Şiir Gibi Türkiye

Ülkemiz, canım vatanımız şiir gibiydi, tarımda kendi kendine yetiyor denirdi, ilkokul öğretmenlerimiz veya müfredatı hazırlayan o zamanın büyükleri galiba yalancı çıktı. İnsanımız sağ -sol- din diyerek hırpalanmıştı, çok eskiye varmadan 1950lerden sonra diyelim. Çünkü tarihin dibi yok, geleceğin de ucu bucağı. Bir Abd emperyal, İki Rus -Çin komünizm, üç Arabi-İrani, Abd'yle yakın olsalar da ayrı sayı verip dört diyelim Ab düşünceleri ve yönetim modelleri arasında pestilimizi çıkardılar. Babayı oğula, anayı kızına, komşuyu komşuya, köylüyü karşı köye veya aşağı yukarı mahallelerine düşman ettiler, güvenilmez ettiler. 

Son 50-70 yılda olan biten bu... Kuduz gibi saldırdılar birbirlerine.. Şairinden, yazarına, gazetecisinden, holdinglerine, İstanbul yalılarından Ankara'nın karanlık odalarına kadar herkes birbiriyle didişti, yedi bitirdi yanındakini, arkadaşını belki, belki sevdiğine zulmetti kimi psikolojik kimi de cismani olarak şiddet uyguladı, düşünsel ve fikirsel şiddet ise en kötüsü kabul edilebilir mi?? Edilebilir elbette, ülkemizdeki şiirin kafiyesini, mısrasını, bütünlüğünü incelersek ortada şaftı kaymış, ne dediği ne anlattığı belli olmayan bir ifadeler bütünü var. İncele bu şiiri teknik olarak, ruhi olarak incele karşına ne çıkacak, şiirden başka her şey çıkıyor işte.

Ya hu doğru sözlü ol, dürüst ol, ahlaklı ol be büyüğüm, ne varsa tüm kötülükler sanki siz eski kuşaklarda toplanmış, sosyolojik olarak Y ve Z kuşaklarına her konuda hem tarihi ve hem de ati olarak cehennemi yaşatıyorsunuz.

Hani dersiniz ya, yalan tüm kötülüklerin anasıdır diye, seçim meydanlarında, tv ekranlarında bolca yalan söylüyorsunuz be üstadım! Niye bu kötülüğü yapıyorsunuz çocuğunuza, torununuza bir anlatabilir misiniz en sevdiğiniz, değerleriniz üzerine yemin ederek. Sahi sizde herhangi bir insani değer kaldı mı?

Ya hu sağ sol zamanları üniversiteli gençlere aynı silahları verip kırdırmışsınız birbirine, sonradan bir de 15 temmuz çıkardınız meclis araştırması bile yaptırmadınız, ne için tüm bu zulmünüz. Şunun şurasında ben diyeyim 60 sen de 80 yaşına kadar bir ömür sürüp gidecek herkes, canı çıksın lanet olsun ölüm sonrası anlatılarınıza. İyiyi, güzeli, doğruyu, ahlakı, dürüstlüğü bu dünyada yaşayamadınız sonra ver elini ölüm sonrası için cennet, cehennem, yeniden doğuş, ota boka dönüşüm vs vs gibi her kafadan bir şey anlatırken diğerine etmediğiniz küfür hakaret kalmıyor ya hu. Ya hu sizler düşünen, akleden insanlar sınıfında mısınız, nesiniz ya hu? 

Bırakın gençlere iyilik güzellik ahlak öğütleri vermeyi bir kendinize bakın en sevdiğiniz aşkına ya hu, en sevdiğiniz Tanrıysa Allah'sa onun aşkına, vatansa onun aşkına, yâr, evladı iyal ise onun, onların aşkına, ağaç, deniz, dağ ova ise onların aşkına bir iyi güzel dürüst ahlaklı olun ya hu. 

Mafyaya özel yasa çıkarıyorsunuz, uyuşturucu maddelerle adınız çıkıyor, adam öldürme, adam kaçırma gibi olaylara giriyorsunuz, Türkü Kürde, Muhammediyeyi İseviliğe, Kürdü Türke, İseviyi Muhammediyeye, Ermeniyi Araba, Arabı Ruma, Sünniyi Aleviye, Aleviyi Sünniye, Yunanı Türke, Çerkezi Abazaya, Abazayı Göçmene vb vb vb tüm grupları birbirine kırdırıyorsunuz. Nedir alıp veremediğiniz dünyadan, ülkeden, vatandan ya hu. 

