Sözünde Durmak

Sözünde durmak, verdiği sözü yerine getirmek manasına gelir. Sözünde sadık olmak, sözünün eri olmak, güvenilir olmak anlamı da taşır. Ya bunun tam tersi olursa, sözünde durmamak gibi bir gaflete kapılırsa insan; işte o zaman da itimat edilmeyen, verdiği sözü yerine getirmeyen, iki yüzlü, aldatıcı bir konuma düşer ki maazallah bunu hiç bir inançlı müslüman istemez. Madem ortada verilmiş bir söz vardır, onu muhakkak tutmak gerekir. Öyle basite almamak lazım.

Şimdi öyle bir zamana düştük ki, sözünde duran insanlar oldukça azaldı. Sözünde durmayan insanlar ise haddinden fazla denecek kadar çoğaldı. Öyle çoğaldı ki bu moda haline geldi. Birisinden borç alıyorsun, şu günde ödeyeceğim diyorsun ama aylardır, hatta yıllardır vermiyorsun. Bu nasıl bir söz verme biçimidir ? Veyahut iş verensin, işçine maaşını gününde vermiyorsun. Hep haftaya ata ata kandırıyorsun. Hiç böyle bir anlayış olabilir mi ? Daha çok örnekler var da ben uzatmak istemiyorum. Bu gerçekten vahim bir konu. Kötü bir huy. Münafık alametlerinden biri de budur işte. Yalan konuşmak, emanete ihanet etmek, sözünde durmamak.

Verilen sözler yerine gelse, insanlar güvenilir olsa, itimat edilse, dürüst olunsa var ya, hayat öyle bir güzel olur ki şaşırıp kalırsınız. Ne bir sıkıntı meydana gelir, ne de çözülmeyen problemler oluşur. İnsanlara iyi niyetle bakış açısı olur. Şimdi görüyoruz, doğrusunu söylemek gerekirse, hep bir kötü bakış var, ön yargı var maalesef. Yazımın başında dediğim gibi, öyle bir güvensiz ortama düştük ki Allah, sonumuzu hayır etsin. 

  

25 Ağustos 2023 1-2 dakika 88 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (1)
  • 8 ay önce

    Güne düşen yazım için sonsuz teşekkürlerimi sunarım.