Talan Oldu Yalan Oldu

Libya, Suriye, yeni Osmanlı derken, yani ülkemiz semalarından uzaklarda uçarken, ülkemizde yaşanan ve benim endişe verici bulduğum birinci derecedeki gerçek gündemimizi atlıyoruz.

Başka bir deyimle genelde ipteki cambaza bakmak ya da baktırılma, yerdeki çöpleri görmemizi engelliyor.

Tıpkı, görevi kültür ve tabiat varlıklarımızı korumak olan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarına, Cumhurbaşkanı Sn. Gül'ün 17 Ağustos da imzaladığı bir kararname ile bir dizi yetki kısıntısı ve yapısal değişiklikler getirilmesi gibi.

Zaten, hükümetin özellikle yapılaşma ve talan konusunda önünde bir engel gibi gördüğü bu kurullara böyle bir ayar getireceği Sn. Başbakanın bir tv.de şahit olduğum konuşmasını dinlediğimde içime doğmuştu!!!

Sn. Başbakan bu kurullara "pis, yıkık harabelerin yıkılması konusunda bile karşımıza çıkıyorlar."diyerek sıklıkla veryansın ediyordu.

Tıpkı bir sanat eserine "kaldırın şu ucubeyi" diyebildiği gibi.

Tabii bir de etrafındaki doğal yaşamın ve insanların hayat kaynağı, her türlü maddi çıkardan önemli olan derelerimiz üzerine hidro elektrik santrallerinin(HES) yapımına karşı durmaları, Sn. Başbakanın gazabını bu kurulların üzerine daha da çok çekmişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzaladığı kararname ile yapılan değişikliklere göre;kurul üyelerinin tamamını ilgili bakanlıklar belirleyecek. İkiye ayrılan kurullarla ilgili, doğal sit alanı olan bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlanırken diğer tarihi alanlar Kültür Bakanlığı'nda kaldı. 7 kişilik kurula 2 üye veren Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), artık üye veremeyecek. 17 Ağustos'ta yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Özel Çevre Koruma Kurumu'nun görevleri ile devlet taşınmazlarına ilişkin imar yapma yetkisi yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredildi. Yeni dönem için bakanlığın alanında uzman kişilerden yeni kurul üyeliklerini belirlemesi bekleniyor

Kısaca, bu kurullar ortadan kaldırıldı. Üniversitelerin bu konuda söz söyleme yetkileri ellerinden alındı.

Böylece, hem doğayı, hem de insanları ilgilendiren çok önemli bir konuda yetkiler maalesef, çoğu zaman oy kaygısıyla ve maddi çıkarlar doğrultusunda bilinçsizce hareket eden, siyasilerin eline geçti.

En kötüsü de bütün bu olanlara karşın, ne üniversitelerin yetkililerinden ne de sahte entel, dantel takımından hiç ses, seda yok.

Çok acı, endişe ve üzüntü verici

23 Ağustos 2011 2-3 dakika 138 denemesi var.
Yorumlar