Solaklık Büyük Dert

Solaklık, hareketlerde, ince işlerde ve görsel, işitsel algılamalarda kendiliğinden vücudun sol yarısının kullanılmasıdır. Solaklar yazı yazarken, resim yaparken, sol ellerini, topa vururken, tekme atarken, sol ayaklarını, göz kırparken sol gözlerini, telefonla konuşurken sol kulaklarını kullanırlar.
Sol el ile yazı yazmak ve yemek yemek, solaklığın en çok göze çarpan örnekleridir.
İlk çağlarda solak insanlara zulüm edilmiştir. Zaten sağ anlamına gelen ingilizce right kelimesi doğru anlamına gelmektedir.
Sağ elini kullanan kişiler beynin sol tarafını, sol elini kullanan kişiler ise beynin sağ tarafını baskın olarak kullanmaktadır. İnsanlarda solaklığa neyin neden olduğu hala kesin olarak bulunamamıştır.Solaklığın genetik olduğu düşünülmektedir.
Londra üniversitesi profesörlerinden Chris McManus'un yaptığı araştırmalara göre; 20. yüzyılın başlarına kadar yoğun baskılara uğrayan solakların sayılarında bir artış gözlenmektedir. McManus; solak kişilerin sayısındaki bu artışı, gelişen toplumlardaki batıl inançların etkisini yitirmesine bağlamaktadır. McManus; geç doğum yapan kadınların(40 yaş ve üstü) çocuklarında solaklık oranının da fazla olduğunu belirtmektedir.
Yine yapılan bir araştırmada solakların beyninde yalnızca uzayda bulunup, Dünyada bulunmayan bir amino asit keşfedilmiştir. Acaba, solaklar uzaylılarla akraba olabilir mi?
Kültürel baskılar olmasaydı, bugün, dünyadaki insanların yarısı sağ diğer yarısı ise sol elini kullananıyor olacaktı.
Solakların toplumdaki oranı, ülkeden ülkeye değişmekle beraber, dünya nüfusunun %6-13'ünün, ortalama olarak da %10'unun solak olduğu tahmin edilmektedir. Solaklık, erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür. Anneleri solak olan çocukların solak olma ihtimalleri daha yüksektir. Ülkemizde yapılan bir araştırmada, solakların oranı %5.5 olarak bulunmuştur.
Solakların, genel olarak sağ ellerini kullananlara göre daha kısa yaşadıkları bilinir. Çünkü, bir kere dünya düzeni sağlaklara göredir, mesela aletler hep sağ elini kullananlara göre yapılmıştır. Solaklar daha çok kazalara maruz kalırlar, daha çok yaralanırlar ve ölürler.
Ayrıca, bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar solaklarda daha fazla görülür. Bunların başlıcaları, diyabet, inflamatuar bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, Crohn hastalığı), migren, sağırlık ile pek çok ruhsal ve sinirsel bozukluklar (saldırganlık, alkolizm, otizim, ilaç bağımlılığı, öğrenme güçlükleri, uyku bozuklukları, şizofreni, kekemelik)'dır. Hatta, solaklığa ister kadın ister erkek olsun homosüellerde iki misli fazla rastlandığı da bildirilmiştir. Son yapılan araştırmalar, solaklarda astım ve allerjik hastalık riskinin de daha yüksek olabileceğini de göstermiştir.
Araştırmalar, müzik, spor ve resim alanında solakların sağ taraflarını kullananlara göre daha başarılı olduklarını açıkça ortaya koyuyor. Aşağıda isimleri verilen ünlü solaklar bunun en iyi kanıtı.
Ünlü solaklar;
Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Rafael, Picasso, gibi ressam ve heykeltraşlar.Beethoven, Mozart, Ringo Star, Phil Collins, gibi müzisyenler.Büyük İskender, Sezar, Fidel Castro, Napolyon gibi devlet adamları.Marlyn Monroe, Greta Garbo, Charlie Chaplin, Demi Moore, Tom Cruise gibi sinemacılar.Einstein, Sergen Yalçın, Pele, Maradona, Obama, Bill Gates,Bill Clinton, Eminem, Picasso,Muhammed Ali Clay,Mark Twain,Tom Cruise,Ord. Prof. Gazi Yaşargil, Gülse Birsel, Arif Sağ, Sergen Yalçın ve daha niceleri.
Dünyada ve ülkemizde çok sayıda solak olduğu halde, nedense solaklar pek dikkate alınmamıştır.
Solaklar kullandıkları aletlerle ilgili çok zorluklar çekmektedirler. Örneğin, makas, cezve, tava, müzik aletleri ve kollu sıralar bunların en önemlileridir.
Örneğin ben, ellili yaşlara gelmeme rağmen bugüne kadar ne doğru, dürüst bir kumaş kesebildim. Ne de meraklı olduğum elişlerini karşımdaki başka bir insandan öğrenebildim.
Bu nedenlerle bir saatte başarabileceğim bir işi tersinden gitmek zorunda olduğum için kendi, kendime saatler harcayarak öğrenebildim.
Okul sıralarında da yazı yazarken kollarımız çarpıştığından pekçok arkadaşım benimle aynı sırada oturmak istemedi.
Çok sevdiğim halde özellikle telli bir müzik aleti çalamadım.
Şimdi, çok sınırlı sayıda da olsa, solaklar için bazı aletler üretilmeye başlanmış. Ama, ben hala bir solak makası bulup alamadım.
İzmir'de böyle bir mağaza varsa Allah rizası için adresini bana bildirin.
Ayrıca, yukarıda yazılan solak hastalıklarının çoğu ben de ve benim gibi solak olan kızımda var.
Solaklık büyük dert gerçekten.. Tek avantajı ise, lüks restoranlara gittiğiniz de bazıları zar,zor sol eliyle yemek yemeğe çalışırken,sizin asortik, asortik yemek yiyebilmeniz.

20 Nisan 2011 4-5 dakika 138 denemesi var.
Yorumlar