Türban ve nefs'e hakimiyet

Kimliğimde İslam yazar, İslam yazmasına da bir itirazım yok. İtiraz noktam islam'ın algılanışı ve anlamlandırılmasına. Peçesi ile girdiği restoranda spagetti yeme eylemine dair video'yu izleyene kadar itiraf etmeliyim ki, Türbanın reel yaşamdaki bu sonucunu hayal bile etmemiştim. Ağzında peçe olan iki kadından biri peçesinin altından spagettiyi ağzına yerleştirmeye çalışıyordu, diğeri de peçesinin üst kısmını açarak. Görüntüde de 3. Bir kişi vardı ve şaşkınlıkla bu hatunları izliyordu.
Türbanı İslam olmak için bir ölçü ya da kural kabul edenlere hep sormak istemişimdir. Nefse hakimiyet bu kadar mı zordur? Eğer nefse hakimiyeti insan olmanın ön koşulu kabul edersek ve tanrının bizden bunu talep ettiğini varsayarsak, ortaya şöyle bir durum çıkıyor. Tanrı bizden nefsimize hakim olmamızı istiyorsa, nefsi kontrolden çıkaran şeylere rağmen hakim olmayı öğrenmemizi bekliyor olmalı. O zaman da türbana gerek olmamalı değil mi?
Yok tanrı bizden siz zayıfsınız, nefsinize hakim olamıyorsunuz o yüzden nefsinizi uyaran şeyleri kapatın demek istediyse, niye sadece kadınları kapatıyoruz, erkekler de türban altına alınmalı. Erkeğin ki Nefs de kadının ki değil midir? Yoksa kadına türban takan bu insanlar erkek ile kadının psikoloji ve libidolarının fonksiyonlarının farklı işlediğini falan mı sanmaktadırlar bu konulardaki her türlü bilgiye her yerde ulaşmak bu kadar kolayken.
Bu mantıkla düşünmeye devam ettiğimde de Türbanı kullananlarında, Türban kullanımını destekleyen kişilerinde, aslında Nefsine hakim olmayı bilemeyen ama Allahtan da korkan bir takım kişilerin, kendilerini günahtan korumak için geliştirdikleri bir savunma mekanizması olarak kabul ediyorum. Ve bu durumu tekamül'ün basamaklarına yerleştirmeye kalksam, hala türban!a dair bu bilince sahip olanların, ancak nefslerine hakim olmayı öğrenince bir üst basamağa geçebileceklerini ve o basamakta artık Türbana ihtiyaç duymayacak kadar kendilerine hakim olabileceklerini düşünüyorum.. Buna Evrim de diyebiliriz.

13 Ağustos 2009 1-2 dakika 16 denemesi var.
Yorumlar (23)
  • 14 yıl önce

    Türbana ihtiyaç duymayacak kadar kendilerine hakim olabileceklerini düşünüyorum.. Buna Evrim de diyebiliriz. final yapmak için etkileyici bir cümle seçmeye çalışmışsınız ama sanırım tekrar düşünmeniz gerekecek öncelikle ben sizin evrimleşmenize yardımcı olayım evrim kavramı dışsal, fiziksel yahut düşüncesel bir yapı değildir :) yani o bez parçası çıkdığında yada ben türbanımı çıkardım çünkü artık kendime hakimim yaaa bunca zaman neden takmışım bunu :) yok böyle bir mantık bu evrim olmuyor evrim ;yeryüzündeki canlı çeşitliliğini en iyi şekilde açıklayan öncesi ve sonrasını araştıran bilimler kuramıdır siz neden üç beş kişinin yanlış hareketlerini bir dine mensup inanca mensup insanlara mal ediyorsunuz kaldı ki o üç beş kişiye dahi böyle ültümaton vermeye şuşöyle demeye gutta rejminde konuşmaya hakkınız yok isteyen takar istemeyen takmaz nerede demokratlık laiklik kadın makarnasını isterse amuda kalkıp yer sizene :) böyle dinle , çağı, zamanı bilmi yarıştıran sizler yok mu ! sanki siz ilerigörüşlü marjınal namus abidesi karşı taraf ise nefisine hakim olamıyor yobaz biçare aciz lütfen yorumumu sansürlemeyin

  • 14 yıl önce

    Burada konu türbanı takanları değil, takdıranların nefisne hakimiyetini işaret ediyor..

    Keşke bu kadar uzun yorum yerine bir yerlere siz de düşüncelerinizi deneme olarak yazsaydınız.. Daha anlamlı olurdu..

    Yine de sağolun, tepkisizlik daha kötüdür..

  • 14 yıl önce

    Oya Hanım, Çok güzel yazmışsınız ,doğru söze ne denir, size bütün kalbimle katılıyorum. teşekkürler.

  • 14 yıl önce

    oya hanım doğrusunu söylemek gerekirse volkan kara arkaşımızın yorumu sizin deneme yazınızdan çok daha güzel olmuş en azından mantıklı ve tutarlı bırakalım kim ne istiyosa onu yapsın başkasının özgürlüğünü kısıtlamamak kaydıyla

  • 14 yıl önce

    Kim ne istiyorsa onu yapabilsin diye yazılmış bir denemedir. Dayatmalardan kendini kurtarabilsin, dayatmalara maruz kalan kadınlar diye..

    Kimin işine ve çıkarlarına ne uyuyorsa onun mantıklı olduğu bir dünyada,

    Mantık gibi üzerinde akademik çalışmaların yapıldığı bir konuda tartışmak için, burası uygun bir yer de değil üstelik...