Yılbaşında Ne Yapıyoruz

Yılbaşında ne yapıyoruz?
Yılbaşı: 31 Aralık Miladi Takvim yılının bitişi ile yeni takvim yılı başlaması. Bu takvim yılını uğurlama ve karşılama nasıl oluyor ve olmalıdır diye kendimize sorduğumuzda, içkinin, eğlencenin ve kumarın tavan yaptığı bir gece olduğu cevabını almaktayız. Ülkemizde herkes gelir düzeyine göre hazırlık yapıyor; genellikle dar gelirliler portakal, mandalina ve çerezle televizyon karşısında idare ederken, orta düzey gelirliler gazino ve kayak merkezlerinde, bazı zengin tabaka ise yurt dışında beş yıldızlı otel kumarhanelerinde yeni yıla giriyor. 'Yılbaşı kutlamaları geçmişte böyle yapılıyordu, bundan sonrada böyle gidecek mi?' diye sorabiliriz kendimize. Yoksa alternatif kutlama şekline mi yönelmeliyiz? Ama alışılmış kutlama şeklinden kurtulmak zor. Çünkü her taraftan kuşatılmış durumdayız. Şöyle ki;
-Bankalar yılın sonunda yılbaşı kredisi verme yarışında. Milleti özendirip yeni yıl başlamadan bir gecelik eğlence için tüm yılını ipotek altına alma yarışında.
-Seyahat acenteleri cazip turlar düzenleyerek bir iki günlük gezilerle borçlandırıp bir yıl boyunca gelirine ortak olma çabasında.
Bu kutlama şeklinden başka alternatif kutlama nasıl olmalıdır?
Bana göre her birey yılbaşını sadece eğlence gecesi addetmeyip, bir hesap çıkarma gecesi olarak da görmeli. Yıl içinde hangi hataları yaptım da zarar ettim, hangi güzel işleri yaptım da kar ettim diye muhasebesini yapmalı ki yeni yıl güzel olsun. Öğrenci kardeşim hangi derslerden neden başarısız olduğunun muhasebesini yapmalı ki eksiklerini görsün, hatalarını tekrar etmesin. Mesleği ne olursa olsun her birey kendi yaptığı işlerde hatalarını tespit edip yeni yılda tekrar etmemeli. Dini yönden neler yapıp yapmadığının hesabı yapılmalı ki hesap günü hesap kolay verilsin. Şayet geçen yılın muhasebesini yapmayıp sadece eğlence, kumar ve içki ile geçirirsek; gelecek yıla borçlu, sarhoş(aklı başında olmayan), uykulu şekilde gireriz ki eski yılın hakkını veremeyiz ve yeni yılı hakkıyla karşılayamayız. Bu duygu ve düşüncelerle yeni yılın hayırlı olmasını temenni ediyorum.


.

30 Aralık 2009 2-3 dakika 22 denemesi var.
Yorumlar (2)
  • 14 yıl önce

    Fevzi bey çok harika bir deneme yazısı yazmışsın kutlarım seni.

  • 14 yıl önce

    😙 Yıllar içinde giderek artan bir hızla yerleşmiş,mecburiyetmiş ngibi addedilmiş sosyal bir hata ve sonunda yara haline dönüşmüş malum bir gecelik vaka....Adı yılbaşı...Başı olsa ne sonu olsa ne...Unutmamak lazımki on dakika önce de geçen yıl buzamanlar giden yıl için eğlence ve masraftaydı insanlık...Yeni diye birşey yok zaten...Dünya 7 milyar yaşında ve 7 milyar insanı taşıyorken sırtında yenilik neresinde bunun...Hırsızlar elini ceplere daldırmış tırtıklıyor enayi insanlık da aklınca kutluyor...Hırsızlık ve arsızlığı ytaşlanmışlığı tükenmişliği kutluyorsanız varın zıplayın yeyin kudurun....Öğrenci memur emekli ...bari siz az otururn kafa yorun...Ne yaptım ne yapmalıyım bir gün sonra ve koca bir yıl daha diye....

    Tebrik ederim,sade ama yeterli uyarılarla ve tavsiyelerle örülmüş güzel bir çaklışma....👍👍👍