İflas etmiş tüccar gibi hep eski hikayeleri ısıtıp ısırıp yeni güncellemelerini meydana sürüyorsunuz. Basına parayla yazdırıyor, ideolojilerle birbirlerine küfrettiyorsunuz, en kötüsü de basını, gazeteciyi zenginlerin emir eri yapmışsınız... Ya hu yetmez mi babam...Yetmez mi bu vatan devlete millete ettiğiniz kötülükler. Hiç mi vicdan, ahlak, akıl kalmadı sizlerde. Hepinize diyorum ayırmıyorum hiç birinizi birbirinizden. 

Sizleri Yeni Kuşak düşüncelere, sevgilere, insanlığa, barışa, kardeşliğe çağırıyorum. Ya hu daha az dedim. Ne dememi bekliyorsunuz? 

İklim değişiyor, yağış rejimi değişiyor, bir tarafımız kuraklığa dücar olmuş, ülkenin her yerinden feryat figan yükseliyor. Sizler de gelecek nesilleri bir kaşık suda boğmak için siydik yarıştırmıyor musunuz? Yeter da... 

Ben dağ köyünde doğdum beyim, düz insanım. Kasabayı, şehri, büyükşehri, kamu yönetimini, sosyolojiyi, üç dört yıldır da finans piyasalarındaki teknik grafikleri, şiiri, romanı, sinemayı didik didik ediyorum ya hu bir dinleyin kardeşinizi, Y kuşağına tabii olun, tüm köhnemiş eski kuşak fikirlerinizi, zikirlerinizi koyun kenara, la yeter gari.. 

Öldürecek misiniz böyle diyorum diye, yazıyorum diye, işkence mi edeceksiniz, zaten bildiğiniz tek şey bunlar sanırım. Ölüm ve işkence, baskı, yıldırma, korkutma, taşlama, kurşunlama vs vs vs... Ya hu bir canı kaldı Y ve Z kuşaklarının, almak mı istiyorsunuz, alın helali hoş olsun, insan etiyle besleniyorsunuz galiba. Kötülükten, yalancılıktan mı alıyorsunuz enerjinizi be ya hu... 

Y'ler ve Z'ler canlarım, nesildaşlarım, yurttaş ve vatandaşlarım, devletdaşlarım, milletdaşlarım, mezhep meşrepdaşlarım uymayın şu eski kuşaklara mutlaka bir eğrilikleri vardır iyice bakarsanız görürsünüz, ister mikroskopla bakın ister teleskopla, uymayın eski kuşaklara... 

Kendi zararınıza olsa bile yalan söylemeyin, başkasının hakkına yaşamına tacizde tecavüzde bulunmayın, torpil yaptırmayın, torpil aramayın, makam, şan, şöhret veya kahramanlık, delikanlılık deyü eskilerin dolduruşuna gelmeyin... 

Kaliteli şiiri nerde olsa tanırım, ayak sesinden, bakışından, davranışından, kokusundan vb vb tanırım yani, bu ülke bu vatan kaliteli bir şiir ya hu. Şiirdi, şiirmiş değil, kaliteli bir şiir ya hu, eski -dilere - mişlere bakıp da karamsarlığa kapılmaya gerek yok.. Düzeltiriz el birlik... 

Nasıl olacaksa işte :)) 

Demeyin ki sen dediklerine inanıyor musun, o kadar çamur çökek düşüncelerin, nefretlerin, din, ideoloji, fikirlerin içinden güzeli, iyiyi, ideali bulabilir miyiz demeyin, buluruz ya hu...

 Haydi bir tebessüm daha:) Her tebessümümde bir insanın acısı olsa da acıya da gülün, tebessüm edin güle güle düzelteceğiz bu ülkeyi, ağlamak yok emi, delirmek yok.. Altı üstü 40 yıl yaşamışız daha ne kadar yaşayacaksak işte, iyilikle güzellikle insanlıkla yaşayalım yaşatalım.. Ölümümüz bile tebessümle olsun, cesedimiz bile tebessüm etsin, karartmayın enseyi... Bu eski kuşakları elbette hukukla, insanlıkla, sevgiyle, birlikle yola getiririz di mi? :))

Haydi bir tebessüm daha... :))

10 Mayıs 2021 6-7 dakika 193 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar