Yazılanlardan Sorumlu Olmak

Bir yazar,şair,çizer ve ressam yarattıklarından ne kadar sorumludur?..Veya yarattığı eserlerinden sorumlu olmalı mıdır?..Sorumlu ise bunun sınırı ne kadar olmalıdır?..Veya yarattığı eserlerin sınırını belirleyen kim ya da kimlerdir?..Sorumlu değil ise nerede başlamalı,nerede bitmelidir?..Sınır ve sorumluluk o eser sahibinin kendi insiyatifinde mi olmalıdır?..İnsiyatif göreceli(kişiye göre değişken) ise bunun alt ve üst limitleri nasıl hesaba katılacaktır?..Eseri yaratan ile eseri yorumlayanın kırmızı çizgileri aynı mıdır?..Veya bunun hesabı nasıl yapılacaktır,yapılmalı mıdır?..

Çok masum bir hikaye,şiir,karikatür veya resim bir ideoloji probagandasına dönüşebildiği gibi,genel kabul görmüş olan tomplumsal değerleri zedeleyici ve bir takım kişi veya kurum,kuruluş vesaire gibi şeyleri de alt üst edici bir konuma da gelmiş olabilir!..Hiç umulmadık bir kaç dize,hiç de alakasız gibi gözüken bir kaç renk tonu veya gizliden savurulan bir küçük harf fazlalığı veya eksikliği sapkın duygulara ithafta bulunabilir!..

Bir polisiye cinayet romanı hayal edin..Oldukça sürükleyici,oldukça akıcı ve sonucunu bir türlü kestiremediğiniz türden olsun.Bu romanı değerli kılan içerisindeki konudan konuya,çetrefillerden çetrefillere geçişli bolca kan,bolca entrika,tecavüz,kasaplık,adam öldürmeler,boğazlamalar,vahşice ve hunharca işlenilen cinayetler,kıyımlar çoluk çocuk demeden..vesaire vesaire..

E.. şimdi n'olcak?..Bunu yazan adamcağız(kadıncağız) en azılı bir katil mi?..Bunu yazdı diye hangi yafta ile yaftalandırılacak?..Fotoğrafına baktığınızda belki de "nur yüzlü" denilen türden!..

Ben, tüm bu yazdıkalrımdan ne kadar sorumlu olmalıyım?Sorumlu olmalı mıyım?..

Bu yazıyı yazarken sol köşede "Gönderim Kuralları" var.Riyayet ettiğmi umuyorum!..

Bir şiir hayal edin buram buram aşk kokuyor..Dudaklardan başlayıp ayak ucuna değin lime lime edilmiş,vücudun her santimetre karesine dek inilmiş,cinsellik hat safhada..Bu da yetmemiş iç organlar yürekten başlamış,beyin,dalak,mide..vesaire vesaire tüm uzuvlar tek tek dolaşılmış ve yer yer melonkolik,yer yer hasret ve özlem yüklü..

E..şimdi n'olcak?..Bunu yazan kadıncağız(adamcağız) en azgınından bir sapık mı?..Bir seks manyağı mı?..Ya da en hafifinden iğdiş mi edilmeli veya milletin önüne mi atılmalı lime lime edilsin diye?..Fotoğrafınz baktığınızda belki de "nur yzlü" denilen türden!..

Bu örnekleri çoğaltabilir,ressama,çizere ve tüm sanat denilen dallarla uğraşanlara yayabiliriz..Sonuç,değişmeyecektir!..

Ne yapmalı bu adam ve kadıncağızları?..Buna reşit olmayan çocukları da ekleyebilirsiniz..

Sınır olmalı mı?..Sınır nedir?..Sınır ve sınırlama kıstası nedir?..Kim veya kimler belirler?..

Her daim değişen,gün geçmeden yenileşmeden eskiyen bu büyük döngü de katı ve kural tanımaz kısıtlamalar veya alabildiğine başı boş özgürlük nerede başlamalı,nerede sonlanmalı?..Veya hiç biri mi?..

Gelişim,üretkenlik ve daha fazla,daha da fazla, daha üretkenlik ne zaman ve ne şekilde olamalı ya da olacak?..

Yazarın,çizerin,ressamın..kısaca eseri yaratanın yarattığı eserlerden ve o eserlerin içinde var olan obje,renk,karakter,kişi,kişiler,mekan ve mekanlar,zaman ve zamanlardan o eser sahibi neden sorgulanır olsun?..Neden?..Veya özleştirme neden eserlerinden yola çıkılarak kişiymiş gibi kabul görüp,yargılanır olssun?..

Eseri yaratan her şeyi kullanandır..Kullanan ise tüketendir!..Tüketilenden yola çıkılıp tüketeni tüketmek için olmadık yasalar,olmadık çitler ve olmadık cambazlık ve dolambaçlı yollar denemek hangi aklın geldiği sondur?..

Eseri yaratan,yarattığı eserden sorumlu olursa ve bu sorumluluğun kriterlerini de "sorumsuzlar" sorumluluk kriterlerine dayandırırlarsa nasıl özgürleşilecek?..

Eseri yaratan eserin hesabını kendine vermelidir,eserin hesabını kendi dışındakilere verecekse eser kendinin nasıl olabilir?..Ismarlama ve belirli bir kaide,kural ve amaca hizmet edecek ise o eser o eseri yaratının nasıl olabilir?..

Eseri alanın,okuyanın,görenin eseri seçme özgürlüğü olacak,ayrıştırılacak,katagorilere ayrılacak, ama eseri yaratanın bu eserden dolayı esere olan mahkumiyeti her daim "saklı" olacak?..Nasıl olacak bu iş?..

Bir eseri yaratana neden bunu yazdın,çizdin.yaptın..gibi sorular tıpkı İstanbul'dan Anadolu'ya gelmiş Aliye Öğretmenin bazı "yobaz" kişilerce taşlanmasını Haide Edip Adıvar'a (Vurun Kahpeye adlı romanı) neden taşlandığının sorulması ile eşdeğerdir!..Ya da Don Carlone'nin öldürülmesinden Mario Puzo'nun sorumlu tutulması gibi..Yoksa,Raskolnikov'a o cinayeti işleten Dostoyevski midir ki adamcağız yargılansın?..Ya, İnce Memet ne yapsın?..

Kendi kendini sınırlayan,sansürler koyan yazar,çizer,ressam,bilim adamı ne kadar evrensel olabilir? Ne kadar üretken ve ne kadar kalıcı ve yeni ufuklar açıcı olabilir?..

26 Mayıs 2012 4-5 dakika 61 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar