Tanrıyı Anlamak

Neden Tanrıyı anlamak:


Karşımızdaki kişi ile konuşurken ya da tartışırken, ya da bir kitapla,veyahut kendimizle,tartışmanın önkoşulu karşımızdakini,kitabı ya da kendimizi anlamaktır.Tanrıyı anlamadan tanrıyı yargılamak,ona kızmak ya da onu suçlamak yanlıştır.


Tanrıyı anlayabilir miyiz?


Bunun mümkün olup olmadığını bilmek için bunu denememiz gerekir.Hatta defalarca denememiz.Velev ki sonsuz kere denememiz gerekir.O zaman bunun mümkün olmadığını anlamak da mümkün değildir.


Soru 1:(Eğer bir Tanrı varsa)Tanrı evreni niçin yaratmıştır?


Olasılık a:Tanrı en başta tekse,bu teklikten sıkılmış olabilir.Bu yüzden ruhları ve evreni yaratmış olabilir.Fakat Tanrıya ''sıkılmak' gibi insansal nitelikler yüklemek absürd olacağından bu ihtimal geçersiz bir ihtimal olarak elimizde kalacaktır.


Olasılık b:Tanrı ve evren eş zamanlı varolmuştur.Ki bu da bizi paradoksa sürükler.Zira Tanrı ve evren eş zamanlı varolmuşsa bunları var eden nedir? Başka bir Tanrı mı,peki o zaman bu Tanrı niçin bunları varetmiştir?Bu olasılık da absürd bir olasılık olarak elimizde kalacaktır


Olasılık c:Tanrı evreni değil evren Tanrıyı yaratmıştır.Bu durumda evreni bir eser olarak kabul ettiğimizde eserin yaratıcısını var etmesi mümkün değildir. Ki evren tanrıyı var etmişse yaratıcı tanrı değil evrendir.


Olasılık d:Yine de evreni bir eser olarak tasarımladığımızda,eserlerin yaratılış amaçlarına bir bakmamız gerekir.Bir yazar veya bir ressam neden bir eser ortaya koyar? Bunun iki nedeni olabilir;ya ölümsüzleşmek için ya da beğenilme takdir edilme güdüleriyle.Veyahut sadece yaratmış olmak için yaratır.Tanrının ölümsüz olduğunu varsaydığımıza göre ve elbette Tanrının beğenilme kaygısı gütmeyeceğini bildiğimize göre ve yine Tanrının sadece yaratmış olmak için yaratmış olması ihtimali de zayıf olduğuna göre bu varsayım da geçersiz olur.Yani evreni bir eser olarak düşünemeyiz.Yine de evrenin tanrıyı yaratmış olması paradoksal daha da ileri absürd bir durumdur.


Olasılık e:Tanrının evreni yaratmasını semavi dinler şöyle açıklar;Adem'in cezaevi ya da Hz. Muhammed'in şerefine yaratılmıştır.Peki Hz. Adem'in ruhu ve tüm diğer ruhlar ne için yaratılmıştır?Olasılık a'ya geri döndürecektir bu olasılık da bizi.Yani Tanrının tek başına canı sıkılmıştır

Başkaca da bir olasılık şuan aklıma gelmedi.Yani Tanrıyı anlamak için bu denemem başarısız oldu.Ve bu soruyu anlamadan da diğer soulara geçmek istemiyorum.Başka denemelerde görüşmek üzere,hürmetler.

25 Haziran 2011 2-3 dakika 8 denemesi var.
Yorumlar (1)