmanlı olunur, ne de Osmanlı torunu! 

O yüzden diyorum ki, sen Osmanlı isen, ninem de dedem!

30 Temmuz 2020 2-3 dakika 95 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar