Sendika Ve Edebiyat Derneklerine Mektup

Sendika hak koruyan kurum demektir.Öz anlamıyla.Sizinde edebiyat eserlerini dolayısıyla sanatçıyı korumak olduğunu biliyorum.
Fakat gördüğüm o ki ben dahil sanatla ilgili doğal haklarımı nasıl koruyacağını nasıl koruyacağını nereler danışacağını bilmeyen ve ellerinde belki de dünya eseri bulunan küçümsenmeyecek kadar çok sanatçı var.
Öncelikle sormak istediğim sanatçıların hukuksal sorunları olduğunda hukuk bürolarınız var mı? Varsa soruyorum üyeleriniz öncelikli olsa da toplumsal ve evrensel bir görevi yerine getirdiğinizi düşünürsek sanatçılar bu hukuk bürolarınıza nasıl olaşır.
Sanat toplumsal bir olgudur yayımcılık ticari bir olgu dolayısıyla yayımcı anlaşmaları uzmanına hazırlatır yazarın görmediği bir küçük ayrıntı sanatçının eserini yıllarca sanatçı istemediği halde bağlar.Yayımcılık ticari bir olgu olsa da doğru düzgün iş yapanlar olduğu gibi sanatçının haklarını istismar eden yayımcılarda vardır.Sanatçı haklarını nasıl koruyacak özellikle sanatçı yayımcıyla anlaşma yaparken nelere dikkat edecek bu süreç nasıl gelişir .
Benim bir sözüm vardır' Bilgisizlik çok kötü her şeyi bilmek zorun da olmamız daha da kötü' demem o ki sağlıklı ve en doğru bilgiyi sendikalar ve edebiyat dernekleri verse çok iyi olmaz mı?
Binlerce hiç anlaşma yapmadan heyecanla belki de çaresizlik bilgisizlikle kitap basan sanatçılar var.anlaşmasız kitap çıkarmanın sakıncaları neler böyle bir durumda hayatının belki de en çıkmazını yaşayan sanatçı ne yapabilir.Bunlar da anlatılsa çok iyi olmaz mı?
Belki de bir tekrar olacak ama en önemlisi başlangıçlardır.Bir yayımcı bir sanatçı diyalogu başlamadan çoğu sanatçı nasıl bir süreçten geçecek bunları bile bilmiyor.
Zaten sanatçı eserini üretirken çok sıkıntı yaşıyor.Bir sanat eseri üretmek zevk verici görünse de özde insanın sorumluluğunu taşıyan sanatta Evrenselliğin esas olduğunu bilen sanatçılar için her şey çok zor.
Eserini yayınlatma sürecin de ve daha sonra yaşadıkları ?Sanat güzeli yaratmak güzeli sunmaktır diye yinelersem.Bir çok sanatçı para için dönen dolaplar yüzünden daha doğrusu sanatçı kendine yapılan saygısızlıktan dolayı verimli güzeli yaratamıyor.
Lütfen sendikalar ve edebiyat dernekleri bu söylediklerimi kayda alınız.Çünkü dünyanın sanatçının ürettiği sanat eserlerine ihtiyacı var.Bu eserlerde dünya da doğmamış çocukların bile hakkı var.Sendikaların edebiyat deneklerinin çıkarsız umutlu birliği dayanışması birçok sorunu düzeltecektir.Ve sadece sadece her şey insan için dünya için.Bu dünyada hepimiz yaşıyoruz unutmayalım.
8-11-2011



Not İsterseniz bu yazımı kaldırabilirsiniz .Ama unutmayınız ki sendika ve dernekler yasal kurumlardır.

01 Ocak 2013 2-3 dakika 27 denemesi var.
Yorumlar