Ülkenin iş yapma şekli

Yer, Ege'de bir sahil kasabası, yıl 2017, aylardan Kasım, yine aylardan Kasım şarkısını bilmeyen yoktur ama anlatacaklarım bir aşk hikayesi değil, elektrik şebekesi...

Söz de güçlendirme çalışmalarına başlayacaklar ilçenin bir sokağında, önce park alanı olmadığı için sokakları işgal eden arabaların yerinden kaldırılma komedisi yaşanıyor. Kimse arabasını bıraktığı yerden kaldırma niyetinde değil çünkü isimleri olmasa da herkesin yeri zimmetlenmiş havasındalar. Neyse ki sonunda sokak çalışması yapılacağı anlaşılınca, herkes arabasını of puf yaparak kaldırmaya başlıyor.

Bu arada edilen küfürleri sansürlüyorum bilginiz olsun, böyle bir durumda ve sabah erkenden kalkıp araba çekecek olmaları tembelliğe alışmış olan ilçe eşrafını kızdırıyor doğal olarak.

Sonuçta arabalar sokağı terk edince, oh be, sokak nefes aldı diyebileceğimiz bir görüntüyle karşılaşıyorum. Aslında ,insanların sinir ve stresinin birçoğunu yaşam şekilleri belirliyor, demek ki arabalar sokaklarda bu kadar görüntü kalabalığı yapmamış olsa, biraz daha rahat nefes alabileceğiz bunu da yaşayıp anlayabiliyoruz...

Ekibin başındaki adam soruyor vatandaşa, bu binanın elektriği nereden geçiyor, suyu nereden geçiyor, kanalizasyon bağlantısı nerede?

Sokağın eskileri fikir beyan ediyorlar ekip şefine, küçük bir kriz masası oluşturuluyor oracıkta, iş bitirmekte üstüne kimseyi tanımadığım ülkem insanı olaya el atıyor...

Demek bunların nereden geçtiğini bilen bir bilge yok bu ekibin içinde, bunu da anlıyoruz iş başlangıcında...

Adamlar kazacak, yıkacak, dökecek, yerin altında, ne nerede belli değil, kepçe yanaşıyor bir, iki, üç derken dördüncü kepçeyle birlikte, apartmanın birisinin elektrik şebekesini koparıyorlar.

Etrafındaki ve balkonlarda sıralanan meraklı vatandaş topluluğu dağılıp kaçışıyor, küçük bir havai fişek gösterisi oluşuyor çünkü. Böylece çalışmanın başlamasını da kutlama töreniyle açmış oluyorlar...

Neyse, olan oldu diyor ekip başı, kesiliyor elektrik hatları, bir sonraki kepçede su şebekesine dalınıyor,😆hemen poşetlerle filan sarılıp bir şekilde kontrol altına alınıyor, sonraki kepçe darbesiyle de kanalizasyon bağlantı borusu kırılıyor!

Sözde şef, etrafındakilere dönüp, hani diyor, burada değildi bağlantılar, size güvendik bakın ne hale geldi çalışma, sokak ahalisi kendini savunuyor, yok mu sizin elinizde bir harita diyor ve topu paslıyor şefe, burada da hazır cevap halkımızın nasıl bir an da dönüş yaptığını görüp yaşıyoruz birlikte...😁

Adamlar Ordu'dan gelmişler, ne bu ilçeyi biliyorlar, ne daha önceki çalışmalarla ilgili bir teknik çizim var ellerinde "saldık çayıra mevlam kayıra" hesabı bir iş yürütülüyor anlayacağınız...

Sözde güvenlik önlemleri de alınarak, çalışma akşama kadar devam ediyor, kazı işi elli metre kadar çalışma yaparak, akşam çekip gidiyor.

Sonra öğreniyoruz ki bir üst sokağın işini yarım bırakıp, bu sokağa geçilmiş o da ayrı bir sorun, ertesi gün bizim sokağa uğramadılar, çünkü üst sokak isyan çıkarmış,iş bilmez ekip oraya kaydırıldı!

Ertesi gün de bu sokak isyan çıkarırsa buraya geçerler sanırım. Bu iki sokağın bağlandığı ana cadde de on gündür bitirilmeyi ve kapatılmayı bekliyor!

Ekip dediğime filan da bakmayın, toplam da altı kişiyle bu işleri bitirmeye çalışan bir Ordu'lu şirketten bahsediyorum. İş bilmezlikleri de apayrı bir konu, koparılan kablolar beşlik, kabloları bağladıkları aparatlar onluk!

Yani yapılan tamiratlar da evlere şenlik!

Sonuç olarak, kazılan otuz cm'lik bu çukura döşenen hattın da bir kaç yıl sonra elektrik yükünü taşımayacağı aşikar! Bir yanda her gün şu kadar m2 yol yapımı yaptık diyen belediye başkanı, diğer yanda onun yaptıkları kazıp, bozup, deşeleyen bir elektrik dağıtım şirketi!

Al birini, vur ötekine!

17 Kasım 2017 3-4 dakika 95 denemesi var.
Yorumlar